DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrija paraksta memorandu par kvantu tehnoloģiju attīstību Latvijā

FOTO: Toms Norde

Ceturtdien, 19. oktobrī, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, piedaloties starptautiskā forumā “5G Techritory”, kopā ar citu valsts pārvaldes iestāžu, augstskolu un pašmāju tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjiem parakstīja sadarbības memorandu, lai veicinātu kvantu tehnoloģiju attīstību Latvijā.

“Šī sadarbības memoranda parakstīšana ir nozīmīgs solis, lai Latvija kļūtu par kvantu tehnoloģiju pētniecības un attīstības epicentru tuvējā reģionā. Sagaidot kvantu ēru visā pasaulē, Latvijai ir iespējas ar kvantu tehnoloģijām attīstīt tieši drošības nozari, ņemot vērā to potenciālo pielietojamību valsts aizsardzības nolūkos,” uzsvēr Jānis Garisons.

Memorandu, kas veltīts kvantu tehnoloģiju attīstībai Latvijā, parakstīja arī pārstāvji no VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”, VAS “Elektroniskie sakari”, Latvijas Universitātes, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta, Rīgas Tehniskās universitātes, SIA “LMT”, SIA “TET”, SIA “Mikrotīkls”, Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas.

Foruma sauklis ”Embracing the quantum era” jeb “Sagaidot kvantu ēru” iezīmē tā izvirzīto mērķi – izprast un diskutēt par priekšdarbiem, kas veicami apstākļos, kad ar vien tuvāk jūtama kvantu tehnoloģiju ienākšana tautsaimniecības nozarēs, zinātnē un drošības industrijā.

Ņemot vērā, ka viens no būtiskākajiem kvantu tehnoloģiju attīstības virzieniem ir drošība, pētnieki intensīvi veido jaunus datu kodēšanas algoritmus un pielāgo sakaru kanālus kvantu fotonu plūsmām. Arī Latvijā šobrīd tiek veidota kvantu tīklu infrastruktūra, ko nākotnē varēs izmantot ne vien tās veidotāji, bet arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares pārstāvji. Paredzēts, ka kvantu tīkls Latvijā drošu pakalpojumu izmantošanai gan publiskā sektora institūcijām, gan arī komersantiem un privātpersonām būs pieejams jau 2025. gada nogalē.

Rīgā 18. un 19.oktobrī norisinājās jau sestais VAS "Elektroniskie sakari" rīkotais tehnoloģiju forums "5G Techritory", pulcējot tehnoloģiju speciālistus un lēmumu pieņēmējus, lai runātu, kā pašlaik ir pielietojama 5G sakaru tehnoloģija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI