DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Austrumu slimnīcas invazīvās radioloģijas speciālisti sniedz saviem pacientiem augstākā līmeņa veselības aprūpes pakalpojumus

Publicitātes foto

Šonedēļ, 26.martā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) sadarbībā ar Aslimnīcas Mācību centru norisinājās seminārs par  Datortomogrāfijas (DT) vadītu un robotizētas navigācijas asistētu Invazīvās Radioloģijas manipulāciju attīstības perspektīvām Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. 

Radioloģijas centra vadītāja dr. Aina Kratovska un invazīvais radiologs dr. med. Nauris Zdanovskis iepazīstināja klīniku un nodaļu vadošos ārstus un jaunos kolēģus ar Austrumu slimnīcā veicamo un nākotnē plānoto mazinvazīvo manipulāciju klāstu, ko realizē invazīvie radiologi.  Semināra dalībniekiem bija iespēja noklausīties arī profesora Stefana Vēbera (Stefan Weber) lekciju.  Bernes Universitātes (Šveice) profesors ir vienas no pasaulē populārākās un visbiežāk izmantotās DT vadītu robotizētu manipulāciju iekārtas programmatūras izgudrotājiem, kas šo ideju ir attīstījis līdz gala produktam un ieviesis klīniskajā praksē gan Eiropā, gan ASV. Šobrīd ar inovatīvo robotizētas navigācijas iekārtu iepazīstināja arī Austrumu slimnīcas darbiniekus. 

Profesors Stefans Vēbers pauda atziņu, ka šādu augstas precizitātes robotizētu manipulāciju veikšana datortomogrāfijas kontrolē vairs nav nākotne, bet jau ir daudzu vadošo klīniku tagadne, kas ļauj nodrošināt medicīnisko manipulāciju ātrāku, detalizētāku plānošanu un izpildi, kā arī mazina komplikāciju riskus pacientiem. 

Aina Kratovska, Radioloģijas centra vadītāja un Austrumu slimnīcas eksperte invazīvajā radioloģijā pateicās par profesora vizīti un dalīšanos zināšanās un pieredzē: “Inovatīvu, mazinvazīvu, tajā skaitā datortomogrāfijas vadītu manipulāciju veiksmīga ieviešana un turpmāka attīstība ir viens no Austrumu slimnīcas stratēģiskajiem mērķiem, tāpēc esam gandarīti, ka seminārs pulcēja ne tikai vadošos invazīvās radioloģijas ārstus, bet arī slimnīcas klīniku un nodaļu vadītājus, kā arī mediķus, kas ikdienā strādā multidisciplinārā komandā, tādējādi apliecinot – jaunas zināšanas un pieredze ir mūsu virzītājspēks!” 

Datortomogrāfijas vadītas manipulācijas laikā tiek nodrošināta cilvēka ķermeņa iekšējo struktūru detalizētu attēlu iegūšana, kas ļauj precīzi lokalizēt patoloģiskus mērķa audus, piemēram, audzējus  un attiecīgi ar milimetru precizitāti ievadīt ārstēšanai vai paraugu iegūšanai nepieciešamās ierīces (adatas). 

Biežāk veiktās datortomogrāfijā vadītas manipulācijas ir ļaundabīgu audzēju perkutāna ablācija ar speciālām adatām jeb iznīcināšana ar termālo iedarbību un  patoloģisku šķidruma kolekciju drenāža vietās, kas nav redzamas ultrasonogrāfijā vai ir ļoti dziļi lokalizētas. Tāpat, izmantojot šo metodi,  tiek arī nodrošināta iespēja pacientiem veikt paraugu paņemšanu mazinvazīvā veidā, mazinot nepieciešamību veikt vaļējas operācijas. 

Lielākoties datortomogrāfijas vadītas manipulācijas ir minimāli invazīvas procedūras, tas nozīmē, ka pacientam tiek veikta ārstēšana tikai izdarot mazu dūrienu ādā. Attiecīgi šādu manipulāciju veikšana samazina hospitalizācijas un intensīvās terapijas gultas dienu skaitu, mazina vaļējo jeb konvenciālo operāciju nepieciešamību.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI