E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12069
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Ēkas piegulošās teritorijas kopšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2017
Zuze

Sveiki! Interesē, vai ir kādas novitātes attiecībā uz piegulošās teritorijas kopšanu (zāles pļaušanu). Atceros, savulaik plaši tika diskutēts par šo jautājumu un, manuprāt, pat aizgāja līdz Augstākajai tiesai. Vai joprojām pašvaldība var uzlikt man pienākumu pļaut zāli piegulošajā teritorijā? Mūsu pašvaldībā ir noteikts, ka jāpļauj līdz 5 metriem no īpašuma līdz brauktuvei. Ja ir vairāk, virs 5 metriem, pļauj pašvaldība. Tāpat ir atvieglojums vientuļajiem pensionāriem un invalīdiem. Vai ar to ir pietiekami?

A
atbild:
31. maijā, 2017
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Santa Vaļuma, Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja

Katra pašvaldība pieņem savus saistošos noteikumus attiecībā uz teritorijas uzkopšanu. Tā kā neesat norādījis konkrētu pašvaldību, informējam, kāda tā ir Rīgā.

Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 146 “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 146) nosaka kārtību, kādā kopjama Rīgas pilsētas pašvaldības teritorija un uzturamas tajā esošās būves. Saskaņā ar saistošo noteikumu Nr. 146 3. punktā noteikto nekustamā īpašuma un tam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas – gājēju ietvju, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvju, caurteku vai zālienu līdz brauktuves malai (turpmāk – piegulošā teritorija) – uzturēšanu un kopšanu nodrošina:

3.1. nekustamā īpašuma īpašnieks vai faktiskais valdītājs;

3.2. būves īpašnieks, ja nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala un būves, kas pieder dažādām personām, un ja saskaņā ar zemes nomas līgumu nav noteikta cita kārtība; ja būves īpašnieks nav noskaidrojams, nekustamā īpašuma un tam piegulošās teritorijas kopšanu nodrošina zemes īpašnieks;

3.3. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks, ja nekustamā īpašuma sastāvā ir daudzdzīvokļu māja (dalītā īpašuma gadījumā pārvaldniekam jākopj nevis viss zemes īpašniekam piederošais zemesgabals, bet gan tāda tā daļa, kas attiecīgajai dzīvojamajai mājai ir noteikts kā funkcionāli nepieciešamais zemesgabals).

Saistošo noteikumu Nr. 146 10.2. punkts noteic, ka pašvaldība nodrošina piegulošo teritoriju kopšanu pie tiem nekustamajiem īpašumiem, kuru īpašnieki saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem pilnībā vai daļēji ir atbrīvoti no īpašumam piegulošās teritorijas kopšanas pienākumiem. Minēto noteikumu V. nodaļā ir noteikts, kurš var saņemt atvieglojumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 192 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas