DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Medijiem: Transporta attīstības pamatnostādnes 2014.-2020.gadam precizēs atbilstoši starpposma izvērtējumam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valdības sēdē 18.jūlijā Satiksmes ministrijai tika uzdots sagatavot grozījumus Transporta attīstības pamatnostādnēs (TAP) 2014.-2020.gadam, atbilstoši informatīvajam ziņojumam par pamatnostādņu starpposma izvērtējumu.

TAP starpposma izvērtējuma, kas pieejams Ministru kabinetā 2017.gada 18.jūlijā apstiprinātajā Informatīvajā ziņojumā "Transporta attīstības pamatnostādņu 2014.-2020.gadam starpposma izvērtējums"", sagatavošanā ministrija aicināja sniegt savu viedokli arī sociālajiem partneriem un NVO

Izvērtējumā tika secināts, ka TAP jāatstāj nemainīgi noteiktie mērķi un rīcības virzieni, bet vienlaikus nepieciešami precizējumi vairākos sasniedzamajos rezultātos un veicamajās darbībās.

Transporta nozares attīstību Latvijā kopumā ļoti būtiski ir ietekmējušas izmaiņas ģeopolitiskajā situācijā kopš 2014.gada, kā arī tādas tendences ārējā vidē kā lēnāka ekonomikas attīstība arī citās ES valstīs, ekonomiskās situācijas pasliktināšanās Krievijā un nenoteiktība strauji augošajos Āzijas valstu tirgos.

Tāpēc ir nepieciešams jau šajā plānošanas periodā aktivizēt darbību transporta un loģistikas jomā, sekmējot jaunu tirgu apguvi

Autoceļu attīstības jomā grozījumi pamatnostādnēs nepieciešami, jo valsts budžeta finansējums nav piešķirts plānotajā apjomā. Līdz ar to atskaites perioda laikā ir mainītas prioritātes – pirmkārt finansējums piešķirts valsts galveno autoceļu sakārtošanai, kā rezultātā situācija attiecībā uz valsts autoceļu tehnisko stāvokli ir izmainījusies.

Sabiedriskā transporta jomā, sākot no 2014.gada izveidots vienots reģionālo (starppilsētu un vietējās nozīmes) maršrutu tīkla pārzināšanas un vienotas pakalpojuma organizēšanas modelis šajā tīklā, VSIA "Autotransporta direkcija" ir pārņēmusi saistības no plānošanas reģioniem. 2021.gadā, slēdzot jaunus līgumus paredzēts sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem izvirzīt vienotas, augstākas kvalitātes prasības transportlīdzekļiem un pakalpojumam. Viens no būtiskākajiem izaicinājumiem ir nodrošināt pietiekamu valsts budžeta finansējumu sabiedriskā transporta pārvadājumu pakalpojumu izdevumu segšanai reģionālajos maršrutos.

Tāpat precizējumi pamatnostādnēs nepieciešami arī attiecībā uz jūrniecības jomu un aviācijas jomu, kā arī attiecībā uz jautājumiem, kas saistīti ar videi draudzīgākas transporta sistēmas attīstību (alternatīvās degvielas, velosatiksme).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI