DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Jāpārskata ģeogrāfiskās bloķēšanas novēršanas regula, lai likvidētu atlikušos šķēršļus

ES noteikumi par ģeogrāfiskās bloķēšanas novēršanu ir labāk jāpiemēro un jāatjaunina, lai stiprinātu digitālo vienoto tirgu un reaģētu uz patērētāju vēlmēm.

Trešdien EP deputāti uzsvēra vajadzību atkārtoti izvērtēt ES noteikumus par ģeogrāfiskās bloķēšanas novēršanu, jo īpaši ņemot vērā pēdējo gadu straujo digitālo pārkārtošanos un tiešsaistes iepirkšanās pieaugumu. Pašreizējie noteikumi ļauj patērētājiem iepirkties tiešsaistē un piekļūt pakalpojumiem pāri robežām, tomēr EP deputāti uzsver, ka vēl ir atlikuši šķēršļi, kuru novēršanai regula būtu pilnībā jāpiemēro.

Regulas uzlabojumi

Pašreizējie noteikumi neaptver konkrētus digitālos pakalpojumus, kas piedāvā ar autortiesībām aizsargātu saturu (piemēram, e-grāmatas, mūziku, programmatūru un tiešsaistes spēles). EP deputāti uzsver iespējamos ieguvumus no regulas darbības jomas paplašināšanas, iekļaujot attiecīgos pakalpojumus, ja to tirgotājiem ir attiecīgajās teritorijās nepieciešamās tiesības.

Pārrobežu piegāde, kas saskaņā ar regulu nav obligāta, joprojām rada problēmas patērētājiem, ietekmējot 50 % tiešsaistes iepirkšanās mēģinājumu. Deputāti mudina Komisiju un dalībvalstis atvieglot patērētāju piekļuvi pārrobežu paku piegādes pakalpojumiem un atbalstīt pārrobežu piegādes izmaksu samazināšanu.

Tāpat viņi norāda, ka tiešsaistes reģistrācijas un maksājumu metodes ir jāuzlabo, jo pašreizējā veidā tās grauj noteikumu mērķi “ļaut iepirkties kā vietējam iedzīvotājam”.

Audiovizuālie pakalpojumi

Regulas sniegtie uzlabojumi attiecībā uz pārrobežu piekļuvi audiovizuālajam saturam tiešsaistē un tiešraides sporta pasākumiem ir minimāli, saka EP deputāti, un prasa modernizēt audiovizuālo nozari un pielāgot to patērētāju prasībām satura pieejamības, cenas, elastīguma un kvalitātes ziņā.

EP deputāti arī vēlas lielāku straumēto sporta pasākumu pārrobežu pieejamību, piekļuvi un atrodamību. Viņi īpaši vēlas, lai Eiropas Komisija un dalībvalstis rūpīgi izvērtētu visas iespējas, kā samazināt nepamatotus un diskriminējošus ģeogrāfiskās bloķēšanas šķēršļus, vienlaikus apsverot arī to iespējamo ietekmi uz esošajiem uzņēmējdarbības modeļiem un uz radošo industriju finansējumu.

Ziņojumu pieņēma ar 376 balsīm par, 111 pret un 107 atturoties.

Citāts

Ziņotāja Beata Mazureka (ECR, PL) sacīja: "Iepērkoties tiešsaistē, patērētājiem ir jābūt iespējai izmantot labākos piedāvājumus un maksāt ar savu bankas karti, tāpat kā vietējiem. Mēs pastiprinām cīņu pret diskrimināciju cenas ziņā un vēlamies atvieglot saņemšanu vai piegādes organizēšanu pāri robežām. Pienācis arī laiks atsaukties iedzīvotāju prasībai atvieglot piekļuvi filmām, seriāliem un sporta pasākumiem viņu dzimtajā valodā. Komisijai rūpīgi jāizvērtē iespējas atjaunināt spēkā esošos noteikumus un jāsniedz audiovizuālajai nozarei vajadzīgais atbalsts”.

Vispārīga informācija

Komisija 2020. gada 30. novembrī publicēja pirmo novērtējumu, kurā tika pētīta ģeogrāfiskās bloķēšanas novēršanas regulas ietekme un pētīta iespēja paplašināt noteikumus uz īpašiem digitālajiem pakalpojumiem, kas piedāvā ar autortiesībām aizsargātu saturu (piemēram, e-grāmatas, mūzika, programmatūra un tiešsaistes spēles), kā arī uz audiovizuālajiem un transporta pakalpojumiem. Saskaņā ar pārskatīšanas klauzulu, nākamais novērtējums būtu jāsagatavo līdz 2025. gadam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI