DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Dabas mājā īstenota stratēģijas spēle Latvijas skolēniem programmas “Iepazīsti Baltijas jūru” ietvaros 

Publicitātes foto

Liepājas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centrs pašvaldības Izglītības komisijā licencējis un Dabas mājā realizējis interešu izglītības programmu “Iepazīsti Baltijas jūru” (turpmāk - Programma), kas īstenota Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas (EEZ/N) grantu programmas projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” (turpmāk - Projekts) papildfinansējuma ietvaros. Programma izstrādāta un piemērota 9.-12. klašu izglītojamiem un tā ilgst līdz 240 minūtēm. Projekta valsts finansējums transporta kompensācijām ļāvis Programmu apgūt ne tikai tām klašu grupām, kas mācās Liepājā, bet arī izglītojamiem no Ogres novada un Limbažiem.  

Programma tika īstenota laika posmā no 26. marta līdz 11. aprīlim un kopumā tajā piedalījās 133 izglītojamie. Programmas ietvaros izglītojamie caur piešķirtām lomām, piemēram, vēja parku attīstītāji, jūrnieki, tūrisma jomas atbalstītāji un citas, pieņēma lēmumus par Baltijas jūras attīstību, tāpat spēles laikā secinot, kā noteikti lēmumi negatīvi ietekmē Baltijas jūru. 

Kā norāda pieredzējis jūras pētnieks un hidrobiologs Andris Andrušaitis: “Programmā ietilpst divas lielformāta spēles - “Jūras pētnieki” un “Jūras plānotāji”, kas palīdz iepazīt jūras ģeogrāfiju, vides īpatnības un dzīvo dabu. Spēļu ideja radās jau 2023. gadā, kad veidots programmas saturs starptautiskajai jauniešu nometnei Helsinku Universitātes jūras studiju bāzē. Abas spēles izstrādājis pieredzējušākais audzinošo un izglītojošo spēļu uzņēmums “Uzvediba.lv”, datorgrafiķe Ieva Martuzāne, Latvijas Hidroekoloģijas institūta kartogrāfe Sandra Sprukta un es sadarbībā ar Dabas mājas speciālistēm. Nozīmīgs ieguldījums spēles izstrādē bijis arī projekta LIFE REEF pētnieku komandai.” Savukārt skolniece Elizabete Mangule no Ogresgala pamatskolas pēc programmas apguves norāda: “Es biju apmierināta ar to, kas atradās Dabas mājā - tik daudz īpatnējas un fascinējošas ekspozīcijas,” un klasesbiedrs Adrians Beļakovs-Ceimers papildina, “šī vieta un tās darbinieki iemācīja man vairāk, kā biju domājis.” Liepājniece, Liepājas Valsts ģimnāzijas 9. klases skolniece, Elizabete arī dalās ar saviem iespaidiem pēc programmas apguves: “Ļoti patika aktivitātes, kurās vajadzēja strādāt grupās un katrs varēja paust savu viedokli. No spēles “Jūras plānotāji” iemācījos, ka liela nozīme ir dabas aizsardzībai. Varbūt tas saistīts tieši ar to, ka tā bija mana loma. Bija jāmāk vienoties ar citu jomu ekspertiem, kuri arī vēlējās veikt savas darbības dabas nozīmīgajās teritorijās.” 

Pirms Programmas realizācijas tā tika arī aprobēta kopā ar Liepājas J.Čakstes vidusskolas 7. klašu skolēniem un pedagoģi Aiju Skinču. Aprobācijas laikā iegūtā pieredze spēles izstrādātājiem palīdzējusi veikt uzlabojumus spēles saturā un stratēģijā. 

Kā norāda Dabas mājas vides eksperte Sniedze Više: “Programma demonstrē mūsu centra apņemšanos radīt inovatīvas un efektīvas izglītības iespējas, kas izglīto un iedvesmo kļūt par jūras aizstāvjiem, saimnieciskās jomas pārstāvjiem un kopumā atbildīgiem sabiedrības locekļiem, kuri, zinot Baltijas jūras ekosistēmas izaicinājumus, nākotnē apdomīgāk izmantos gan tās resursu, gan pievērsīs lielāku uzmanību tam, kāda ietekme katrai rīcībai ir uz Baltijas jūras ilgtspējīgu attīstību.” S.Više papildus norāda: “Izstrādātā programma kā pakalpojuma veids arī turpmāk būs pieejams grupām gan klātienē, Dabas mājā, gan izbraukumos.” 

Interešu izglītības programma “Iepazīsti Baltijas jūru” izstrādāta projekta “Inovāciju centra  attīstība  Liepājas  pilsētā” ietvaros, kuru finansē Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu (EEZ/N) programma “Pētniecība un izglītība”. Šī projekta kopējās izmaksas ir 1 025 341,78 eiro, no kurām 784 386,37 eiro ir Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 138 421,13 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums, bet 102 534,28 eiro Liepājas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējums. 

  

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI