SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. decembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pusaudžus var iesaistīt enerģijas dzērienu kontrolpirkumu veikšanā

Stājas spēkā 23.12.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertnes, kā arī enerģijas dzērienus.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Policijas darbinieki turpmāk ir tiesīgi iesaistīt nepilngadīgas personas no 15 gadu vecuma kontrolpirkumu veikšanā, lai pārbaudītu jebkuras likumīgā apritē esošas preces, tai skaitā enerģijas dzērienu, aprites ierobežojumu nepilngadīgām personām ievērošanu. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 826 "Kontrolpirkuma veikšanas kārtība".

Līdz šim noteikumi pieļāva nepilngadīgo personu no 15 gadu vecuma iesaisti kontrolpirkuma veikšanā, lai pārbaudītu likumīgā apritē esošu alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanas noteikumu ievērošanu. Tādējādi policijas darbiniekiem tiek dota iespēja efektīvāk uzraudzīt, kā tiek ievērotas tiesību normas, kurām jānodrošina nepilngadīgu personu aizsardzība no alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu kaitīgās ietekmes, ievērošana.

Šogad Valsts policijas un pašvaldības policijas pārziņā esošas kontrolējamās jomas ir paplašinājušās un papildus alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu aprites kontrolei nākusi klāt augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču, uzpildes tvertņu un jaunieviestu tabakas izstrādājumu, kā arī enerģijas dzērienu aprites kontrole. Lai noteikumi, kas regulē kontrolpirkumu veikšanas kārtību, turpmāk nebūtu jāgroza ikreiz, kad normatīvajos aktos tiek ieviesti jauni aizliegumi, grozījumi paredz, ka nepilngadīgas personas var tikt iesaistītas kontrolpirkuma veikšanā, lai pārbaudītu jebkuras likumīgā apritē esošas preces pārdošanas ierobežojumu ievērošanu.

Par aizlieguma pārdot konkrētas preces nepilngadīgām personām pārkāpumu pārdevējam un tirdzniecības vietai kā juridiskai personai ir noteikta administratīvā atbildība un naudas sods. Atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksa 155. pantam par alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu pārdošanu nepilngadīgajiem pārdevējam tiek uzlikts sods no 280 līdz 350 eiro, bet juridiskai personai no 700 līdz 1400 eiro. Ja pārkāpums gada laikā konstatēts atkārtoti, pārdevējam paredzētais naudas sods sasniedz 350-700 eiro, bet juridiskai personai 2900–7000 eiro. Par enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem uzliek naudas sodu pārdevējam no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskām personām – no 350 līdz 700 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI