DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pārrunā Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātes

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 26.februārī, veselības ministrs Guntis Belēvičs Berlīnē tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas veselības ministru Hermani Grohi (Hermann Grohe), lai pārrunātu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes veselības jomā.

Tikšanās laikā Guntis Belēvičs personīgi uzaicināja Vācijas Federatīvās Republikas veselības ministru uz gaidāmajiem nozīmīgākajiem pasākumiem Rīgā: Austrumu partnerības ministru līmeņa konferenci par tuberkulozi 30.-31.martā, Eiropas Savienības veselības ministru neformālo sanāksmi 20.-21.aprīlī un E-veselības nedēļu – no 11.-13.maijam.

Guntis Belēvičs uzsvēra, ka tuberkuloze nav tikai sabiedrības veselības problēma, bet vienlaikus arī politisks un ekonomisks apdraudējums reģionam, kas prasa visu iesaistīto pušu saskaņotu darbību, tostarp nepieciešamā finansējuma piešķiršanu un visvairāk apdraudēto sabiedrības grupu sociālo problēmu risināšanu. Tāpēc konferencē aicināti piedalīties ne tikai veselības ministri, bet arī labklājības un finanšu ministri, Eiropas Komisijas un Pasaules veselības organizācijas pārstāvji, jo tikai ar augstāko valstu un starptautisko organizāciju amatpersonu līdzdalību būs iespējams sasniegt mērķi – izskaustu tuberkulozi Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas un Austrumu partnerības valstīs.

Informējot par neformālo veselības ministru sanāksmi, Guntis Belēvičs norādīja, ka debates plānots fokusēt uz sabiedrības veselības ekonomiskajiem apsvērumiem – kā veselība var samazināt valsts izdevumus, īpaši akcentējot slimību profilaksi. Tāpat paredzēts diskutēt par turpmāko alkohola ierobežošanas un kaitējuma mazināšanas politiku Eiropas Savienības līmenī. Savukārt uztura politikas jomā tiks rosināta diskusija  par aptaukošanās galvenajiem riska faktoriem un nepieciešamajām izmaiņām pārtikas produktu sastāvos, piemēram, trans-taukskābju un cukura daudzuma samazināšanu pārtikas produktos, kā arī pārtikas piedevu nelabvēlīgo ietekmi uz bērnu veselību ilgtermiņā.

Savukārt E-veselības nedēļā Latvij¨tiks akcentēta uz pacientu vērsta veselības aprūpe un pacientu iespēju palielināšana, izmantojot gan jaunākās tehnoloģijas un to risinājumus, gan inovācijas e-veselībā un m-veselībā. Guntis Belēvičs uzsvēra, ka E-veselības nedēļas vadmotīvs ir indivīda līdzatbildība un iesaiste savā veselības aprūpē, jo bez pacienta aktīvas iesaistes jaunās tehnoloģijas un inovācijas nav efektīvas.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāts darbs pie medicīnas ierīču un in-vitro medicīnas ierīču regulu pakotnes un tās virzības. Guntis Belēvičs uzrunāja Vācijas Federatīvās Republikas veselība ministru atbalstīt Latvijas pusi efektīvākai sarunu vešanai, lai nodrošinātu darba grupas darba progresu Latvijas prezidentūras laikā.

VM Komunikācijas nodaļas vadītājs
Oskars Šneiders

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI