SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Informācija par uzturlīdzekļu parādniekiem turpmāk portālā "Latvija.lv"

Stājas spēkā 01.02.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien spēkā stājas jaunais Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums, kas paredz būtiskas izmaiņas uzturlīdzekļu jomā. Reformas gaitā plānots pakāpeniski ieviest vienkāršāku un ātrāku uzturlīdzekļu saņemšanas kārtību, noteikt stingrākus ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem, paplašināt valsts garantēto uzturlīdzekļu saņēmēju loku. Pirmās izmaiņas skar līdzšinējo uzturlīdzekļu parādnieku publiskošanas kārtību.

Sākot ar 1. februāri, uzturlīdzekļu parādnieku dati vairs nav publiski pieejami ikvienai personai Uzturlīdzekļu garantiju fonda (turpmāk – fonda) administrācijas tīmekļa vietnē. Tā vietā informācija par uzturlīdzekļu parādniekiem turpmāk būs pieejama vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv" kā elektronisks pakalpojums "Informācija par uzturlīdzekļu parādu". Lai saņemtu informāciju par to, vai konkrēta cilvēka vietā uzturlīdzekļi netiek izmaksāti no fonda, ieinteresētajai personai jāautentificējas portālā ar elektronisko identifikācijas karti, elektronisko parakstu vai ar internetbankas starpniecību. Turklāt šāda informācija personai tiks sniegta tikai tādā gadījumā, ja tās rīcībā jau ir parādnieka dati – vārds, uzvārds un personas kods.

Vienlaikus jaunā kārtība paredz, ka parādnieka iekļaušanai sarakstā vairs nebūs nepieciešama otra no vecākiem piekrišana un informācija būs pieejama par visiem parādniekiem, ja:

  • personas vietā tiek izmaksāti uzturlīdzekļi no fonda;
  • parādnieks ar fonda administrāciju nav noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un individuālo procentu maksājumus, vai noslēgto vienošanos nepilda;
  • parādnieks nav persona ar invaliditāti vai persona, kas pārejošas darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā sešus mēnešus gadījumos, kad darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā gadījumos, kad darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumam 2017. gadā paredzēts:

  • no 1. aprīļa ieviest vienkāršotu un ātrāku uzturlīdzekļu saņemšanas kārtību, vēršoties fonda administrācijā administratīvā procesa kārtībā;
  • no 1.aprīļa nodrošināt parādniekam iespēju slēgt vienošanos ar fonda administrāciju par individuālu uzturlīdzekļu parāda atmaksas kārtību;
  • no 1. aprīļa tiesības fonda administrācijai lemt par transportlīdzekļu vadīšanas aizliegumu uzturlīdzekļu parādniekiem;
  • no 1. septembra valsts garantētos uzturlīdzekļus izmaksāt arī pilngadīgām personām līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā.

Sīkāks izklāsts par izmaiņām uzturlīdzekļu jomā pieejams  LV portāla skaidrojumā "Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2017. gadā – pieaug minimālais apmērs un jauna uzturlīdzekļu saņemšanas kārtība".

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI