DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Edgars Rinkēvičs pauž atbalstu Eiropas Savienības – Ukrainas Brīvas tirdzniecības nolīguma ieviešanai 1. janvārī

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Briselē 27. novembrī notika Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksme par kopējās tirdzniecības politikas jautājumiem. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apliecināja stingru atbalstu ES–Ukrainas Brīvās tirdzniecības nolīguma ieviešanai ar 2016. gada 1. janvāri.

Diskusijās E. Rinkēvičs uzsvēra Asociācijas līguma nozīmi Ukrainas politisko un ekonomisko reformu īstenošanā un pauda pārliecību, ka līguma ieviešana palīdzēs stiprināt Ukrainas tautsaimniecību un stimulēs Ukrainas iedzīvotāju labklājības kāpumu. Ministrs aicināja arī turpmāk sniegt atbalstu Ukrainas reformu procesam.

Pārrunājot aktualitātes ES tirdzniecības sarunās, ministrs uzsvēra Transatlantiskā tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) nolīguma ekonomisko un ģeopolitisko nozīmi, norādot, ka jāturpina sarunas ambicioza un līdzsvarota rezultāta panākšanai. E. Rinkēvičs vērsa uzmanību uz atklātības jautājumiem un informācijas par sarunu gaitu pieejamību dalībvalstīm un to parlamentiem. Ministrs atbalstīja arī aktīvāku ES sadarbību ar Dienvidu kopējā tirgus apvienības valstīm (MERCOSUR), tai skaitā tirdzniecības sarunu atsākšanu.

Diskutējot par gatavošanos Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) 10. Ministru konferencei, kas notiks no 15. līdz 18. decembrim Nairobi, Kenijā, ārlietu ministrs uzsvēra ES līderības nozīmi daudzpusējās tirdzniecības sarunās, strādājot pie Nairobi konferences rezultāta. Ministrs norādīja, ka Nairobi jāpieņem konkrēti lēmumi tirdzniecības tālākā liberalizēšanā, jo īpaši tādās jomās kā eksporta konkurence un atbalsts vismazāk attīstītajām valstīm. E. Rinkēvičs aicināja uzsākt aktīvas diskusijas par turpmāko PTO darbu pēc Nairobi konferences un PTO darba kārtībā nākotnē iekļaujamiem jautājumiem, izmantojot jaunu pieeju to risināšanā.

Sanāksmē tika apstiprināti Padomes secinājumi par ES tirdzniecības un ieguldījumu politiku, kuri balstās uz Eiropas Komisijas (EK) paziņojumu par ES tirdzniecības un ieguldījumu stratēģiju.

Ministru darba pusdienās, piedaloties arī ES augstai pārstāvei ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikai Mogerīni (Federica Mogherini), tika pārrunātas ES–Ķīnas ekonomiskās attiecības, tostarp investīciju nolīguma sarunu gaita. Ministri arī apmainījās viedokļiem par nepieciešamajiem soļiem Ķīnas tirgus ekonomikas statusa piešķiršanai. 

Tāpat ministri pārrunāja situāciju tērauda nozarē un uzklausīja EK viedokli par tirdzniecības politikas instrumentu sniegtajām iespējām nozares atbalstam.

Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI