DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Kultūras ministrija turpina palielināt atalgojumu nozarē strādājošajiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kultūras ministrija (KM) nākamā gada budžeta projektā paredzējusi atalgojuma pieaugumu vairākās kultūras nozarēs strādājošiem kultūras darbiniekiem, tādējādi turpinot iepriekšējos gados uzsākto darba samaksas pakāpenisku paaugstināšanu.

Kā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē norādīja kultūras ministre Dace Melbārde: "Viena no galvenajām Kultūras ministrijas prioritātēm nākamā gada budžetā nemainīgi ir kultūras sektora darbinieku kritiski zemā atalgojuma pakāpeniska pieauguma nodrošināšana." 

Šobrīd budžeta projektā no 2017. gada 1.janvāra paredzēts palielināt valsts budžeta dotāciju atalgojuma pieaugumam izrāžu un koncertu apkalpojošajam personālam, nodrošinot atalgojuma palielinājumu par vidēji 15 % tehniskajam personālam, gaismotājiem un skaņotājiem. Piemēram, teātros tehniskajam personālam vidējā atlīdzība šobrīd ir tikai 634 eiro. Minimālās algas palielināšanai uz 380 eiro un zemāko mēnešalgu izlīdzināšanai teātriem un koncertorganizācijām no 2017.gada papildus pieejami 700 000 eiro. Attiecībā uz mūziķu personīgo instrumentu amortizāciju Kultūras ministrijas budžeta izdevumos paredzēts palielināt mērķfinansējumu mūzikas instrumentiem, kompensējot to nolietošanos. 

Uz budžeta otro lasījumu, savukārt ir sagatavots Nacionālās apvienības priekšlikums par atalgojuma palielināšanu mūziķiem un aktieriem par 10% no 2017.gada 1.maija. Kā finansējuma avots atalgojuma palielināšanas nodrošināšanai iecerēti ieņēmumi no akcīzes nodokļa izlīdzināšanas cigarillām, palielinot to līdz cigarešu likmes līmenim.

KM pēdējo trīs gadu laikā konsekventi veic uzsākto atalgojuma palielināšanu nozarē strādājošajiem, ik gadu kādai no sektorā nodarbināto grupai valsts budžeta iespēju robežās palielinot atlīdzību. Orķestru un koru mākslinieku vidējais atalgojums iepriekšējos gados palielināts līdz 800 eiro (šim mērķim no 2015.gada papildus piešķirti 853 281 eiro), aktieru vidējais atalgojums palielināts līdz 800 eiro (no 2016.gada papildus valsts teātriem piešķirti 504 619 eiro).

Arī gatavojot priekšlikumus 2018.gada budžetam KM par savu galveno prioritāti nemainīgi izvirzīs atalgojuma palielināšanu kultūras iestādēs strādājošajiem – īpaši muzeju, arhīvu un bibliotēku speciālistiem.

Dace Vizule,
Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI