DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

J.Dūklavs: Samazinātā PVN likme augļiem, ogām un dārzeņiem – ieguvums gan pircējiem, gan ražotājiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 19. oktobrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Valdis Turlais un Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs parakstīja sadarbības memorandu par samazinātās piecu procentu pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: "Esam spējuši pārliecināt valdību par to, ka arī Latvijā nepieciešams piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokli, kaut arī sākotnēji tikai svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Un šim solim ir vairāki pozitīvi ieguvumi: pircēji turpmāk vairāk un lētāk pirks Latvijā izaudzētos svaigos produktus, tātad arī veselīgāk ēdīs un dzīvos, mazināsies dažādi krāpnieciski darījumi tirdzniecībā, bet mūsu augļkopji un dārzeņkopji būs konkurētspējīgāki salīdzinājumā ar citu valstu ražotājiem."

Sadarbības memoranda nosacījumi paredz Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijai un Latvijas Tirgotāju asociācijai nodrošināt, ka to biedri, nosakot cenu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, no 2018. gada 1. janvāra piemēros samazināto piecu procentu likmi līdzšinējās 21 procenta likmes vietā, nodrošinot atbilstošu gala cenas samazinājumu. Tādējādi tiks aizsargāta patērētāju pirktspēja un veicināts Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu noiets.

Pārtikas tirgotāji apņēmās veikt arī pircēju informēšanas pasākumus, lai izceltu pievienotās vērtības nodokļa samazinājumu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Atbalstu memoranda mērķa sasniegšanā aicināti sniegt arī citi mazumtirdzniecības uzņēmumi.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, parakstot memorandu, solīja sekot līdzi tam, vai tirgotāji vienošanos izpildīs.

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Edgars Treibergs piebilda, ka lauksaimnieki rūpīgi sekos, vai tirgotāji ievēro vienošanos un gādā par iespējami īsākām pārtikas piegādes ķēdēm.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs un "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais izteica gandarījumu, ka ideja par samazinātu pievienotās vērtības nodokļa likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir nonākusi līdz realizācijai. "Šis memorands ir mūsu solījums pircējiem, ka nodokļu likmes samazinājums būs jūtams ikvienam. Mēs ceram, ka tas būs nozīmīgs atbalsts Latvijas zemniekiem, bet iedzīvotājiem ļaus maksāt mazāk par šiem produktiem un veicinās veselīgākus ēšanas paradumus un ikdienu." 

Jau ziņots, ka samazināto piecu procentu pievienotās vērtības nodokļa likmi no nākamā gada piemēros

  • ogām: aronijām, avenēm, brūklenēm, cidonijām, citronliānas un irbenes ogām, dzērvenēm, ērkšķogām, jāņogām, kazenēm, kazeņavenēm, korintēm, krūmmellenēm, lācenēm, mellenēm, meža zemenēm, pīlādžu, plūškoka, sausserža un smiltsērkšķu ogām, upenēm un zemenēm,
  • augļiem: āboliem, bumbieriem, ķiršiem un plūmēm,
  • dārzeņiem un kartupeļiem: burkāniem, cukurkukurūzai, fenhelim, galda bietēm un rāceņiem, galviņkāpostiem, ziedu un lapu kāpostiem un tamlīdzīgiem pārtikas kāpostaugiem, brokoļiem, gurķiem, kabačiem, cukini, kartupeļiem, kāļiem, kolrābjiem, mārrutkiem, ķiplokiem, ķirbjiem, melnajiem rutkiem, pastinakiem, patisoniem, pētersīļu saknēm, pupām un pupiņām, puraviem, redīsiem, selerijām (sakņu, kātu, lapu), sīpoliem un šalotēm, sparģeļiem, tomātiem, topinambūriem, turnepšiem un zirņiem,
  • un arī dārza salātiem (galviņsalātiem) un cigoriņiem (tai skaitā lapu cigoriņiem), garšaugiem (tai skaitā dillēm, lapu pētersīļiem, bazilikam, koriandram jeb kinzai, piparmētrām un tml.), ķiploku lokiem, salātu dārzeņiem (tai skaitā romiešu salātiem, ozollapu salātiem, rukolai, endīvijām, mizunai), skābenēm, spinātiem, rabarberiem, mangoldam un sīpollokiem.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI