DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrs piedalīsies Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda pavasara sanāksmē Vašingtonā

No 16. līdz 21. aprīlim finanšu ministrs Arvils Ašeradens piedalīsies ikgadējā Pasaules Bankas grupas (PBG) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmē Vašingtonā, ASV. Sanāksmju ietvaros tiek plānotas arī divpusējās tikšanās ar Pasaules Bankas amatpersonām, ASV un citiem sadarbības partneriem.

Šogad PBG Attīstības komitejā tiks izskatīts ziņojums par PBG attīstības reformas īstenošanu, pielāgojot tās darbību pieaugošajām ar klimata pārmaiņām saistītajām vajadzībām un informējot par nākamajiem soļiem PBG operacionālā un finanšu modeļa pilnveidošanai, kā arī veiktajiem pasākumiem kopš pilnvarnieku gada sanāksmes 2023.gada oktobrī, Marakešā. Savukārt SVF Starptautiskajā Monetārajā un finanšu komitejā tiks apspriesta globālās ekonomikas noturības nodrošināšana, izaugsmes atjaunošana, kā arī SVF atbalsta mērķtiecīga pielāgošana dalībvalstu mainīgajām vajadzībām.

Vizītes laikā notiks Ziemeļu un Baltijas valstu ministru tikšanās ar PBG prezidentu Adžaju Bangu (Ajay Banga), lai diskutētu par aktuālajiem jautājumiem, tostarp atbalstu Ukrainai, risinājumiem klimata pārmaiņu mazināšanā, publiskā un privātā sektora resursu mobilizēšanā, un resursu papildināšanu nabadzīgāko valstu atbalstam. Turpinot diskusijas par atbalstu Ukrainai, jau piekto reizi notiks ministru apaļā galda diskusija par finansējuma vajadzībām un atbalsta prioritātēm Ukrainas atjaunošanai un rekonstrukcijai, kurā piedalīsies Ukrainas premjerministrs Denys Shmyhal, PBG prezidents Ajay Banga, un SVF vadītāja Kristalina Georgieva. Tāpat ministrs tiksies ar  PBG viceprezidenti Eiropas un Centrālāzijas jautājumos Antonellu Basani (Antonella Bassani), lai pārrunātu turpmāk plānotos PBG atbalsta mehānismus Ukrainai, donoru finansējuma piesaisti un prioritārās atbalsta jomas. Papildus Arvils Ašeradens tiksies ar Ukrainas finanšu ministru Serhiju Marčenko (Serhii Marchenko), lai pārrunātu Ukrainas ekonomisko un finanšu situāciju, kā arī Latvijas sniegto atbalstu Ukrainai. No divpusējām sanāksmēm ministram paredzēta arī tikšanās ar PBG galvenā ekonomista vietnieku Aihanu Kosi (Ayhan Kose), lai pārrunātu Krievijas kara Ukrainā ietekmi uz globālo ekonomiku, globālās ekonomikas izaugsmes un inflācijas prognozes, kā arī situāciju ar globālo finanšu stabilitāti.

Plānotas arī diskusijas ar ASV Valsts kases (Finanšu ministrija) sekretāra vietnieku Valliju Adejemo (Wally Adeyemo) par iesaldētajiem Krievijas aktīviem un to iespējamu pielietojumu, lai sniegtu atbalstu Ukrainai, kā arī par Krievijai piemēroto sankciju īstenošanas ietekmi, turpinoties Krievijas izraisītajam karam pret Ukrainu. Vienlaikus A.Ašeradenam ir paredzētas tikšanās ar ASV Valsts kases sekretāra vietnieku terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Braienu Nelsonu (Brian Nelson) un sekretāra palīgu starptautisko finanšu jautājumos Brentu Neimanu (Brent Neiman).

Finanšu ministrs kopā ar Igaunijas un Lietuvas finanšu ministriem piedalīsies arī ASV Tirdzniecības kameras pasākumā par Fintech attīstību, kā arī citām tirdzniecības un investīciju iespējām Baltijas reģionā.

SVF un PBG pilnvarnieku pavasara sanāksmes notiek katru gadu, un tajās piedalās abu institūciju pilnvarnieki, pilnvarnieku vietnieki, atbildīgo institūciju amatpersonas un citi dalībnieki. Latvijas delegāciju vizītē pārstāvēs Finanšu ministrijas, Latvijas Bankas, Valsts kases un Finanšu izlūkošanas dienesta amatpersonas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI