E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31935
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
11
1
11

Kāpēc, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, parādās nodokļa parāds

J
jautā:
03. martā, 2024
Dace

Nodokļu parāds par 2023. gadu ir gandrīz 1000 eiro, neskatoties uz to, ka visas nodokļu summas ir samaksātas. Š. g. 31. janvārī EDS pēc datu salīdzināšanas uzrādīja 00,00 EUR. Kas ir mainījies viena mēneša laikā? Kā var apstrīdēt šo summu, kas mani burtiski nogalina? Un, ja līdz gada beigām es nomiršu, vai šis parāds valstij tiks attiecināts uz maniem bērniem, mazbērniem?

A
atbild:
07. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

No jūsu izklāstītās situācijas secināms, ka, iesniedzot 2023. gada ienākumu deklarāciju (ko iesniegt var no 1. marta), ir izveidojusies nodokļa piemaksa jeb parāds. Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē pastāvīgajā norādē Gada ienākumu deklarācija”, kā arī atbildēs uz jautājumiem ir skaidrots: gada ienākumu deklarācijā tiek iekļauti visi gada laikā gūtie ienākumi un izdevumi, un, ņemot vērā piemērotās nodokļa likmes lielumu, neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus u. c. datus, tiek aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksas vai pārmaksas apmērs. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, VID EDS automātiski aprēķina atbilstošo nodokļu likmi un gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, ņemot vērā faktiski gūtos ienākumus un galvenajā ienākumu gūšanas vietā piemēroto VID prognozēto neapliekamo minimumu gada laikā. Gadījumos, kad ienākumi ir mainīgi un atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var rasties situācija, kad gada laikā ir piemērots lielāks VID prognozētais neapliekamais minimums vai zemāka IIN likme, nekā aprēķinot nodokli visa gada kopējam faktiski saņemtajam ienākumam. Tad veidojas nodokļa starpība, kas ir jāsamaksā.

VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, atbildot uz jūsu jautājumu, skaidro: “Gada ienākuma deklarācijā tiek apkopoti VID uzkrātie dati par visu 2023. gadu. Daļa no informācijas par 2023. gadu tiek iesniegta 2024. gadā, un tāpēc deklarācijas par 2023. gadu sagatave EDS ir pieejama tikai no 2024. gada 1. marta. Savukārt datu salīdzināšana ir veikta 31.12.2023., un šajā salīdzināšanā nevarēja būt iekļauti dati no 2023. gada ienākuma deklarācijas.

Ja nav saprotams deklarācijas aprēķina rezultāts, vēlams sazināties ar VID individuāli, rakstot EDS, “Sarakste ar VID”. Var arī zvanīt VID uz konsultatīvo tālruni 67120000 un sarunas laikā pieslēgties savam EDS, nosaukt tur redzamo kodu, tas palīdzēs konsultantam izskaidrot situāciju individuāli, nevis tikai sniegt vispārīgu konsultāciju. Var arī pierakstīties uz klātienes konsultāciju kādā no VID klientu apkalpošanas centriem, zvanot uz tālruni 67120005.”

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas