DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Piešķirta “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā 2023”

FOTO: FLVM

Stiprinot radošuma saistību ar meža augošo lomu Latvijā, jau septīto gadu pēc kārtas piešķirta “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā”. 1500 eiro lielo stipendiju turpmākai mākslinieciskā talanta attīstīšanai šogad ieguva Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura programmas Glezniecības apakšnozares 1. kursa studente Herta Balode par darbu “Pāreja”.

“Es jūtos patiesi pagodināta, saņemot stipendiju konkursa galveno balvu. Mana darba pamatā ir fotogrāfija, kura tika uzņemta Karogu karjerā pie Ungurpils. Tajā es, ar zaru rokās un saulesbrillēs, izskatījos pēc citplanētieša, tāpēc, gleznojot sevi, pēdas pagarināju sirreālai pieskaņai. Es vēlējos parādīt šķietami ikdienišķo meža vidi no savas perspektīvas, krāsainā un dzīvespriecīgā veidā. Man patīk savos darbos izskaistināt ikdienišķo un atgādināt skatītājam, cik pasaule var būt skaista! Lai kur es skatītos, viss dabā šķiet tik iederīgs un harmonisks,” par savu darbu stāsta jaunā māksliniece Herta.

“Latvijas valsts mežu stipendija mākslā 2023” finālistu darbi visu novembri bija skatāmi izstādē LVM klientu centrā Rīgā, kur arī 28. novembrī tika apbalvoti finālisti.

Pirmo reizi šogad tika pasniegta arī “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā 2023” skatītāju simpātijas balva. To ieguva akadēmijas maģistra programmas Restaurācijas apakšnozares 1. kursa studente Kristīne Priedīte par darbu “Mežs rīta rasas pilienā”, kurā, kā norāda pati autore, apvienots svarīgākais dzīvības pastāvēšanai – skābeklis un ūdens. Katrā no darbā redzamajiem rasas pilieniem spoguļojas mežs.

Kristīne jau pagājušogad piedalījās LVM stipendiju konkursā, bet neiekļuva konkursa finālistu vidū. Tāpēc šogad saņemtā simpātiju balva mudina konkursam radīt radošu darbu arī nākamgad. “Iedvesmu saviem darbiem smeļos no dabas. Ik dienu varam priecāties, cik tā ir skaista! Esmu ļoti pateicīga izstādes skatītājiem par mana darba augsto novērtējumu,” tā autore.

Pasākuma laikā konkursa finālistus sveica LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs, izsakot cerību, ka dalība LVM stipendiju konkursā sniegusi plašāku izpratni par mežsaimniecības jautājumiem un iedvesmos turpmāk brīvo laiku arvien vairāk pavadīt dabā. Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors administratīvajā un radošajā darbā Andris Vītoliņš pasākuma laikā atzīmēja konkursa augsto kvalitātes līmeni – gan finālistu darbu līmenī, gan konkursa norisē, sniedzot jaunajiem māksliniekiem pirmās profesionālās izstādes pieredzi.

Ar finālistu darbiem un to aprakstiem var iepazīties vietnē www.lvm.lv/maksla

Kopš 2017. gada konkursu “Latvijas valsts mežu stipendija mākslā” rīko AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA), lai veicinātu studentu vidū izpratni par mežu kā Latvijas lielāko atjaunojamo resursu, kas nemitīgi aug. Konkursa dalībniekiem bija glezniecības darbā jāveido asociācijas par mākslas mijiedarbību ar vides ilgtspējīgu attīstību. Konkursa ietvaros studentiem jāsaista jaunrade ar meža augošo lomu Latvijas tautsaimniecībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI