DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvijā ražos inovatīvus produktus no zālāju biomasas 

Publicitātes foto

Jau šovasar Sitas un Pededzes palienē ievākto zālāju biomasu sāks pārstrādāt granulās – startēs Latvijas Dabas fonda un partneru īstenotais projekts LIFE UpcyclingGrass, kurā ar inovatīvām tehnoloģijām ražos produktus no mazvērtīgā siena, salmiem, niedrēm. Jaunie produkti – substrāts koku stādu audzēšanai, pakaiši dzīvniekiem, mēslojums dārziem -  būs ar mazāku ietekmi uz klimatu nekā pašreiz tirgū esošie, turklāt biomasas ievākšana sekmēs dabisko zālāju atjaunošanu. Projekts LIFE UpcyclingGrass norisināsies līdz 2028. gadam un šajā laikā plānots jaunos produktus pilnvērtīgi laist tirgū.  

“Apsaimniekojot īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, rodas daudz mazvērtīgā siena, jo, ievērojot visas dabas saglabāšanas prasības, notiek vēlā pļaušana, lai putni varētu mierīgi pavadīt ligzdošanas periodu. Tomēr siens tad jau ir kļuvis mazvērtīgs un nav izmatojams kā lopbarība. Par to, kā likt lietā šo biomasu, kura ir vērtīgs, bet neizmantots resurss, domāju jau vairākus gadus, un tagad kopā ar Latvijas Dabas fondu un partneriem sāksim granulu ražošanu, kas būs pamatā jauniem produktiem,” stāsta viens no projekta iniciatoriem Jurijs Prokofjevs, SIA Sita Nature Park īpašnieks.  

Dabiskās pļavas Latvijā ir izzūdošas dzīvotnes, tās atrodamas vien 0,9% valsts teritorijas un to saglabāšanai nepieciešama apsaimniekošana – zāles pļaušana noteiktos laikos. Bieži vien vēlu pļautā zāle vairs nav izmantojama lopbarībā, tāpat ir pļavu īpašnieki, kuriem nopļauto neizdodas realizēt, līdz ar to rodas biomasa, kura netiek izmantota. Projektā LIFE UpcyclingGrass Jurija Prokofjeva saimniecībā tiks uzstādīta mobilā granulu ražošanas iekārta, kurā šo biomasu pārstrādās zāles granulās, savukārt granulas būs pamatā jauniem produktiem – stādu substrātam, augsnes mēslojumiem, ar mikroorganismiem bagātinātai lopbarībai piena un gaļas lopiem, pakaišiem mājdzīvniekiem. Biomasu granulu ražošanai iegūs gan no Sitas un Pededzes palieņu pļavām, gan tālākām dabisko zālāju teritorijām.  

Atsevišķi no šiem produktiem – stādu substrāti un augsnes mēslojums - paredzēti kā līdz šim ierasto kūdras produktu aizvietotāji. Kūdras produktu ražošana ir ar ievērojamu ietekmi uz klimatu, tāpēc šie produkti piedāvās klimatam draudzīgākas alternatīvas, tādējādi arī samazinot kopējo lauksaimniecības ietekmi uz klimatu. Savukārt pakaiši dzīvniekiem no zāles granulām jau šobrīd tiek ražoti citās valstīs un ir ļoti pieprasīti, taču maz pieejami, tāpēc projekta īstenotāji saredz šeit labu eksporta potenciālu.  

Līdz ar produktu ražošanu tiks veikti arī dažādi izpētes darbi, lai novērtētu biomasas granulu ražošanas dzīves ciklu, ietekmi uz oglekļa emisijām, kā arī uz dabisko zālāju atjaunošanu un to sniegtajiem ekosistēmu pakalpojumiem. Tāpat projektā tiks izstrādāta mārketinga stratēģija jaunajiem produktiem un meklēti noieta tirgi to pārdošanai, kā arī uzsākta pirmo saražoto partiju pārdošana un testēšana mērķa auditorijās. 

“Šis ir inovatīvs un Latvijā nebijis pilotprojekts, varētu teikt – dabas, klimata un biznesa jomu jaunuzņēmums, kurā mēs gan iedzīvinām aprites ekonomikas principus, gan īstenojam dabas aizsardzību, gan radām jaunu biznesu. Zinātniskais novērtējums, kas notiks paralēli praktiskajiem darbiem, ļaus mums izveidot labāko iespējamo modeli šādai sinerģijai,” saka Laura Zvingule, projekta LIFE Upcycling Grass vadītāja Latvijas Dabas fondā.  

Paredzēts, ka jaunie produkti būs pieejami līdz projekta noslēgumam. Projekta partneri ir SIA “Sita Nature Park”, biedrība “Baltijas Krasti”, meža zinātnes institūts “Silava”, SIA “Bioefekts”, vadošais partneris – Latvijas Dabas fonds.  

Projekts “LIFE UpcyclingGrass: Tehnoloģisko risinājumu pilotprojekts zālāju biomasas ilgtspējīgai un klimatam draudzīgai apsaimniekošanai” tiek finansēts ar ES LIFE programmas atbalstu, kā arī ar Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu caur Valsts Reģionālās Attīstības aģentūru, kā arī partneru līdzfinansējumu. Projekta kopējais budžets ir 5’655’752,50 EUR un tas noritēs līdz 2028. gadam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI