DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments apstiprina izmaiņas ES kopējā lauksaimniecības politikā

Eiropas Parlamenta deputāti devuši zaļo gaismu kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) pārskatīšanai, lai atvieglotu administratīvo slogu ES lauksaimniekiem.

Trešdien Parlaments apstiprināja izmaiņas KLP stratēģisko plānu regulā un KLP “horizontālajā regulā” ar 425 balsīm "par", 130 "pret" un 33 deputātiem atturoties. Pieņemtos tiesību aktu tehniskos grozījumus bija ierosinājusi Padome un jau iepriekš apstiprinājusi Parlamenta Lauksaimniecības komiteja.

Turpmākie soļi

Tagad regula vēl jāapstiprina Padomei. Padomes prezidentvalsts Beļģija ir informējusi Parlamentu, ka, ja deputāti pieņems priekšlikumu tādā redakcijā, par kādu vienojusies Padomes Īpašā lauksaimniecības komiteja, Padome to apstiprinās negrozītu.

Pēc tam tiesību akts tiks publicēts ES Oficiālajā Vēstnesī un nekavējoties stāsies spēkā. Lauksaimnieki jau 2024. gadā varēs piemērot pārskatītos vides nosacījumus attiecībā uz ES atbalsta pieprasījumiem.

Vispārēja informācija

Pašreizējās KLP izmaiņas attiecas uz trim vides nosacījumiem, kas lauksaimniekiem jāievēro, lai saņemtu finansējumu. Tās paredz lielāku elastību ES dalībvalstīm piešķirt atbrīvojumus no KLP standartiem, ja rodas problēmas ar to piemērošanu, kā arī ekstremālu laikapstākļu izraisītu problēmu gadījumā. Mazās saimniecības, kuru platība nepārsniedz 10 hektārus, tiks atbrīvotas no kontroles un sodiem par dažu KLP noteikumu neievērošanu.

Lai paātrinātu pasākumu pieņemšanu, Parlaments ir piekritis izskatīt šo lietu saskaņā ar tā saukto steidzamības procedūru.

Savukārt otrdienas plenārsēdē Parlaments nolēma necelt iebildumus pret Komisijas deleģēto aktu, kas papildinās KLP vienkāršošanas paketi. Tas dos dalībvalstīm lielāku rīcības brīvību, piemērojot KLP prasību saglabāt ilggadīgo zālāju īpatsvaru attiecībā pret lauksaimniecībā izmantojamo zemi virs 5 % salīdzinājumā ar 2018. gadu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI