DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas reģioni gatavojas valsts simtgades svinībām

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ar Latvijas valsts simtgades svinību pašvaldību koordinatoru Kurzemes reģiona sanāksmi Kuldīgā 3. februārī sākās reģionālo semināru cikls, kas ilgs līdz šā mēneša beigām. Nākošnedēļ, 9. februārī, seminārs plānots Latgalē – Ludzā.

Kultūras ministrijas (KM) Latvijas valsts simtgades biroja pārstāves Jolanta Borīte un Aija Tūna šajos semināros tiekas ar novadu pašvaldību un sabiedrības pārstāvjiem, lai apkopotu esošās iestrādes Latvijas valsts simtgades svinību plānošanā, mudinātu dalīties pieredzē un palīdzētu pašvaldībām veidot vienotu, uz valsts simtgades svinību virsmērķa sasniegšanu balstītu svinību ietvaru savos novados.

Semināru mērķis ir turpināt jau iesākto sadarbību ar pašvaldībām un sabiedrības pārstāvjiem novados, mudināt pašvaldības raudzīties uz svinību plānošanu kā organisku pašvaldību attīstības stratēģiju sastāvdaļu, veidojot aktīvu divvirziena komunikāciju ar visām vietējo iedzīvotāju grupām un sadarbības partneriem plašākā lokā. Vienlaikus reģionālās tikšanās ir iespēja mainīties domām par simtgades svinību programmas iecerēm un gaitu, kā arī dalīties pieredzē, gūt iedvesmu no labajiem piemēriem un skaidrāk apzināties virzienus, kuros vēl nepieciešams ieguldīt lielāku darbu.

KM Latvijas simtgades biroja pārstāves Kuldīgā tikās ar novadu koordinatoriem, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, jauniešu lietu speciālistiem, kā arī vietējiem kultūras, izglītības, tūrisma, uzņēmējdarbības un citiem speciālistiem. Runājot par Latvijas valsts simtgades svinību plānošanu, tika izceltas ne tikai redzamākās norises, piemēram, piemiņas vietu veidošana un sakopšana vai jaunu infrastruktūras objektu vai ekspozīciju radīšana, bet arī darbības, kas cildina vietējos cilvēkus, saliedē iedzīvotājus, apvieno paaudzes, palīdz izmantot jauniešu enerģiju, aptverot politikas, vides, kultūras, personīgās un sociālās un ekonomikas sfēras. Pieredzē dalījās Kuldīgas, Rojas un Brocēnu novada pārstāvji.

Viens no Latvijas valsts simtgades svētku pamatelementiem ir iedzīvotāju personīgās un pilsoniskās iniciatīvas – pašu dāvanas Latvijai, akcentējot, ka valsts simtgades svinības veido un tajās piedalās gan visā Latvijā, gan aiz tās robežām. "Gribam pateikt, ka dzīvot mazā vietā ir interesanti," stāstot par jau paveikto un tālākajām iecerēm akcentēja koordinatore no Rojas pašvaldības Dace Broka, un šāda apņemšanās ir aktuāla daudzām kopienām un pašvaldībām.

Kopumā tiks aizvadīti četri semināri: Kurzemē – Kuldīgā, Zemgalē – Jelgavā, Vidzemē – Burtnieku novadā, Latgalē – Ludzā. Procesā ir iesaistīti 116 koordinatori no visiem Latvijas novadiem, kuri veicina informācijas apriti un sinerģiju veidošanos.

Dace Vizule,
Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI