E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23370
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kādā termiņā jāsniedz informācija par maksātnespējas procesa lietu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2021
andis

Pēc Maksātnespējas likuma 132. panta trešajai daļai fiziskās personas maksātnespējas procesa lietā ierakstītās ziņas publisko maksātnespējas reģistrā fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā, kā arī vienu gadu pēc ieraksta par fiziskās personas maksātnespējas procesa izbeigšanu izdarīšanas dienas. Situācija ir šāda: kreditors, kurš nepieteicās fiziskas personas maksātnespējas procesa laikā noteiktajā kārtībā, pieprasa sniegt informāciju par attiecīgo fiziskas maksātnespējas procesu, kas izbeigts vairāk nekā pirms gada, līdz ar to šī informācija nav publiski pieejama. Vai man ir pienākums šo informāciju sniegt? Kur varu ieteikt kreditoram vērsties, lai iegūtu šo informāciju?

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Kristīne Viļkovska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Informācija par fiziskās personas maksātnespējas procesa norisi tiek atspoguļota maksātnespējas reģistrā.

Maksātnespējas likuma 132. panta pirmajā daļā uzskaitītas ziņas, ko maksātnespējas reģistrā ieraksta atbildīgā iestāde par fiziskās personas maksātnespējas procesa lietu, tostarp parādnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu, kā arī datumu, kad pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process, tiesas nosaukumu, lietas numuru u. c.

Maksātnespējas reģistrs ir visiem pieejams, un tā ierakstiem ir publiska ticamība.

No Maksātnespējas likuma 26. panta izriet, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas gadījumā maksātnespējas administrators īsteno visas no procesuālajām tiesību normām izrietošās tiesības un pienākumus, tostarp sniedz informāciju par fiziskās personas maksātnespējas procesa norisi tiesai, kreditoriem, Maksātnespējas kontroles dienestam un citām normatīvajos aktos noteiktajām personām un institūcijām. Taču brīdī, kad tiek izbeigts fiziskās personas maksātnespējas process, izbeidzas arī maksātnespējas procesa administratora pienākumi un pilnvaras, kas nozīmē to, ka maksātnespējas procesa administratoram neierobežotā laika periodā nav pienākuma sniegt ziņas saistībā ar fiziskās personas maksātnespējas procesa lietu. Šāds pienākums nav noteikts arī pašam parādniekam.

Likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 2.16 pants noteic, ka maksātnespējas reģistru saskaņā ar šo likumu, Maksātnespējas likumu un citiem normatīvajiem aktiem ved Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs. No tā secināms, ka jautājumi par maksātnespējas reģistra vešanu ietilpst Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra kompetencē.

Ņemot vērā, ka publiski pieejamā maksātnespējas reģistra ieraksti ir apskatāmi ikvienai personai bez autorizācijas (nenodrošinot lietotāja atpazīšanu), maksātnespējas reģistra publiskajos ierakstos netiek atspoguļots parādnieka – fiziskas personas, kā arī administratora personas kods. Lai saņemtu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izziņu vai cita veida dokumentu, kurā iekļauts parādnieka – fiziskās personas, kā arī administratora personas kods, jāvēršas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar informācijas pieprasījumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas