E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32143
Lasīšanai: 2 minūtes

Doktorantūras stipendija grūtniecības laikā un bērna kopšanas periodā

J
jautā:
20. martā, 2024
Laura

Plānoju šī gada septembrī stāties doktorantūrā. Jūlija beigās man sāksies bērna kopšanas atvaļinājums. Vai es varēšu saņemt doktorantūras stipendiju, nezaudējot ar grūtniecību, bērna piedzimšanu un bērna kopšanu saistītos pabalstus?

A
atbild:
03. aprīlī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām” 3. punktā noteikts, ka stipendiju konkursa kārtībā var saņemt studējošais, kurš sekmīgi noteiktajā termiņā nokārto nepieciešamos pārbaudījumus; pilnībā iegūst attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu. Savukārt noteikumu 15. un 16. punktā noteikts, ka šo noteikumu 3. punktā minētajai personai grūtniecības atvaļinājuma laikā piešķir minimālo stipendiju, pamatojoties uz darbnespējas lapu, kas izsniegta darbnespējas apliecināšanu reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā; minēto stipendiju izmaksā uzreiz par diviem grūtniecības atvaļinājuma mēnešiem.  

Augstākās izglītības iestādes stipendiju fondu izveido, paredzot katrai pilna laika doktora studiju programmas vietai 996,01 eiro gadā (6.2. punkts). Turpretī studējošajiem minimālā mēneša stipendija doktora studiju programmas apguvei noteikta 140 eiro mēnesī (8.2.1. punkts).   

Tātad minimālo stipendiju jūs varēsiet saņemt arī grūtniecības atvaļinājuma laikā. Ja bērna kopšanas periodā sekmīgi turpināsiet studijas, tostarp noteiktajā termiņā nokārtojot nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā iegūstot attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu, varēsiet saņemt arī doktorantūras stipendiju pilnā apmērā. Ja studijas uz laiku pārtrauksiet, tiks pārtraukta arī stipendijas izmaksa.  

Papildus informējams, ka bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalstu piešķiršana nav saistīta ar nodarbinātību un studijām doktorantūrā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas