DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

LM sadarbībā ar Pasaules banku veiks pētījumu par aktīvās novecošanās situāciju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme piektdien, 31.oktobrī, plkst.9.00 tiksies ar Pasaules Bankas pārstāvēm Emīliju Sinotu (Emily Sinnott), Karolīnu Sančesu Paramo (Carolina Sanchez-Paramo) un Viktoriju Levinu (Victoria Levin), lai pārrunātu sadarbības iespējas, veicot pētījumu par aktīvās novecošanās situāciju.

"Ilgāks un veselīgāks darba mūžs Latvijā ir izšķirošs faktors augstākam ekonomiskajam potenciālam vidējā un ilgākā termiņā. Līdz ar to mums ir būtiski ar Pasaules Banku izstrādāt uz pierādījumiem balstītas aktīvās novecošanās stratēģiju. Kopīgais darbs aktīvās novecošanās pētījuma ietvaros ir vēl viens piemērs lieliskai sadarbībai starp Latviju un Pasaules Banku," uzsvēra LM valsts sekretāre I.Jaunzeme.

"Gadu gaitā Latvija ir veiksmīgi attīstījusi savu sociālās drošības sistēmu. Pasaules Banka ir gandarīta par iespēju turpināt atbalstīt Latviju tās pilnveidošanā, ieviešot uz pierādījumiem balstītu un visaptverošu aktīvās novecošanās stratēģiju. Vienlaikus esam gandarīti turpināt sadarbību ar Latviju un tās partneriem Austrijā, Polijā un Igaunijā, tādējādi iepazīstoties ar šo valstu labās prakses piemēriem aktīvās novecošanās stratēģijas izstrādē un īstenošanā," akcentēja Pasaules Bankas reģionālā vadītāja Marina Vesa (Marina Wes).

Pētījums sniegs Latvijas situācijas analīzi, kuru turpmāk izmantos, izstrādājot aktīvās novecošanās stratēģiju iedzīvotājiem vecumā no 50 gadiem ar mērķi veicināt ilgāku un veselīgāku darba mūžu.

Aktīvās novecošanās stratēģiju LM izstrādās, balstoties uz Pasaules Bankas veikto situācijas analīzi, kā arī sadarbojoties par satura jautājumiem, politikas iespējām un pētījuma rezultātiem.

Stratēģijas ietvaros galveno uzmanību pievērsīs gados vecāku iedzīvotāju līdzdalībai darba tirgū un nodarbinātības šķēršļu mazināšanai. Tāpat akcentēs tādus jautājumus kā gados vecāku darbinieku produktivitātes veicināšana, piemēram, uzlabojot veselības stāvokli un pielāgojot darba vietas atbilstoši to vajadzībām.

Vienlaikus pētījumā ietvers ne tikai vidējos rādītājus, bet arī analizēs situāciju līdz 2030.gadam, vēršot uzmanību darba tirgus situācijai gados vecākiem darbiniekiem, 50+ iedzīvotāju raksturojumam, kuri ir bezdarbnieki vai kuriem nav pastāvīgs darbs, kā arī citus svarīgus aspektus.

Pētījumu paredzēts pabeigt 2015.gada augustā.

Pēdējo gadu laikā Pasaules Banka ir veiksmīgi sadarbojusies ar Latviju, sniedzot konsultatīvos pakalpojumus tādās jomās kā sociālā aizsardzība, konkurētspēja, transports, augstākā izglītība. Tāpat sadarbība paplašināta, valdībai un Pasaules Bankai vienojoties sadarboties Baltijas zināšanu iniciatīvas ietvaros, kas Latvijai paver iespējas dalīties ar savu pieredzi ar citām valstīm.

Pasaules bankas pārstāvji 2014.gada 25.septembrī parakstīja līgumu par pētījuma veikšanu kā konsultāciju pakalpojumu.

 

Viktorija Buraka, Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI