E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29673
Lasīšanai: 3 minūtes
25
25

Kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda

J
jautā:
14. jūnijā, 2023
Ruta

Labdien! Kā tas var būt, ka, dodoties atvaļinājumā no mēneša vidus, par nostrādātajām dienām zaudēju ikmēneša “cieto” algu? Arī atvaļinājuma nauda no “cietās” algas ir mazāka, jo saskaita vidējo dienu skaitu no sešiem mēnešiem un aprēķina vidējo. Tātad sanāk, ka, dodoties atvaļinājumā, darbinieks par nostrādāto saņem mazāk.

A
atbild:
22. jūnijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma nauda nav vienāda ar darba algu arī tajos gadījumos, ja darbiniekam ir nolīgta konkrēta nemainīga mēnešalga. Atvaļinājuma naudas aprēķināšana ir komplicēta, un to ietekmē dažādi faktori.

Vispārēji atvaļinājuma naudai piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu. To nosaka Darba likuma 75. pants. Vidējo izpeļņu aprēķina no darba algas, izmaksātajām piemaksām un prēmijām, kas darbiniekam izmaksātas pēdējo sešu mēnešu laikā. Ja strādāts ir mazāk par sešiem mēnešiem, tad piemēro aprēķinu atbilstoši Darba likuma 75. panta otrajai daļai. Tātad, ja ir bijusi izmaksāta ne tikai darba alga, bet arī citas summas, tad vidējā izpeļņa būs lielāka.

Būtiski, ka, aprēķinot atvaļinājuma naudu, tiek rēķināta dienas (vai stundas) vidējā izpeļņa. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Likums paredz, ka nostrādāto dienu skaitā neietilpst slimības dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu pēc, atbilstoši Darba likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajiem gadījumiem. Tātad, ja aprēķina perioda laikā darbinieks ir slimojis, tad dienas (vai stundas) vidējā izpeļņa būs mazāka.

Jāpiebilst, ka vidējās izpeļņas aprēķinu atvaļinājuma naudai ietekmē, piemēram, svētku dienu skaits atvaļinājuma laikā. Ja atvaļinājuma laikā iekrīt darbdienā esošas svētku dienas, tad par tām, tāpat kā par sestdienām un svētdienām, atvaļinājuma nauda netiek maksāta.

Rezultātā summa, kas darbiniekam tiek izmaksāta kā atvaļinājuma nauda, veidojas no dienas (vai stundas) vidējās izpeļņas, to reizinot ar darba dienu (vai stundu) skaitu atvaļinājuma laikā.

 

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 268 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas