SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. septembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Būs stipendijas topošajiem pedagogiem un lielāka stipendija “Studētgods”

Stājas spēkā 08.09.2023.

Gandrīz 500 topošo pedagogu 300 eiro lielo stipendiju varēs iegūt konkursa kārtībā. Prioritāte būs tiem, kuri studē skolotāju sagatavošanas studiju programmās – dabaszinātnes, tehnoloģijas un matemātika; Eiropas Ekonomiskās zonas valodas; speciālā izglītība.

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

No šā studiju gada augstskolās studējošie topošie un jaunie pedagogi konkursa kārtībā varēs iegūt 300 eiro lielu ikmēneša stipendiju, savukārt sociālo stipendiju “Studētgods” turpmāk varēs saņemt ne tikai jaunāko, bet visu kursu studējošie, un tā arī ir palielināta par 15 eiro.

To paredz Ministru kabineta 2004. gada 24. augusta noteikumu Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām” grozījumi, kuri stājas spēkā piektdien, 8. septembrī.

Pedagogu stipendija – 300 eiro

Ar grozījumiem papildinātais noteikumu 4.2 punkts paredz,  ka pedagogu izglītības programmā studējošajiem augstākās izglītības iestāde konkursa kārtībā piešķir stipendiju 300 eiro apmērā.

Pedagogu stipendijas iegūšanai ir vairāki nosacījumi, un to piešķirs studējošajam, kurš:

  1. studē pilna laika klātienes pirmā cikla augstākās izglītības studiju programmā;
  2. piesakoties stipendijai pirmajā studiju gadā, nestrādā algotu darbu;
  3. sākot ar otro studiju gadu, strādā par pedagogu vai pedagoga palīgu izglītības iestādē, nepārsniedzot pusi no pedagogam noteiktās darba slodzes, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei, un neveicot blakus darbu;
  4. sākot ar trešo semestri, noslēgta rakstveida vienošanās ar izglītības iestādi vai pašvaldību par nodarbinātību izglītības iestādē, kurā paredzēts strādāt vismaz trīs gadus pēc skolotāja profesionālās kvalifikācijas iegūšanas;
  5. pēc pirmā studiju gada ir izgājis praksi izglītības iestādē un augstskola ir saņēmusi pozitīvu prakses vadītāja un iestādes rakstveida atsauksmi par studējošā profesionālo piemērotību skolotāja profesijai;
  6. nesaņem citu no valsts budžeta līdzekļiem finansēto stipendiju, izņemot sociālo stipendiju “Studētgods”.

Studējošais vienlaikus ar šo stipendiju nevar saņemt citu no valsts budžeta līdzekļiem finansēto stipendiju, izņemot sociālo stipendiju “Studētgods”, bet var saņemt gan pašvaldības, gan mecenātu stipendijas.

Nosacījums par nodarbinātību neattiecas uz nodarbinātību pirms kārtējā semestra studijām – vērtējot nodarbinātības kritēriju, tiek ņemts vērā kārtējais studiju semestris, paskaidrots Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informācijā.

Augstskolas stipendiju komisijai ir noteiktas tiesības vispirms stipendiju piešķirt pretendentiem ar augstākiem mācību rezultātiem. Komisija, pieņemot lēmumu par pedagogu stipendijas piešķiršanu, pirmajā semestrī ņem vērā uzņemšanas rezultātus, tostarp centralizēto eksāmenu rezultātus latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā. 

Savukārt otrajā semestrī un turpmākajos semestros – vidējo svērto atzīmi iepriekšējā semestrī vai iepriekšējā studiju gada (kursa) posmā no visiem semestrī vai studiju gadā (kursā) paredzētajiem kursiem.

IZM norāda: augstskolas stipendiju piešķiršanas komisija stipendiju vispirms piešķir studējošajam, kurš studē kādā no skolotāju sagatavošanas studiju programmām šādās mācību jomās: dabaszinātnes, tehnoloģijas un matemātika; valodas (EEZ); speciālā izglītība.

Paredzēts, ka 300 eiro stipendiju gan šogad, gan nākamgad saņems 485 topošie pedagogi.

Pašlaik 69% pedagoģijas studentu mācās par maksu un paralēli studijām strādā algotu darbu, norādīts noteikumu grozījumu  anotācijā.  

Stpendija “Studētgods” – visu kursu studentiem

Sociālo stipendiju “Studētgods” piešķir studējošiem no daudzbērnu ģimenēm, studējošajiem ar I vai II grupas invaliditāti, kā arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem.

Līdz šim stipendijai varēja pieteikties pilna laika klātienē studējošie koledžas un bakalaura studiju līmeņa 1. un 2. kursa studenti. Savukārt no 2023. gada septembra stipendijai var pieteikties visu kursu studējošie, kuri atbilst pārējiem stipendijas “Studētgods” saņemšanas kritērijiem, informē IZM.

Stipendijas apmērs ir palielināts no 160 eiro uz 175 eiro.

Arī šai stipendijai noteikts sekmju slieksnis – iestājoties augstākās izglītības iestādē, centralizēto eksāmenu rezultāti procentuālajā novērtējumā nav zemāki par 30% matemātikā un par 40% latviešu valodā optimālajā līmenī, bet, ja centralizētie eksāmeni nav kārtoti vai kārtots tikai viens centralizētais eksāmens, – mācību priekšmetu vidējā atzīme vidējās izglītības dokumentā nav zemāka par sešām ballēm.

Savukārt studiju laikā vidējai svērtajai atzīmei jābūt seši un augstāk, studentam jābūt sekmīgam un bez akadēmiskiem parādiem.

Pieteikties “Studētgods” stipendijai 2023./2024. mācību gadam var līdz 20. septembrim, izmantojot vietnes latvija.lv pakalpojumu “Studētgods”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI