DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Notiek gatavošanās lielajai talkai – talkos gan dabas, kultūras un pilsētvietās, gan pagrabos  

Publicitātes foto

Latvijas pilsētās un novados notiek aktīva gatavošanās Lielajai Talkai, kas šajā gadā norisināsies 27. aprīlī no plkst.9.00 līdz 15.00. Jau šobrīd Lielās Talkas kartē iespējams meklēt sev tuvāko vai interesantāko talkošanas vietu, lai pievienotos kuplajam talkotāju pulkam.  

Kā ierasts, Lielās Talkas ietvaros norisināsies gan sakopšanas, gan labiekārtošanas talkas. Šobrīd talkai pieteiktas jau 306 atkritumu savākšanas un 159 labiekārtošanas talkas vairāk nekā 360 vietās Latvijā - talkošanas vietu piedāvājums ir gana plašs un daudzveidīgs, nereti talkotāji izvēlas talkot kādā līdz šim neapmeklētā vietā, lai iepazītu Latviju. Lūk, daži piemēri: 

Šajā reizē Līvānos par talku īpaši rūpējas novada jaunieši. “Lielā Talka Līvānu novadā ir jau kā tradīcija, kad iedzīvotāji sanāk kopā, dažādās talkošanas vietās, un rada savu vidi tīrāku, skaistāku un patīkamāku. Šogad, kad Līvānu novads ir Latvijas Jauniešu galvaspilsēta, vēlamies talku veidot nedaudz savādāku – tematisko jauniešu talku. Ar ko tā ir atšķirīga? Ar jauniešu radītām idejām veidota aktivitāte, kuras laikā ne tikai tiks iekopta Līvānu pilsēta bet arī labiekārtots Līvānu ezera krasts, lai radītu atpūtas vietu jauniešiem un Līvānu pilsētas iedzīvotājiem.” stāsta Līvānu novada MJIC “Kvartāls vadītāja” Marija Driksna. 

Limbažu novadā plānots sakopt ne tikai Ārciema muižas parku, bet arī pieķerties Ārciema muižas pienotavas teritorijas labiekārtošanai. Pirmie talcinieki sāks jau rosīties no plkst. 9.00. Līdzi jāņem grābekļi, darba cimdi un, ja iespējams - motorzāģi. Tie, kas talkos tuvākājā apkārtnē laipni gaidīti uz grupas "Klaidonis" labdarības koncertu Ārciema centrā plkst. 15.00! Koncertu kuplinās līnijdejotāju grupa "Crazy Daisy team". 

Tukuma novadā Zemītes luterāņu baznīcas draudze un Zemītes pagasta konsultatīvā padome aicina pievienoties baznīcas un tās apkārtnes sakopšanas talkā. Savukārt Lapmežciema pagasta pārvalde šī gada talkas uzsvaru liek uz atpūtnieku iemīļoto piekrasti, organizējot piekrastes sakopšanu no Bigauņciema līdz Klapkalnciemam.  

Aizkraukles novadā talkotājiem iespēja piedalīties ikgadējos Gricgales ēkas modināšanas un dārza sakopšanas darbos jaunajai tūrisma sezonai. Pēc talkas - pusdienu cepelīnu bļoda un krogus būšanu stāsti. Aicināti visi interesenti - talcinieki un stāstnieki. Līdzi jāņem možs garastāvoklis, cimdi, var būt kāds darba rīks āra darbiem vai spainis logu mazgāšanai, neliels našķis pie kafijas/tējas. 

Ogres novada pašvaldība aicina ikvienu iedzīvotāju, iestādi, uzņēmumu un organizāciju novērtēt savā īpašumā esošo pagrabu atbilstību patvēruma ierīkošanai un Lielās talkas dienā – 27. aprīlī – piedalīties pagrabu pielāgošanas praktiskajos darbos, atbrīvojot tos no liekā, kā arī veicot pagrabtelpu sakopšanu. 

Aicinām ikvienu ielūkoties talkošanas vietu bagātīgajā piedāvājumā www.talkas.lv un atrast sev piemērotāko talkošanas vietu!  

Lielo Talku organizē biedrība “Pēdas LV” sadarbībā ar Latvijas valsts mežiem, Latvijas Pašvaldību savienību, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, Eiropas Latviešu Apvienību. Atbalsta: Rimi, BluOr Bank, Mežpils alus, Spilva, Getliņi Eko, DHL, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs. 

Par Lielo Talku: Lielā Talka ir lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Lielās Talkas tradīcija aizsākās pirms 16 gadiem – ar talku 2008. gada 13. septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. 16 gadu garumā talkā piedalījušies aptuveni 500 000 dalībnieku un, salīdzinot ar pirmajiem talkas norises gadiem, atkritumu daudzums ir samazinājies vairāk nekā par pusi. Pēdējos gados arvien vairāk Lielā Talka uzsver vides izglītības un vides un cilvēka veselības ciešo saikni, tāpat notiek arvien vairāk ainavu un pagalmu labiekārtošanas darbu. 

2023. gadā kopumā tika pieteiktas 1339 talkas vietas: 894 publiskās atkritumu savākšanas un 445 labiekārtošanas talkas, kā arī 183 Solo talkas 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI