E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21199
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ekonomika
1
1

Kapitālsabiedrības dalībnieki var būt arī ārvalstnieki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
Timofejs

Labdien! Esmu Krievijas pilsonis, un man ir TUA zilā karte (EU blue card) sakarā ar darbu Latvijas uzņēmumā. Vai es varu var kļūt par mūsu kompānijas īpašnieku? Papildus tam es gribētu kļūt par vēl viena cita Latvijas uzņēmuma īpašnieku (nopirkt Latvijas kompāniju). Svarīgs moments: es gribu kļūt tikai par šīs kompānijas īpašnieku, nevis par valdes locekli. Tādā veidā es vienlaikus būšu gan darbinieks Latvijas uzņēmumā, kurā esmu šobrīd nodarbināts ar TUA zilo karti, un arī citas Latvijas kompānijas īpašnieks. No kompānijas, kuru taisos nopirkt, es saņemšu tikai dividendes reizi gadā (bez jebkādas darba algas). Vai šī situācija kaut kādā veidā ietekmēs manu TUA zilo karti? Vai man to neatņems? Jo faktiski man nemainās ne amats, ne darbavieta, es tikai pērku sev kompāniju. Vai man būs vajadzīga jauna TUA karte ar kaut kādām speciālām atzīmēm, vai arī tā paliek tāda, kāda ir šobrīd? P. S. Patlaban strādāju par programmēšanas inženieri (pilnu slodzi). Paldies!

A
atbild:
06. oktobrī, 2020
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Madara Puķe, sabiedrisko attiecību vadītāja
Uzņēmumu reģistrs
Diāna Bukēviča, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Uzņēmumu reģistra (UR) Juridiskās nodaļas juriskonsulte Diāna Bukēviča norāda: “Komerclikuma 136. panta pirmajā daļā noteikts, ka kapitālsabiedrības dalībnieks (proti, īpašnieks) ir persona, kas ierakstīta dalībnieku (akcionāru) reģistrā, ja likumā nav noteikts citādi. Komerclikums neparedz nekādus ierobežojumus attiecībā uz personām, kas var būt kapitālsabiedrības dalībnieki – par dalībniekiem var būt arī ārvalstnieki (tostarp Krievijas pilsoņi). Tāpat arī atbilstoši normatīvajiem aktiem dalībniekam nav obligāti vienlaikus jābūt arī attiecīgās sabiedrības valdes loceklim. Persona var būt dalībnieks arī vairākās sabiedrībās.

Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. panta pirmajā daļā noteikts, ka valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām un tā darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Saskaņā ar likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” vispārīgajiem noteikumiem UR darbības mērķis ir veikt šajā likumā noteikto tiesību subjektu reģistrāciju, lai nodibinātu tiesību subjektu juridisko statusu un nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu (par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem) publisku ticamību, kā arī lai nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto ziņu pieejamību. Ievērojot minēto, UR kompetencē neietilpst konsultēšana jautājumos, kas saistīti ar termiņuzturēšanās atļauju, tostarp Eiropas Savienības (ES) zilās kartes, iegūšanu vai izmaiņām tajās. Minēto jautājumu noskaidrošanā jāvēršas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Vienlaikus saskaņā ar Komerclikuma 187. pantu daļu un to apmaksas uzskaitei, daļu pārejas atspoguļošanai, kā arī dalībnieku tiesību nodrošināšanai sabiedrība ar ierobežotu atbildību ved dalībnieku reģistru. Tāpat minētais pants paredz, ka dalībnieku reģistra nodalījumu sastāda divos eksemplāros. Vienu nodalījuma eksemplāru pievieno dalībnieku reģistram, bet otru šajā likumā noteiktajā kārtībā iesniedz komercreģistra iestādei. Ievērojot minēto, dalībnieku maiņa sabiedrībā obligāti piesakāma ierakstīšanai komercreģistrā (tostarp arī iesniedzēja minētajā situācijā, ja notiks dalībnieku maiņa). Šajā gadījumā nepieciešams iesniegt pieteikuma veidlapu KR18 un sabiedrības dalībnieku reģistra nodalījumu. Turklāt jāņem vērā, ka atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 18.2 panta otrajai daļai dalībnieku maiņas gadījumā pieteikumā UR obligāti norādāma informācija par juridiskās personas patieso labuma guvēju. Sīkāka informācija par izmaiņām dalībnieku reģistra nodalījumā, kā arī nepieciešamo dokumentu paraugi pieejami UR mājaslapā.

Papildus norādāms, ka atbilstoši Komerclikuma 187.1 panta septītajai daļai jaunais dalībnieku reģistra nodalījums iesniedzams UR triju darba dienu laikā pēc tā parakstīšanas.”

Savukārt kā norāda PMLP Sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe, Eiropas zilās kartes turētājs var kļūt par īpašnieku citam uzņēmumam, bet ne tam, kurā pats ir nodarbināts. Iegādājoties citu Latvijas kompāniju, bet nekļūstot par amatpersonu ar paraksta tiesībām tajā, PMLP par šo faktu nav jāinformē, kā arī tas neietekmē uzturēšanās atļauju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 166 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas