SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
04. decembrī, 2014
Lasīšanai: 13 minūtes
5
15
5
15

Kas jāzina gāzes ieroču īpašniekiem pirms Jaunā gada

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Latvijā decembra sākumā Ieroču reģistrā bija reģistrēti 15918 gāzes ieroču un 11483 gāzes ieroču īpašnieki. Pārējiem jābūt modriem: 31.decembrī noslēgsies pārejas periods, kura laikā Valsts policijā jāreģistrē gāzes ieroči, kas iegādāti pirms 2011.gada.
īsumā

31.decembrī beidzas pārejas periods, kura laikā Valsts policijā jāreģistrē gāzes ieroči, kas iegādāti pirms 2011.gada.

  • Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma pārejas noteikumu 4.punktā noteikts, gāzes ieročus, kas iegādāti pirms 01.01.2011., jāreģistrē līdz 2014.gada 31.decembrim, iesniedzot iesniegumu Valsts policijai vai elektroniski.
  • Par gāzes ieroča un tā munīcijas aprites noteikumu pārkāpšanu no nākamā gada 1.janvāra būs paredzēta administratīvā atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.
  • Paredzētais naudas sods fiziskām personām būs no 35 līdz 350 eiro, konfiscējot ieroci, munīciju un šo priekšmetu sastāvdaļas vai arī bez konfiskācijas.

Tātad saskaņā ar Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma pārejas noteikumu 4.punktā noteikto gāzes ieroči, kas iegādāti pirms šā likuma spēkā stāšanās (01.01.2011.), jāreģistrē līdz 2014.gada 31.decembrim, iesniedzot iesniegumu Valsts policijai vai elektroniski, izmantojot portāla "Latvija.lv" e-pakalpojumu.

Kā reģistrēt jau esošu gāzes ieroci

Klātienē gāzes ieročus var reģistrēt kādā no Valsts policijas reģionālo struktūrvienību Atļauju sistēmas nodaļām, informē Valsts policija (VP). Pieņemšanas laiku var uzzināt VP mājaslapā, ielūkojoties sadaļā "Licencēšanas un atļauju sistēmas birojs". Lai reģistrētu gāzes ieroci klātienē, jāņem līdzi personu apliecinošs dokuments un reģistrējamais ierocis, uz kura labi saredzams gravētais ieroča numurs. Reģistrācijas iesniegumā būs jānorāda savi personas dati, gāzes ieroča veids, marka, numurs, modelis un sērija.

Gāzes pistoles (revolverus), kas nav marķētas atbilstoši Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma prasībām, pirms to reģistrācijas iesniedz marķēšanai komersantam, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) ieroču remontam, un reģistrē Valsts policijā pēc marķēšanas.

Taču vismaz Rīgas reģiona iedzīvotājiem var nākties gaidīt rindā, jo Atļauju sistēmas nodaļas galvenais inspektors Jānis Brūveris stāsta – ik dienu nodaļa saņem ap 70 iesniegumu un tālrunis ir "sarkans no zvaniem." Gāzes pistoļu īpašnieki ieročus lielākoties reģistrējot klātienē, jo ne visiem tas vedoties portālā "Latvija.lv". "Kad neizdodas, cilvēki nāk uz šejieni. Citi savukārt gāzes ieroci ir reģistrējuši elektroniski, bet pie mums nāk pārbaudīt, vai tas tiešām ir izdarīts. Telefoniski šādas izziņas nesniedzam, jo pa tālruni nevaram identificēt personu."

Iespējams, sekmes ieroča reģistrēšanā internetā ir atkarīgas arī no katra cilvēka prasmēm, tādēļ, lai izvairītos no nīkšanas pēdējā brīža rindās, ir vērts piesēsties pie datora. Lai gāzes ieroci reģistrētu elektroniskā veidā, izmantojot portāla "Latvija.lv" jauno e-pakalpojumu "Ieroču reģistrācija, atļauju, licenču un sertifikātu pārbaude", tajā jāreģistrējas ar kādu no trim autentifikācijas iespējām – ar internetbankas starpniecību, eID karti vai elektroniskā paraksta viedkarti, uzklikšķinot uz attiecīgās ikonas. Pirms sākt reģistrācijas darbības, turpat interneta vietnē izlasāma sīka instrukcija, kā tas darāms.

Bet gāzes pistole pilnīgi noteikti ir jāreģistrē, jo VP brīdina, ka par gāzes ieroča un tā munīcijas aprites noteikumu pārkāpšanu no nākamā gada 1.janvāra būs paredzēta administratīvā atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Paredzētais naudas sods fiziskām personām būs no 35 līdz 350 eiro, konfiscējot ieroci, munīciju un šo priekšmetu sastāvdaļas vai arī bez konfiskācijas.

Kā pirkt un glabāt gāzes ieroci un munīciju

Pirms 2011.gada iegādāties gāzes ieroci bija pavisam vienkārši. Nebija vajadzīga nekāda reģistrācija, un cilvēki gāzes pistoles pirka gan savai drošībai, gan tādēļ, lai celtu pašapziņu un padižotos paziņu lokā vai svētkos izšautu pa raķetei.

Tagad šis it kā nieks dažam sagādā gana daudz klapatu, jo pēkšņi izrādās, ka ierocim nav nekādu dokumentu vai tie nozaudēti, nu jāiet marķēt un jāskaidrojas ar policiju.

Kādēļ bija vajadzīga šāda reģistrācijas prasība un pārejas periods? VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes koordinācijas un kontroles pārvaldes Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja priekšnieks Andris Sudārs LV portālu informē: "Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 21.maija Direktīvas 2008/51/EK, ar ko groza Padomes Direktīvu 91/477/EEK par ieroču iegādes un glabāšanas kontroli, sniegto šaujamieroču definīciju gāzes ieročiem piemīt šaujamieroča pazīmes. Kaimiņvalstīs gāzes ieroču iegādei nepieciešamas tādas pašas atļaujas kā šaujamieročiem. Līdz ar to tika paredzēts uzsākt pakāpenisku gāzes ieroču reģistrāciju."

Arī J.Brūveris teic – iepriekšējā pieredze līdz 2011.gadam, kad gāzes ieročus nepakļāva kontrolei, nav bijusi sevišķi laba: īpašnieki pistoles neuzmanīja, tās nonāca pusaudžu rokās, pie noziedzniekiem, kas šos stroķus izmantoja cilvēku iebaidīšanai laupīšanās vai citos likumpārkāpumos: pēc izskata tie faktiski nav atšķirami no šaujamieročiem. Ja pistole reģistrēta uz konkrēta cilvēka vārda, tad arī zināms, no kā prasīt atbildību, ja rīcībā ar gāzes ieroci pārkāpts likums.

Kopš 2011.gada gāzes ieročus (un munīciju) atļauts iegādāties pie komersantiem, kuri ieguvuši speciālu atļauju (licenci) un kuriem par katra šaujamieroča, arī gāzes ieroča, pārdošanu jāsniedz informācija Iekšlietu ministrijas Informācijas centram. Tādējādi centra datubāzē nonāk ziņas par gāzes pistoles jauno īpašnieku: ierocis ir reģistrēts uz tā vārda.

Likumā (atšķirībā no šaujamieročiem) nav īpašu prasību gāzes ieroča pircējam un glabāšanas apstākļiem – vien tas, ka viņam jābūt vismaz 18 gadu vecam.

"Gāzes ieroči, kas iegādāti pirms 2001.gada 1.janvāra, jāreģistrē līdz 31.decembrim."

Ministru kabineta noteikumos Nr.1001 "Ieroču un munīcijas iegādāšanās, reģistrēšanas, uzskaites, glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas, nēsāšanas, realizēšanas un ieroču kolekciju glabāšanas noteikumi" gan ir teikts: gāzes pistoli (revolveri) un munīciju glabā, nodrošinot tādus apstākļus, lai nepieļautu to nokļūšanu nepilngadīgas personas rokās; persona gāzes pistoli (revolveri) un munīciju nēsā speciālā kabatā (makstī), no kuras tā nevar izkrist, tā, lai tai nepievērstu citu personu uzmanību un tā nejauši nenonāktu nepiederošas personas rokās (72. un 73.punkts).

Protams, var gadīties, ka gāzes ieroci cilvēks iegādājas nevis ieroču veikalā, bet no cita īpašnieka; tā iegāde kopš 2011.gada 1.janvāra ir likumīga tad, ja pistole bijusi reģistrēta uz šīs personas vārda un pēc tam pārreģistrēta uz jaunā īpašnieka vārda VP struktūrvienībā vai elektroniski, izmantojot Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto elektronisko pakalpojumu. Valsts policijā jāreģistrē arī ārzemēs likumīgi nopirkts gāzes ierocis.

"Ja cilvēks nopērk reģistrētu gāzes ieroci, piemēram, no kāda paziņas, tad abiem īpašniekiem kopā jānāk uz policiju un tas jāpārreģistrē uz jauno īpašnieku; to var arī izdarīt, izmantojot portālu "Latvija.lv", skaidro J.Brūveris. "Bet, ja kāds gāzes ieroci nopērk pēc internetā ievietota sludinājuma, atnāk pie mums reģistrēt, taču īpašnieks vairs nav atrodams, tad pieņemam lēmumu par ieroča konfiscēšanu un iznīcināšanu. Ir galīgi aplami pirkt gāzes ieroci, nepārliecinoties, vai tas ir reģistrēts." Jo vairāk tādēļ, ka tā ne tikai var zaudēt jauniegūto ieroci, bet iedzīvoties administratīvajā sodā par gāzes ieroča nelikumīgu glabāšanu.

Gāzes ierocis var būt bīstams

Trīs gadu pārejas posms faktiski ir bijis pietiekami ilgs, lai ļaudis nokārtotu reģistrācijas formalitātes. Šķiet, ka bardzība nav bez pamata, jo likumā gāzes ieroči daudzviet ierindoti līdzās šaujamieročiem.

Piemēram, likuma 30.pantā lasām: persona drīkst pielietot šaujamieroci kā galējo līdzekli vai gāzes pistoli (revolveri), lai:

  • aizsargātu sevi vai citas personas no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai veselību;
  • novērstu nelikumīgu mēģinājumu vardarbīgi atņemt šaujamieroci;
  • aizturētu personu, kas pārsteigta nozieguma izdarīšanas brīdī un izrāda pretošanos;
  • padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību, veselību vai mantu.

Šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri) drīkst izmantot, lai izsauktu palīdzību, brīdinātu par ieroča pielietošanu vai aizbaidītu dzīvniekus.

Pielietojot šaujamieroci, gāzes pistoli (revolveri) vai speciālo līdzekli, nedrīkst pārkāpt nepieciešamās aizstāvēšanās robežas.

Izrādās, ir liela starpība vārdu "izmantot" un "pielietot" nozīmē. Par gāzes ieroča izmantošanu, piemēram, lai raidītu brīdinājuma šāvienu gaisā vai aizbaidītu niknu suni, pistoles īpašniekam policijai nav jāziņo. Savukārt šaujamieroča pielietošana ir tēmēts šāviens, kas izraisa cilvēka nāvi, nodara kaitējumu viņa veselībai vai zaudējumu mantai, vai dzīvnieku padara nekaitīgu. Par katru šādu gadījumu, kad iestājušās sekas, ir jāziņo policijai.

J.Brūveris stāsta, ka gāzes ieroča pielietošana nemaz tik nevainīga nav un var būt pat bīstama cilvēka dzīvībai. "Cilvēkiem mēdz būt alerģija pret noteiktām vielām, un dažs, no pāris metru attāluma saņēmis gāzes pistoles šāvienu, tiks cauri ar puņķiem un asarām, bet cits var nonākt komā vai pat zaudēt dzīvību. Ja šauj no mazāka attāluma, tuvāk par metru, tad cietušajam var rasties ķīmiski apdegumi vai citādi fiziski kaitējumi."

Latvijā pašaizsardzībai paredzēto gāzes pistoļu munīcijā un gāzes baloniņos ir atļauts izmantot četru veidu kairinošās vielas (likuma 7.panta otrā daļa).

"Gāzes pistole pilnīgi noteikti ir jāreģistrē."

Kā LV portālu informēja VP Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja priekšnieks Andris Sudārs, cilvēku drošībai draudus var radīt tas, ka nereti gāzes pistoles vai gāzes revolveri tiek pārveidoti šaušanai ar traumatisko šaujamieroču munīciju un izmantoti laupīšanās vai citu noziegumu izdarīšanā. Atsevišķās valstīs, piemēram, Turcijā, ražotas gāzes pistoles un revolveri ir šādi viegli pārveidojami, jo tiem konstruktīvi paredzēta iespēja izskrūvēt no stobra ierobežotāju, kas neļauj izšaut citu šāviņu kā vien gāzi. Lai izvairītos no tiesību normu dažādas interpretācijas par šādu rīcību, ieroču pārveide (8.pants) ir aizliegta.

Turklāt, ja gāzes pistole pārveidota šaušanai ar šaujamieroču munīciju, nevis vienkārši izņemts ierobežotājs, par to jau ir paredzēta kriminālatbildība - tas tiek kvalificēts kā nelikumīga šaujamieroča izgatavošana.

Ja cilvēks ir pielietojis gāzes ieroci, tad policija apseko – ar kādu munīciju šauts, vai tā atbilst likumā paredzētajai.

Kā informē A.Sudārs, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 181.panta otrā daļa paredz atbildību par gāzes pistoles (revolvera), pneimatiskā un citu ieroču aprites noteikumu pārkāpšanu; šā gada laikā saskaņā ar minētā panta normām ir sodīti 95 cilvēki.

"Galīgi aplami ir pirkt nereģistrētu gāzes ieroci."

Daudzi gāzes ieroču īpašnieki interesējas par dezaktivizētu gāzes ieroču reģistrāciju, stāsta J.Brūveris. Šādi ieroči, kas padarīti nederīgi šāviena izdarīšanai tādējādi, ka visas šaujamieroča nozīmīgās sastāvdaļas kļuvušas neatgriezeniski nelietojamas un nav noņemamas, aizvietojamas vai maināmas tā, lai ieroča funkcijas atjaunotu, nav jāreģistrē, taču ir jābūt VP Kriminālistikas pārvaldes izsniegtai izziņai, ka ierocis ir dezaktivēts.

Tuvojas Jaunais gads, kad ļaudis vēlas uguņot dažādos veidos – arī šaujot raķetes no gāzes ieročiem. J.Brūveris saka - izmantojot ietaisi, kas no ražotāja nāk komplektā ar gāzes pistoli, šim nolūkam paredzētas īpašas mazas raķetes var šaut, taču ir jāievēro drošs attālums, lai necieš apkārtējie cilvēki un īpašumi.

Te gan atkal viena piebilde – likuma 22.panta trīspadsmitajā daļā ir noteikts: aizliegts iegādāties, nēsāt, pārvadāt, izmantot un pielietot šaujamieročus, lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, kā arī gāzes pistoles (revolverus) alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI