DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Parakstīs Apvienoto reaģēšanas spēku dibināšanas saprašanās memorandu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pirmdien, 30.novembrī, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons parakstīs Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary force - JEF) dibināšanas saprašanās memorandu Londonā, Lielbritānija. Saprašanās memorandu parakstīs arī pārējie Apvienoto reaģēšanas spēku iniciatīvas partnervalstu aizsardzības ministri no Lielbritānijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Nīderlandes un Norvēģijas.

Apvienotie reaģēšanas spēki ir augstas gatavības spēki, kas spēs ātri reaģēt uz jebkuru krīzi, jebkurā vidē, un būs spējīgi īstenot pilna spektra operācijas un reaģēt uz jebkuras krīzes attīstību, lai novērstu tās iespējamo eskalāciju. Līdz ar saprašanās memoranda parakstīšanu tiek uzsākta kopīga JEF uzdevumu plānošana un apmācību nodrošināšana. Paredzēts, ka pilnībā Apvienotie reaģēšanas spēki tiks izveidoti līdz 2018. gadam.

Lielbritānija veidos Apvienoto reaģēšanas spēku kodolu, tajā pašā laikā spēku struktūra tiek veidota elastīga, lai varētu piesaistīt partnervalstis, balstoties uz to vēlmi iesaistīties konkrētajās operācijās. Valstu iesaiste operācijās norisināties uz brīvprātības principa, proti, parakstot saprašanās memorandu valstis vienojas par kopīgu spēku izveidi, bet šo spēku aktivizācija būs tikai to valstu lēmums, kuras būs gatavas piedalīties operācijā.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, būs sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, bruņoto spēku spēju attīstība, kā arī iespēja regulāri piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, tādejādi attīstot praktisko partnerību un jaunas spējas, kā arī nodrošinot dalībvalstu bruņoto spēku spēju savstarpējo savietojamību.

Šī ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā, kad iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministri parakstīja nodomu protokolu par šo spēku izveidi. 2014.gada septembrī tika uzsākts nopietns darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm.

Apvienotie reaģēšanas spēku mērķis ir izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu reaģēt uz jebkāda veida konfliktiem, tai skaitā piedalīties ANO, NATO un Eiropas Savienības operācijās. Tajā pašā laikā iniciatīvas pamatā ir vēlme turpināt pilnveidot starptautiskajās operācij

Dace Kundrāte
AM Militāri publisko attiecību departamenta
vecākā eksperte

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI