DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Tokijā tiks atklāta Latvijas arhitektūrai veltīta izstāde un simpozijs “Latvia. Architecture at Convergence”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Republikas vēstniecība Japānā informē:
Turpinot sadarbību ar prestižo japāņu arhitektūras žurnālu “Architecture and Urbanism”, Latvijas valsts simtgades svinību programmas ietvaros, laikā no š.g. 7.-27. aprīlim Tokijas Tehnoloģiju institūtā būs skatāma Latvijas arhitektūrai veltīta izstāde “Latvia. Architecture at Convergence”.

Š.g. 8.aprīlī notiks izstādes oficiālā atklāšana un nozares profesionāļiem veltīts simpozijs, kuru  atklās Latvijas vēstnieks Japānā Normans Penke. No Latvijas puses simpozijā piedalīsies izstādes "Latvia. Architecture at Convergence" iniciatore Dace Penke, izstādes autore un kuratore Dr. Arch. Ilze Paklone un arhitekts, biroja NRJA dibinātājs Uldis Lukševics. No Japānas puses dalībniekiem īpaši jāatzīmē plaši pazīstamais japāņu arhitekts Jošiharu Tsukamoto (Yoshiharu Tsukamoto), kurš ir Atelier Bow-Wow vadītājs un dibinātājs. Plānots, ka arhitektūras simpozijā kopumā piedalīsies aptuveni 120–150 arhitektūras nozares speciālisti un Tokijas tehnoloģiju Institūta arhitektūras virziena studenti.

Pēc ekspozīcijas beigām Tokijas Tehnoloģiju institūtā, izstāde "Latvia. Architecture at Convergence" ceļos uz Kansai reģionu, kur laikā no šī gada 9. - 30. maijam tiks izrādīta Kioto Universitātē un no šī gada 9.- 30. jūnijam Šizuokas Universitātē Hamamatsu pilsētā. Laikā no šī gada 7.-30. jūlijam izstāde būs skatāma Sendai pilsētā. Tālāk ekspozīcija turpinās ceļu uz Rīgas sadraudzības pilsētu Kobi, tad uz Osaku, Fukuoku, Nagoju un Hokkaido reģionu.

Arhitektūras izstāde "Latvia. Architecture at Convergence" ir iecerēta kā viena no Latvijas vēstniecības Japānā atbalstītajām kultūras pasākumu aktivitātēm, kas organizēta, lai popularizētu Latvijas dizainu un arhitektūru, un veicinātu plašāku Latvijas tēla atpazīstamību Japānā. Latvijas arhitektūras popularizēšana ir arī viena no Latvijas Simtgades svinībām veltītās programmas prioritātēm Japānā.

Izstāde par Latvijas arhitektūru ir turpinājums 2016. gada nogalē klajā nākušajam Japānas arhitektūras žurnāla "a+u" decembra speciālizlaidumam Nº555 "Feature: Latvia — Architecture Unfolding", kura viesredaktore ir Dr. Arch. Ilze Paklone. Arhitekte Ilze Paklone ir studējusi doktorantūrā Tokijas Universitātē un ir arhitektūras studijas "Studio Wasabi" līdzdibinātāja.

"a+u" («Architecture & Urbanism») ir Japānā izdots ikmēneša arhitektūras žurnāls japāņu un angļu valodā. Kopš žurnāla izveidošanas 1971. gadā, "a+u" ir viens no atzītākajiem arhitektūras izdevumiem pasaulē un ir pieejams vairāk nekā 100 valstīs. Šāds apjomīgs 175 lappušu izdevums par Latvijas arhitektūru tika Japānā izdots pirmo reizi.

"a+u" žurnāla speciālizlaidumā un izstādē "Latvia. Architecture at Convergence" ir pārstāvēta virkne Latvijas arhitektu biroju: "Arhis arhitekti" un "Substance", "Didzis Jaunzems Architecture", "Fine Young Urbanists", "Jaunromāns un Ābele", "MADE arhitekti", "Mailītis A.I.I.M." un "Arhitekta Jura Poga Birojs", "NRJA", "Sudraba Arhitektūra", "SZK and Partners", "Zaigas Gailes birojs", kā arī "Gunnar Birkerts Architects" no ASV, "Processoffice" un "Andrius Skiezgelas Architecture" no Lietuvas.

Speciālizlaiduma Nr. 555 "Feature: Latvia – Architecture Unfolding" iznākšana un izstādes "Latvia. Architecture at Convergence" organizēšana ir ļāvusi Latvijas vēstniecībai Japānā kā goda viesi uzaicināt japāņu arhitektu, Tokijas 2020. gada Olimpisko spēļu stadiona autoru Kengo Kumu piedalīties Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 pasniegšanas ceremonijā. Savukārt japāņu arhitekts, Atelier Bow-Wow vadītājs un dibinātājs, Jošiharu Tsukamoto (Yoshiharu Tsukamoto) pildīs Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 starptautiskās žūrijas locekļa pienākumus.

Tāpat Latvijas vēstniecības Japānā ir veicinājusi arī Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studentu dalību prestižajā arhitektūras studentu konkursā, ko jau septīto gadu rīko LIXIL JS Foundation Hokkaido, un kurā viens no žūrijas locekļiem ir arī arhitekts Kengo Kuma. Dalība šajā konkursā sniedz iespēju veicināt Latvijas vārda atpazīstamību un sacensties ar pasaules labāko arhitektūras augstāko mācību iestāžu studentiem.

Izstāde ir viena no Latvijas valsts simtgades Latvijas Ārlietu ministrijas koordinētās Publiskās diplomātijas programmas norisēm, kuru atbalsta žurnāls  "a+u", Latvijas Goda konsulāts Osakā, Daiwa House Industries Co.Ltd., Sumitomo Mitsui Financial Group, Valsts Kultūrkapitāla fonds, kā arī EU-Japan Fest.

Latvijas Republikas vēstniecība Japānā

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI