SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
14. maijā, 2015
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
10
10

Kas jāzina par skolēnu darbu vasarā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šī gada vecāki var saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, ja tas strādā vasaras brīvlaikā (no 1.jūnija līdz 31.augustam).

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Vasara tuvojas straujiem soļiem, un daudziem skolēniem šis būs laiks, lai nopelnītu kabatas naudu un iegūtu pirmo darba pieredzi. Vieni gatavojas piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras īstenotajā programmā. Citi darbu meklēs paši. Šogad vecākus sagaida patīkams jaunums – skolēns vairs nav jānoņem no apgādības, ja tas strādā vasarā, kā arī vecāks turpinās par viņu saņemt nodokļu atvieglojumus.
īsumā
  • Skolēnus vairs nenoņems no vecāku apgādības, bet vecāki turpinās saņemt atvieglojumus.
  • Skolēnam jāreģistrē algas nodokļa grāmatiņu klātienē vai elektroniski.
  • Pirms darba jāpārliecinās par darba drošību.

Skolēnus vairs nenoņems no apgādības

Iepriekš daudzu vecāku neizpratni radīja apstāklis – par spīti tam, ka skolēnu darbs vasarā parasti ir tikai vienu līdz trīs mēnešiem garš un viņi par to visbiežāk saņem minimālo algu, vienam no vecākiem nācās noņemt bērnu no apgādības un tam nepienācās nodokļu atvieglojumi. Labklājības ministrija jau pagājušogad secināja, ka ieguvumi no šādi iekasētas naudas valsts budžetā ir nelieli – vien 207 504 eiro, kamēr daudzus vecākus tas tikai atbaida motivēt bērnus iegūt darba pieredzi.

Valsts ieņēmumu dienests norāda: no šī gada vecāki var saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, ja tas strādā vasaras brīvlaikā (no 1.jūnija līdz 31.augustam). Atrašanās vecāka apgādībā vairs netiek pārtraukta automātiski, kā arī pašam vecākam nav jāsvītro ieraksts par savu bērnu kā apgādājamo no algas grāmatiņas. Šis princips attiecas tikai uz tiem skolēniem, kas strādā vasaras brīvlaikā.

Līdz ar to vecāks saglabā  atvieglojumu par apgādībā esošu personu 165 eiro mēnesī, un bērnam vasaras brīvlaika darba laikā tiek piemērots neapliekamais minimums 75 eiro mēnesī, izņemot gadījumu, ja bērns strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja.

Skolēns informēs par vasaras darbu, saņemot algas nodokļa grāmatiņu

Kā zināms, no pagājušā gada 1.jūnija algas nodokļa grāmatiņas ir pieejamas tikai elektroniski. Arī visas darbības, kas saistītas ar apgādības noformēšanu, veicamas tiešsaistē, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) (algas nodokļa grāmatiņas sadaļā "Apgādājamie" nospiežot spiedpogu "Pievienot apgādībā esošu personu").

VID skaidro: skolēni, kuri nolēmuši sākt darba gaitas, var saņemt algas nodokļa grāmatiņu. To var izdarīt klātienē, vēršoties VID ar iesniegumu algas nodokļa grāmatiņas reģistrēšanai, vai elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Skolēniem, kuri strādās vasaras mēnešos un maksās nodokļus vispārējā režīmā, algas nodokļa grāmatiņa dod tiesības algai piemērot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu 75 eiro mēnesī.

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja skaidro: kad skolēns saņems algas nodokļa grāmatiņu, tad arī atzīmēs darba devēju, pie kura strādā vasarā, kā galveno ienākuma gūšanas vietu. VID, saņemot šo informāciju, nodrošinās kontroli tam, ka bērns līdz 19 gadu vecumam paliks apgādībā savam vecākam visu vasaras periodu. Savukārt, ja darba gaitas turpināsies pēc vasaras mēnešiem, VID automātiski noņems bērnu no apgādības un nosūtīs šo informāciju gan pašam vecākam, gan viņa darba devējam.

Skolēns saņem minimālo algu

Jāatceras, ka Darba likums paredz nodarbināt vien bērnus, kas vecāki par 13 gadiem – brīvlaika laikā ne ilgāk par četrām stundām dienā un vairāk par 20 stundām nedēļā. Savukārt pusaudžus (15-18 gadi) nedrīkst nodarbināt ilgāk par septiņām stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā.

Darba likuma 63.pants nosaka, ka gadījumos, ja pusaudzis vai jaunietis strādā savu ar likumu noteikto pilno slodzi jeb piecas darba dienas un septiņas stundas dienā, tiem mēneša darba alga nedrīkst būt mazāka par Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu normālā darba laika ietvaros, tātad 360 eiro. Savukārt bērniem par darbu samaksā atbilstoši paveiktajam darbam.

Kādi ir nodokļa nomaksas nosacījumi?

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka nodokļu nomaksas nosacījumi ir atkarīgi no tā, kāds nodokļu maksāšanas režīms ir skolēna darba devējam:

  • vispārējais nodokļu maksāšanas režīms;
  • darba devējs ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs;
  • darba devējs ir lauksaimnieks.

Vispārējā nodokļu maksāšanas režīma gadījumā, skolēnam sākot strādāt,

  • darba devējs no algas maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli 23% un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 34,09%.

10,50% darba ņēmēja sociālo iemaksu daļu darba devējs ietur no skolēna algas, savukārt 23,59% sociālo iemaksu daļu darba devējs maksā no saviem līdzekļiem. Sociālās iemaksas neveic, ja skolēns ir jaunāks par 15 gadiem.

  • Skolēnam, kurš ir nodarbināts vasaras mēnešos, ir tiesības algai piemērot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu 75 eiro apmērā, ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darba devējam.

Piemēram, ja saņemamā atlīdzība ir 350 eiro un ir piemērots neapliekamais minimums 75 eiro, skolēns pēc nodokļu nomaksas saņem 258,45 eiro.

VID mājaslapā ir pieejams algas kalkulators, ar kura palīdzību ikviens ātri un ērti var aprēķināt darba algas apmēru pēc nodokļu nomaksas.

Ja skolēns (neatkarīgi no viņa vecuma) vasarā strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja,

  • no skolēna ienākuma darba devējs – mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs – neietur sociālās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet tie veido daļu no mikrouzņēmumu nodokļa, ko darba devējs maksā no sava saimnieciskās darbības apgrozījuma.

Piemēram, ja saņemamā atlīdzība ir 350 eiro, summa, ko saņems skolēns, būs 350 eiro.

  • Laika periodā, kamēr skolēns ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieks, viņš nevar atrasties vecāku apgādībā un vecāku gūtajam ienākumam nevar tikt piemērots atvieglojums par apgādībā esošu personu 165 eiro apmērā.
  • Tiklīdz skolēns uzsāks darba attiecības mikrouzņēmumā, apgādība tiks automātiski pārtraukta.

Ja skolēns vasarā saņem sezonas laukstrādnieku ienākumu, strādājot lauku darbos (augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā vai stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā),

  • gūtajam sezonas laukstrādnieka ienākumam tiek piemērota nodokļa likme 15%, bet ne mazāka kā 0,70 eiro katrā nodarbinātības dienā.

Piemēram, ja kopējā saņemamā atlīdzība par mēnesi ir 350 eiro un nevienā no dienām tā nav mazāka par 4,70 eiro, ienākums, ko saņems skolēns pēc laukstrādnieku ienākuma nodokļa nomaksas, būs 297,50 eiro.

  • Vecāki saglabā tiesības piemērot atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu 165 eiro apmērā, ja bērns ir jaunāks par 18 gadiem un saņem sezonas laukstrādnieku ienākumu, kā arī, ja bērns ir vecumā no 18 līdz 19 gadiem,  mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē un vasaras brīvlaikā (no 1.jūnija līdz 31.augustam) saņem sezonas laukstrādnieku ienākumu.

Pirms sākt strādāt - jāpārliecinās par darba drošību

Vienmēr jāatceras, ka Darba likuma 37.pants darba devējam uzliek pienākumu informēt vienu no bērna vai pusaudža vecākiem vai aizbildņiem par darba vides riska novērtējumu un darba aizsardzības pasākumiem. Tāpēc vecākiem ir jāiepazīstas ar topošo darbavietu, darba apstākļiem, kā arī darba līguma noteikumiem.

Tomēr ir vēlams, ka sarunu ar darba devēju risinātu pats jaunietis. Skolēnam nav jākautrējas, bet pirms līguma slēgšanas ar darba devēju jāuzdod visi sev interesējoši jautājumi par algu, darba apstākļiem, pienākumiem, darba drošību, par tiešo darba vadītāju, pusdienas pārtraukumu. Tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, kuros neziņa nebūs attaisnojums. Ir vēlams, ka jaunietis šos darba nosacījumus pastāsta vecākiem, bet vecāki šajā sarunā nepiedalās. Tas veicinās skolēna patstāvību.

"Šogad skolēnu interese par darbu vasaras brīvlaikā ir ievērojami lielāka."

Jāatgādina, ka ir darbi, kuros skolēniem būs nepieciešama sanitārā grāmatiņa, kura jāapmaksā darba devējam, tāpēc būs jāveic obligāta pirmreizējā medicīniskā apskate. Šīs profesijas minētas MK noteikumos Nr.494 "Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm".

Jānorāda, ka joprojām ir darba devēji, kas skolēnus nodarbina bez līgumiem. Jāatceras, ka līguma slēgšana ir paša darbinieka interesēs – tas garantē, ka darba devējs ir atbildīgs par darba drošību, un garantē arī to, ka darba beigās skolēns saņems atalgojumu. Līdz ar to skolēns ir tiesīgs pieprasīt darba devējam slēgt līgumu.

Ierobežojumi, nodarbinot nepilngadīgos

Normatīvajos aktos pastāv vairāki ierobežojumi, kad nedrīkst nodarbināt bērnu vai jaunieti. Piemēram, nepilngadīgiem darbiniekiem nevar piemērot pārbaudes laiku. Turklāt Darba likums aizliedz bērnus un pusaudžus nodarbināt virsstundu darbā un nakts darbā. Jāatceras, ka ir noteiktas darbavietas, kurās var un nevar nodarbināt nepilngadīgo. Tās definētas MK noteikumos Nr.10 "Noteikumi par darbiem, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem", kā arī MK noteikumu Nr.206 "Noteikumi par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumi, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudža profesionālo apmācību" 1.pielikumā. Piemēram, nodarbinot pusaudžus, ir jāpatur prātā: ja darbs ir saistīts ar smagumu celšanu, piemēram, veikalā jāpārnēsā kastes, tad jāatceras, ka atbilstoši MK noteikumiem zēni var celt līdz 10kg, bet meitenes – 4kg.

Pārkāpumi nav jāpacieš!

Skolēns var būt neizglītots par savām tiesībām, bet darba devējs vienaldzīgs. Gadījumos ja vecākiem ir nojausma, ka darba devējs neievēro iepriekšminētos nosacījumus, bērna vecāki vai aizbildņi, kā arī Valsts darba inspekcija var rakstveidā pieprasīt darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar nepilngadīgu personu. Tas noteikts Darba likuma 155.pantā.

Darba devējam pēc šī pieprasījuma saņemšanas ir pienākums ne vēlāk kā piecu dienu laikā izbeigt darba tiesiskās attiecības ar darbinieku un izmaksāt viņam atlīdzību ­– ne mazāku kā viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā.

Nodarbinātības valsts aģentūras pasākumā jau vietas aizņemtas

Jāatzīmē, ka šogad jau otro gadu pēc ilgstoša pārtraukuma Nodarbinātības valsts aģentūra īsteno skolēnu nodarbinātības pasākumu. Tā ietvaros no 1.jūnija līdz 31.augustam pusaudži var strādāt valsts līdzfinansētajās darbavietās. Katrs dalībnieks var strādāt vienu mēnesi.

Šogad programmā pretendentu ir vairāk nekā pērn, un, neraugoties uz to, ka pieteikšanās elektroniski tika izsludināta vien pirms pāris dienām – 8.maijā, jau šobrīd vairumā filiāļu pieteikšanās ir noslēgta. NVA informē, ka pasākumam piereģistrējušies 6098 skolēni: 3504 skolēni piereģistrējušies pamatsastāvā, savukārt 2594 – nokļuvuši rezervistos (varēs piedalīties, ja kāds no pamatsastāva atcels savu darbību). 13.maijā dažas vakantas vietas pamatsastāvā bija atlikušas vien divās NVA filiālēs - Cēsīs un Siguldā.

Kā norāda NVA Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Solveiga Kabaka, tad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu šogad skolēnu interese par darbu vasaras brīvlaikā ir ievērojami lielāka, tāpēc pieteikties nav paguvuši arī tādi skolēni, kuri laicīgi interesējušies pie darba devējiem par iespēju strādāt. Tas ir tāpēc, ka uzsākt dalību pasākumā var tikai tad, ja skolēns ir reģistrējis savu pieteikumu NVA mājaslapā.

Jāatzīmē, ka ne tikai valsts, bet arī pašvaldības piedāvā piedalīties nodarbinātības programmās. Tāpēc ir vērts ieskatīties savas pašvaldības mājaslapā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI