DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvija piedalās Starptautiskās atomenerģijas aģentūras 61. Ģenerālajā konferencē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 2017.gada 18. līdz 22.septembrim Vīnē, Austrijā notiek Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (Aģentūra) 61. Ģenerālā konference. Latvijas delegāciju vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Uzrunājot dalībvalstis Latvijas vārdā, R.Muciņš uzsvēra: "Latvija novērtē kodoltehnoloģiju miermīlīgas izmantošanas milzīgos ieguvumus un potenciālu, tai skaitā, lai sasniegtu ilgtspējīgas attīstības mērķus. Tajā pašā laikā jāveicina jaunu un jau esošo tehnoloģiju izmantošana, vienlaicīgi nodrošinot visaugstāko kodoldrošības un drošuma līmeni."

Latvija ir pilnībā apņēmusies īstenot šo pieeju, nodrošinot vismodernākos pakalpojumus kodolmedicīnā, ieskaitot ciklotronu tehnoloģiju izmantošanu jaunajā Nukleārā medicīnas centrā Latvijā. Tajā pašā laikā tika atzīmēts Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra 16 cilvēku komandas darbs, kas ik dienu seko līdzi radiācijas drošības situācijai un koordinē Aģentūras tehniskās sadarbības programmas jautājumus Latvijā.

Līdzīgi kā citas Aģentūras dalībvalstis, arī Latvija pauda stingru nostāju, nosodot Ziemeļkorejas darbības. Veicot ballistisko raķešu un kodolizmēģinājumus, tiek apdraudēts miers un drošība visā pasaulē.

Konferences laikā tika atzīmēts, ka Kodolieroču neizplatīšanas līgums ir globālo ieroču neizplatīšanas un atbruņošanās režīma stūrakmens. Latvija atzinīgi vērtē būtisko progresu, kas panākts saskaņā ar trim tālejošiem pīlāriem: kodolieroču neizplatīšanu, atbruņošanos un mierīgu (miermīlīgu) izmantošanu.

Latvijas vārdā R.Muciņš pauda atzinību Aģentūrai par to atbalstu dalībvalstīm, īpaši vadlīnijās reglamentējošo noteikumu pielāgošanu, lai nodrošinātu augstus drošības un aizsardzības standartus. 2018.-2019. gada tehniskās sadarbības periodam Latvija ir iesniegusi trīs nacionālos projektus Aģentūrā. To galvenais mērķis būs uzlabot sekundārās standartu dozimetrijas laboratorijas kapacitāti radiācijas drošības mērījumos, kodolenerģijas un radiācijas drošības infrastruktūras efektivitāti, stiprināt arī zināšanas un prasmes radioterapijas kvalitātē un drošībā.

"Atzinīgi novērtējam Aģentūras sniegto iespēju, lai stiprinātu Latvijas institūciju kompetenci dažādās kodoldrošības un drošības jomās, radiācijas drošībā un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanā," piebilda VARAM valsts sekretārs.

Pēdējos divus gadus Latvija ir aktīvi strādājusi Aģentūras valdē – Latvijas vēstnieks Bahtijors Hasanas 2015. – 2017.gadā ieņem Aģentūras valdes viceprezidenta amatu. Latvijas pārstāvis vadīja arī atvērto darba grupu Aģentūras vidēja termiņa stratēģijas 2018.-2023.gadam izstrādei.

Aģentūras ģenerālā konference notiek ik gadu septembrī, piesaistot ap 3000 kodolenerģijas ekspertu no 168 aģentūras dalībvalstīm. Latvija ir aģentūras dalībvalsts kopš 1997. gada. Tās darbības galvenais mērķis ir kodolieroču neizplatīšana un kodolenerģijas drošas izmantošanas veicināšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI