DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

LOSP nosūtījusi Valdību veidojošajām partijām 13 priekšlikumus valdības deklarācijas veidošanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 9. novembrī Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) nosūtījusi LR 14. Saeimas Valdību veidojošām partijām 13 priekšlikumus Valdības deklarācijas projektam. Tostarp pieprasījumu iekļaut deklarācijā VSAOI iemaksu samazinājumu par 4%, samazinot kopējos darbaspēka nodokļus, kā arī esošo 2. pensiju līmeņa uzkrājumu un atlikušos 2% vismaz 50% apmērā ieguldīt Latvijas tautsaimniecībā (fondos, aktīvos).

Norādāms, ka šā gada 9. novembrī LOSP valde kārtējās sēdes ietvaros aizvadīja tikšanos ar Finanšu nozares asociācijas vadības pārstāvjiem un Latvijas bankas ekspertiem, lai diskutētu par pensiju sistēmas problemātiku Latvijā. Diskusijas laikā iezīmējās pušu viedokļu nesakritība, kā arī vērā ņemamas konceptuālas problēmas ar pensiju 2. līmeni, kas ietekmē ne tikai lauksaimniekus, bet ikvienu Latvijas iedzīvotāju jau šobrīd un arī atstās negatīvu ietekmi ilgtermiņā.

LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis: “Diskusijas laikā skaidri iezīmējās divas problēmas. Ja šobrīd Latvijas fondos un aktīvos no pensiju uzkrājumiem bankas iegulda vien 10%, tad LOSP ieskatā ir nekavējoties jāmaina šī sistēma tā, lai tā nestu labumu kā iedzīvotājiem, tā arī valstij kopumā, nevis tikai privātajam pensiju 2. līmeņa iemaksu apsaimniekotājiem. Valdībai janosaka pienākums pensiju 2. līmeņa pārvaldītājiem ieguldīt vismaz 50% finanšu Latvijas tautsaimniecībā fondos un akcijās. Kā arī jāsamazina VSAOI iemaksas par 4%, līdz ar to samazinot kopējos darbaspēka nodokļus.”

Diskusijas laikā LOSP pārstāvji vairākkārt norādīja, ka 2. pensiju līmenī veiktās iemaksas ne tikai nepieaug, bet arī ievērojami samazinās, proti, atsevišķos gadījumos pensiju fondu uzkrājums aizvadītajā periodā nodokļu maksātājiem var būt sarucis par vairākiem simtiem vai pat tūkstošiem eiro. Banku pārstāvji to skaidroja ar akciju tirgus svārstībām, ko ietekmē dažādi starptautiski notikumi, taču nesniedza skaidru atbldi par to, kādēļ nodokļu maksātāji šajā situācijā zaudē finanšu līdzekļu uzkrājumus, bet banku peļņa paliek nemainīga. Proti, neatkarīgi no tā, kāds darbs ir paveikts ar pensiju fondu aktīviem no banku puses - gadījumos, kad persona zaudē no sava pensiju 2. līmeņa uzkrājuma ievērojamas summas - bankas peļņa neatkarīgi no tā paliek nemainīga.

Šobrīd nav saņemta skaidra un nepārprotama atbilde, kurš pensiju līmenis ir bijis patiesi pelnošs un kurš ne. Vienlaikus nodokļu maksātāji ir spiesti uzturēt vismaz divu pensiju sistēmu administrēšanu - 1. un 2. līmeņa pensiju fondam, kā arī - ja tāds ir izveidots brīvprātīgi - 3. līmeņa pensiju fondu. Šā brīža 2. pensiju līmeņa izvietojums akcijās/fondos - kas tiek ieguldīti 90% apmērā starptautiskā mērogā, neveicina tautsaimiecības attīstību Latvijā. Tas ir jāmaina nekavējoties, lai nodrošinātu ieguldījumus Latvijas tautsaimniecībā un iedzīvotāju labklājībā,” uzsver G.Gūtmanis.

Norādāms, ka lielākā daļa LOSP priekšlikumu ir par nepieciešamību iekļaut topošajā valdības deklarācijā rīcības pasākumus, lai veicinātu lauksaimniecības nozares attīstību un kopumā Latvijas valsts iedzīvotāju labklājību.

Priekšlikumos iekļauti vairāki būtiski uzdevumi, t.sk. samazinātā PVN 5% apmērā piemērošana pamatpārtikas produktiem, lauksaimniecības ilgtermiņa stratēģijas apstiprināšana Saeimā, prioritātes noteikšana vietējiem produktiem publiskajos iepirkumos, ievērojot īsās piegādes ķēdes principus, darbaspēka nodokļu sloga samazināšana u.c.

LOSP valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Irbe  “Lauksaimnieki un pārtikas ražotāji  aicina jaunās valdības veidotājus apstiprināt lauku attīstības un lauksaimniecības ilgtspējīgu stratēģiju, kas pārtikas ražošanu un valsts iedzīvotāju apgādi ar pārtiku noteiktu kā vienu no Latvijas stratēģiskajiem  mērķiem. Stratēgiju izstrādāt ir gatavi paši lauksaimnieki. Prasām iekļaut deklarācijā solīto, PVN samazināto  likmi pamatpārtikai, lai pircējiem Latvijā nebūtu jāpārmaksā PVN par maizi, pienu, dārzeņiem un gaļu,  kā arī aicinām turpmāko valsts tautsaimniecības attīstību balstīt pamatā uz vietējo resursu izmantošanu un pastāvīgi atcerēties, ka Latvijas ražotājiem jābūt līdzvērtīgiem konkurentiem kopējā Eiropas tirgū.

LOSP apvieno valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Šobrīd LOSP apvieno 53 nozaru organizācijas, pārstāvot teju 10 tūkst. lauku uzņēmējus, lauksaimniecības produkcijas pārstrādātājus u.c. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI