E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32287
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai sporta speciālists var strādāt bez sertifikāta

J
jautā:
06. aprīlī, 2024
Andris

Labdien! Man ir profesionālais maģistra grāds sporta zinātnē un sporta skolotāja kvalifikācija, bet trenera kvalifikācija ne studiju procesā, ne treneru kursos nav iegūta, kā arī nav pabeigtas specializētās sporta skolas. Vai tikai ar sporta skolotāja kvalifikāciju var strādāt, piemēram, par peldēšanas, boksa vai fitnesa treneri? Esmu dzirdējis, ka pēc augstskolas beigšanas sporta skolotājs ir tiesīgs bez sertifikāta strādāt sporta jomā, t. sk. par treneri, piecus gadus. Vēlos precizēt, vai tā ir taisnība.

A
atbild:
11. aprīlī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Sporta treneris ir sporta speciālists. Sporta likuma 1. panta 7. punktā sporta speciālists definēts kā sporta darbinieks, kas vada sporta treniņus (nodarbības) vai kā citādi ir tieši iesaistīts sporta treniņu (nodarbību) nodrošināšanā. Savukārt minētā likuma 20. panta trešajā daļā noteikts, ka sporta speciālistu sertifikācijas kārtību un prasības, kādām jāatbilst sporta speciālistam, lai iegūtu tiesības strādāt sporta jomā, nosaka Ministru kabinets. 

Ministru kabineta noteikumu Nr. 77 “Noteikumi par sporta speciālistu sertifikācijas kārtību un sporta speciālistam noteiktajām prasībām” 11. punktā noteikts: “Personām, kuras vada sporta treniņus (nodarbības) vai veic izglītojošo vai metodisko darbu sporta jomā, kā arī personām, kuras sniedz atbalstu tiem, kas apmeklē sporta treniņus (nodarbības) vai apgūst profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu, nepieciešams sertifikāts (izņemot šo noteikumu 12. un 12.1 punktā minētās personas).”  

Savukārt minēto noteikumu 12. punkts paredz: “Sporta speciālists, kurš ieguvis diplomu par augstāko pedagoģisko izglītību sporta studiju programmā, ir tiesīgs bez sertifikāta strādāt sporta jomā un vadīt sporta treniņus (nodarbības) piecus gadus pēc diploma saņemšanas. Informāciju par minēto sporta speciālistu, norādot tā vārdu, uzvārdu, kā arī diploma numuru un izdošanas datumu, augstākās izglītības iestāde mēneša laikā pēc diploma izsniegšanas iesniedz Latvijas Sporta federāciju padomē iekļaušanai sporta speciālistu reģistrā.” 

Iesakām Latvijas Sporta federāciju padomes sporta speciālistu reģistrā pārliecināties, vai esat iekļauts to sporta speciālistu sarakstā, kuri pēdējo piecu gadu laikā ieguvuši diplomu par augstāko pedagoģisko izglītību sporta studiju programmā un ir tiesīgi bez sertifikāta strādāt sporta jomā un vadīt sporta treniņus (nodarbības) piecus gadus pēc diploma saņemšanas. Sporta speciālistu reģistra sadaļa “Sporta studiju absolventi” pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas