E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22979
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Dzīvojamā fonda stāvoklis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2021
Aina

Labdien! Esam strādājoša ģimene ar oficiāliem ienākumiem. Līdz šim īrējām dzīvokli, jo nav sava mantojuma. Vēlamies iegādāties dzīvokli un nonākam neapskaužamā situācijā. Valstī tiek pārdoti dzīvokļi tā saucamajās “hruščovkās”, kurām tuvojas termiņa beigas. Līdz ar to, ja par lielu naudu ņemsim kredītu uz 20 gadiem, neviens nedod garantiju par šo māju kalpošanas laiku, varbūt pēc dažiem gadiem mēs ar kredītu un bērnu paliksim bez jumta virs galvas. Tai pašā laikā ar savu budžetu nevaram atļauties dzīvokli jaunajā projektā (viena alga iet kredītā vismaz 30 gadus). Maznodrošināti neesam, līdz ar to valsts palīdzība dzīvokļu jautājumos neiesaistās. Vai patiešām jaunajām ģimenēm nav dota iespēja iegādāties jumtu virs galvas, neiesaistot sevi kredītsaistībās gadu desmitus uz priekšu? Vai tiek domāts par veco māju renovāciju vai palīdzību pārcelties uz jaunām mājām? Vai šie sāpīgie jautājumi tiks risināti tikai tad, kad kāda māja sabruks?

A
atbild:
13. aprīlī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Lai iegādātos dzīvokli, akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” ir izveidojusi programmu jaunajām ģimenēm ar bērniem. Tā ir garantija bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem, kurām ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai. Vairāk par šo programmu var uzzināt šeit.

Ekonomikas ministrija ir atzinusi, ka dzīvojamais fonds nolietojas un neatjaunojas, vairums iedzīvotāju joprojām dzīvo ēkās, kas bieži vien ir sliktā tehniskā stāvoklī. Kopš 1993. gada jaunuzbūvēto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpatsvars ir tikai 4%.

2020. gadā ministrija izstrādāja informatīvo ziņojumu “Ēku atjaunošanas ilgtermiņa stratēģija”. Tajā norādīts, ka Latvija ēku atjaunošanai pārsvarā izmanto Eiropas Savienības fondu līdzekļus, kā arī līdzekļus no valsts budžeta. Ņemot vērā nepieciešamību sasniegt nospraustos energoefektivitātes un klimata mērķus, jāveicina privātā sektora iesaiste (investoru, komercbanku aktīvāka iesaiste, izdevīgu aizdevumu nodrošināšana, atbilstošu finanšu instrumentu izveide, ESKO pakalpojuma attīstīšana).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 187 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas