DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

28. martā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā saruna ar pētnieci “Kā mēs pirmoreiz ieraudzījām savu tautastērpu”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cilvēki tautas tērpos izstādē “Versija – latvieši: 1896. gada latviešu etnogrāfiskā izstāde.”

FOTO – LNVM

2017. gadā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aizsācis rīkot jaunu pasākumu ciklu pieaugušajiem interesentiem “Vēlās otrdienas. Saruna ar pētnieku”. Aicinātie vieslektori ir sabiedrībā cienīti un pazīstami speciālisti, kuru zinātniskā darbība saistīta ar vēsturi un kultūru.

Otrdien, 28. martā, plkst. 18.00, tikšanās ar Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošo pētnieci Dr. hist. Aneti Karlsoni. Sarunas tēma – "Kā mēs pirmoreiz ieraudzījām savu tautastērpu."

Pasākums notiek LNVM, Brīvības bulv. 32, Rīgā, izstādē "Versija – latvieši: 1896. gada latviešu etnogrāfiskā izstāde." Ieeja pasākumā ir bez maksas.

1896. gada Latviešu etnogrāfiskajā izstādē tradicionālais apģērbs tika izcelts kā viena no spilgtākajām latviešu kultūras vērtībām, un "Apģērbi" bija eksponātu ziņā plašākā izstādes nodaļa. Vitrīnās varēja apskatīt Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijas ekspedīcijās iegūtās un dāvinātās lietas: sieviešu galvas segas un plecu apsegus, kreklus, brunčus, jakas, vīriešu cepures, bikses, vestes, svārkus jeb "kamzoļus", sieviešu un vīriešu virsdrēbes, apavus, rotas, cimdus, zeķes, jostas un prievītes. Latviešu novadu tradicionālajos apģērbos ietērpa vairāk nekā 50 manekenus.

Latviešu etnogrāfiskā izstāde bija pirmā reize, kad tik plašā apjomā un vienuviet varēja ieraudzīt dažādu novadu tradicionālos apģērbus. Turpmākajos gados būtiski mainījās priekšstati par latviešu vizuālo "paštēlu" jeb nacionālo tērpu.

Kāds priekšstats par tradicionālo apģērbu pastāvēja pirms 1896. gada Latviešu etnogrāfiskās izstādes? Kas un kā mainījās pēc izstādes? Kā šī priekšstata maiņa ietekmēja ieteikumus Vispārējo latviešu dziesmu svētku dalībniekiem? Kā pētniece vērtē tradicionālā apģērba darināšanas un valkāšanas tradīcijas mūsdienās – vai tradīcijas kopjam un sargājam vai arī virsroku guvis stilizācijas virziens?

Uz šiem un citiem jautājumiem meklēsim atbildes sarunā ar LU Latvijas vēstures institūta vadošo pētnieci Dr. hist. Aneti Karlsoni.

 

Astrīda Burbicka, LNVM Muzejpedagoģijas un izstāžu departamenta vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI