DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP prasa jaunus ES noteikumus, lai risinātu digitālās atkarības problēmu

Parlaments aicina izstrādāt ētiskus digitālos produktus, kuru pamatā nav manipulatīva prakse un atkarību izraisošs dizains.

Otrdien EP deputāti ar 545 balsīm “par”, 12 “pret” un 61 atturoties pieņēma ziņojumu, kurā brīdina par tiešsaistes spēļu, sociālo mediju, straumēšanas pakalpojumu un tiešsaistes tirdzniecības veidu atkarību izraisošajām iezīmēm, kas izmanto patērētāju ievainojamību, lai piesaistītu viņu uzmanību un monetizētu viņu datus. EP deputāti vēlas stiprināt patērētāju aizsardzību, izmantojot drošākas alternatīvas rekomendāciju sistēmas, pat ja šīs alternatīvas sociālo mediju platformām būtu mazāk ienesīgas.

Vajadzīgi jauni ES noteikumi

Parlaments mudina Komisiju novērst esošās juridiskās nepilnības un ieviest jaunus tiesību aktus pret atkarību izraisošu dizainu. Ja tas netiks risināts, Parlamentam būs jāizmanto savas likumdošanas iniciatīvas tiesības, saka deputāti. Viņi ziņojumā aicina novērtēt un aizliegt kaitīgas atkarību izraisošas prakses, kas pašlaik nav ietvertas direktīvā par negodīgu komercpraksi, piemēram, bezgalīgu ritināšanu, automātisko atskaņošanu pēc noklusējuma, pastāvīgus “push” paziņojumus vai lasīšanas apliecinājumus.

Ētisks dizains

Uzsverot tiešsaistes pakalpojumu nepietiekamo pārredzamību patērētājiem un likumdevējiem, deputāti uzskata, ka uzņēmumiem vajadzētu būt pienākumam izstrādāt ētiskus un taisnīgus digitālos produktus un pakalpojumus bez maldinošām saskarnēm un atkarību izraisoša dizaina.

Lai mazinātu digitālo atkarību un dotu patērētājiem vairāk izvēles iespēju, EP deputāti prasa Komisijai ierosināt digitālas “tiesības netikt traucētam”. Tāpat viņi vēlas, lai Komisija izveidotu labas dizaina prakses sarakstu, kurā būtu uzskaitītas atkarību neizraisoša dizaina iezīmes, piemēram, praksi “padomā, pirms dalies”, paziņojumu izslēgšanu pēc noklusējuma, tiešsaistes ieteikumus, kas balstīti uz hronoloģisko secību, pelēkās skalas režīmu lietotnēm, automātisko izslēgšanu un kopsavilkumus par kopējo pie ekrāna pavadīto laiku. Tāpat viņi rosina informētības vairošanas kampaņu, lai veicinātu paškontroles stratēģijas un drošākus un veselīgus tiešsaistes ieradumus.

Ietekme uz psihisko veselību

EP deputāti atzīst, ka sociālie mediji var radīt aŗī pozitīvu ietekmi uz sabiedrību, tomēr ir nobažījušies par fizisku, psiholoģisku un materiālu kaitējumu, ko var radīt atkarību izraisošs dizains, tostarp, ietekmējot koncentrēšanās spējas un mazinot kognitīvās spējas, radot izdegšanu, stresu, depresiju, mazinot fizisko aktivitāti. Viņi ir īpaši noraizējušies par ilgtermiņa ietekmi uz nepilngadīgu personu veselību un vēlas vairāk pētījumu par riskiem, kas saistīti ar tiešsaistes pakalpojumiem.

Citāts

Pēc balsojuma ziņotāja Kima van Sparrentaka (Zaļie/EFA, Nīderlande) sacīja: “Nav tādas pašdisciplīnas, ar kuru varētu pārspēt lielo tehnoloģiju uzņēmumu trikus, ko īsteno dizaineru un psihologu armijas, lai jūs pielīmētu ekrāniem. Ja mēs nerīkosimies tagad, tas ietekmēs nākamo paaudžu garīgo veselību un smadzeņu attīstību. Šodien Eiropas Parlaments pieņēmis pārliecinošu vēstījumu: ES ir jākļūst par pirmo vietu pasaulē, kas cīnīsies pret tiešsaistes pakalpojumu atkarību izraisošo dizainu”.

Nākamie soļi

Eiropas Komisija pašlaik izvērtē nepieciešamību atjaunināt dažus patērētāju aizsardzības tiesību aktus, lai nodrošinātu augstu aizsardzības līmeni digitālajā vidē, un rezultāti ir gaidāmi 2024. gadā. Parlamenta ziņojums tiks iekļauts notiekošajā pašreizējās likumdošanas izvērtēšanā.

Vispārēja informācija

Kaitīgu apmēru viedtālruņa vai interneta lietošana tiek saistīta ar zemāku apmierinātību ar dzīvi un psihiskās veselības traucējumiem, piemēram, depresiju, zemu pašvērtējumu, trauksmi, miega trūkumu un obsesīvi-kompulsīvu uzvedību, turklāt bērni un jaunieši šajā ziņā ir neaizsargātākie. Jaunieši vecumā no 16 līdz 24 gadiem internetā pavada vidēji vairāk nekā septiņas stundas dienā, un katrs ceturtais uzrāda atkarību atgādinošus viedtālruņa lietošanas paradumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI