20. oktobrī, 2014
TĒMA: Izglītība

LU studentu programmēšanas komandas pārliecinoši uzvar Baltijas atlases sacensībās un kvalificējas ACM ICPC ceturtdaļfinālam

16. oktobrī norisinājās pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību ACM ICPC atlases sacensības, kur pārliecinošu uzvaru Baltijas valstu konkurencē atkal ieguva Latvijas Universitātes (LU) studenti. Atlases sacensībās piedalījās 41 studentu komanda no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Sacensību mērķis bija noskaidrot stiprākās Baltijas valstu komandas, kuras 4.-5. novembrī piedalīsies ACM ICPC ceturtdaļfinālā Minskā, Baltkrievijā.

Pārliecinošu uzvaru šogad atlases sacensībās guva LU Datorikas fakultātes komanda "LUOO1", kuras sastāvā ir Kārlis Seņko, Andrejs Kuzņecovs, Ojārs Vilmārs Ratnieks. Komanda atrisināja 12 no 13 uzdevumiem.

Ļoti sīvā cīņā otro vietu Baltijas komandu konkurencē ieguva LU Datorikas fakultātes komanda "VAN", kuras sastāvā ir Nikita Larka, Vladislavs Kļevickis, Artūrs Jānis Pētersons. Komanda atrisināja 9 uzdevumus un bija pārāka par trešās vietas ieguvēju laika ziņā.

Trešajā vietā ierindojās Viļņas universitātes komanda "SubmissionAccepted" ar 9 atrisinātiem uzdevumiem.

Trešā labākā Latvijas komanda bija "Algorhythm DJs", kuras sastāva ir Pēteris Ratnieks, Pēteris Rudzusīks, Zigmārs Rupenheits. Arī šī komanda atrisināja 9 uzdevumus, taču pēc laika ierindojās 6.vietā kopvērtējumā.

Šogad Latvijas Universitāti sacensībās pārstāvēja 12 komandas, kas bija lielākais komandu skaits starp visām universitātēm, kuras piedalījās Baltijas atlases sacensībās. Latvijas Universitāte ir arī vienīgā augstskola Latvijā, kuras komandas ik gadu piedalās ACM ICPC sacensībās, savukārt gan Lietuvu, gan Igauniju pārstāvēja trīs augstskolas.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības ACM ICPC ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē, kurās piedalās studenti. Pagājušajā akadēmiskajā gadā ACM ICPC sacensībās piedalījās vairāk nekā 32 tūkstoši dalībnieku no 2286 universitātēm no 94 valstīm visā pasaulē, ik gadu interese par šīm sacensībām jauniešu vidū pieaug. LU studentiem ir izdevies divas reizes iekļūt šo sacensību finālā. Vislielākie panākumi ir gūti 2012. gadā - 112 pasaules labāko komandu konkurencē LU komanda ieguva dalīto 18.vietu.

LU studentu komandu dalību ACM ICPC sacensībās atbalsta A/S "Exigen Services Latvia". LU komandas tālākajām sacensībām gatavos LU Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns un maģistrants Jevgēnijs Vihrovs, kurš divas reizes ir bijis ACM ICPC sacensību finālists un pēc sacensību noteikumiem līdz ar to vairs nedrīkst piedalīties kā dalībnieks.

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitāte dibināta 1919.gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas 134 LU īstenotās  studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 19 institūtos strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Jeļena Poļakova
Latvijas Universitātes