SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atcelta deputātu imunitāte administratīvajās lietās

Stājas spēkā 14.06.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas pienākums ir reizi kārtējās sesijas laikā Saeimas sēdē ziņot par iepriekšējās sesijas un starpsesijas laikā administratīvi sodītajiem deputātiem.

FOTO: Edijs Pālens

No šodienas, 14. jūnija, Saeimas deputātam var uzlikt administratīvo sodu bez Saeimas piekrišanas. To paredz grozījums Latvijas Republikas Satversmē. Savukārt saistītie grozījumi Saeimas kārtības rullī paredz jaunu kārtību, kādā sabiedrība arī turpmāk tiks informēta par deputātu izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem.

Saeimas deputāta imunitātei ir konkrēts mērķis - nodrošināt parlamenta netraucētu funkcionēšanu un pasargāt tā locekļus no politiski motivētām apsūdzībām. Šādā nolūkā 1922. gadā apstiprinātās Latvijas Republikas Satversmes 30. pantā tika noteikts, ka pret Saeimas locekli nevar uzsākt kriminālvajāšanu vai uzlikt viņam administratīvo sodu bez Saeimas piekrišanas. Minētā Satversmes norma līdz šim netika grozīta un imunitātes nosacījumus piemēroja arī tādās mūsdienās salīdzinoši ikdienišķās situācijās kā ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi.

To, ka administratīvās imunitātes privilēģija ir "pārāk plaša un bezjēdzīga šodienas [..] demokrātiskajā sabiedrībā" un jāatceļ, iepriekš Latvijai norādīja gan Starpvalstu pretkorupcijas organizācija GRECO1, gan citas Eiropas Padomes instances. Savos paziņojumos par imunitātes jautājumu GRECO uzsvēra nepieciešamību panākt līdzsvaru starp imunitāti kā instrumentu valsts amatpersonu pasargāšanai pret valsts varas vai indivīdu izdarītu spiedienu un tās ļaunprātīgu izmantošanu. Atsaucoties uz Venēcijas komisijas2 2014. gada 14. maija ziņojumu par parlamenta locekļu imunitāti, likumprojekta autori uzsver: "Imunitāte ir jānosaka maksimāli šauri, un to nevajadzētu attiecināt uz maznozīmīgiem pārkāpumiem, kuru sodīšana nevar būtiski ietekmēt parlamenta locekļu darbību."

Lai nodrošinātu, ka sabiedrība joprojām var uzzināt par deputātu izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem, Saeimas kārtības ruļļa 179. panta pirmā daļa papildināta ar 5. punktu, kas paredz Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas pienākumu reizi kārtējās sesijas laikā Saeimas sēdē ziņot par iepriekšējās sesijas un starpsesijas laikā administratīvi sodītajiem deputātiem.

Paziņojumā ietvers informāciju par deputāta izdarīto administratīvo pārkāpumu, pārkāpto normatīvā akta normu, institūciju, kura pieņēmusi lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu, uzliktā soda veidu un datumu, kad stājies spēkā lēmums par administratīvā soda uzlikšanu.

Tāpat kā iepriekš, Satversmes 30. pants paredz imunitāti krimināltiesību jomā, un bez Saeimas piekrišanas uzsākt kriminālvajāšanu pret Saeimas locekli nevar.


 

1The Council of Europe's Group of States against Corruption (GRECO).

2Eiropas Komisija par demokrātiju caur tiesībām jeb t.s. Venēcijas Komisija - Eiropas Padomes padomdevējiestāde konstitucionālajos jautājumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI