E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32369
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1
1
1

Pirmsskolas pedagoga tiesības uz pabalstu ģimenes locekļa nāves gadījumā

J
jautā:
12. aprīlī, 2024
Rudīte

Labdien! Strādāju pirmsskolas izglītības iestādē par pirmsskolas skolotāju. Pirms divām nedēļām nomira vecmamma. Vadība piešķīra trīs brīvas dienas, bet atsakās piešķirt vienreizējo pabalstu (pēc Atlīdzības likuma 20. panta). Vai vadība, aizbildinoties ar naudas trūkumu, var šādi rīkoties? Vai tas ir likumīgi? Paldies! 

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – Atlīdzības likums) 2. panta trešajā daļā ir skaidri noteikts, ka uz pedagogiem atbilstoši pedagogu amatu sarakstam attiecas tikai Atlīdzības likuma 3. panta astotā un devītā daļa. Citas Atlīdzības likuma normas minētajām amatpersonām (darbiniekiem) piemēro likumos noteiktajos gadījumos un apjomā.  

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 354 “Noteikumi par pedagogu profesiju un amatu sarakstu” pirmsskolas izglītības skolotājs ir pedagogs. Ievērojot minēto, uz pirmsskolas izglītības skolotāju nav attiecināms Atlīdzības likuma 20. pants. 

Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Izglītības likuma 52. panta pirmās daļas 7. punktam pedagogam ir tiesības no izglītības iestādes dibinātāja finanšu līdzekļiem saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Ja pirmsskolas izglītības iestāde ir pašvaldības dibināta, tad jums, lai saņemtu pabalstu, ir jāvēršas savā pašvaldībā ar iesniegumu, līdzi ņemot miršanas apliecību un radniecību ar mirušo apliecinošu dokumentu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 234 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas