NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
16. decembrī, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kriminālprocesa likumam - 10. Klajā nāk divas nozīmīgas grāmatas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grāmatas izdotas oficiālā izdevēja „Latvijas Vēstnesis” Grāmatu apgādā. Izdevumi tapuši ar Valsts pētījumu programmas „Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai – jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai (EKOSOC-LV)” atbalstu.

FOTO: Santa Sāmīte, Latvijas Vēstnesis

Šogad aprit desmit gadi, kopš pieņemts Kriminālprocesa likums. Lai atzīmētu šo notikumu, „Latvijas Vēstneša” Grāmatu apgāds izdod divus jaunus krājumus. To atvēršanas svētki norisinās šodien, 16.decembrī.

Decembrī klajā nākuši divi nozīmīgi papildinājumi juridiskās literatūras klāstā:

  • "Kriminālprocesa likumam – 10: pagātnes mācības un nākotnes izaicinājumi" (24 autoru rakstu krājums);
  • "Kriminālprocess. Raksti. 2010–2015" (divu autoru – prof. Ārijas Meikališas un prof. Kristīnes Stradas-Rozenbergas - rakstu krājums).

Abu grāmatu atvēršanas svētki norisināsies Kriminālprocesa likuma desmitgadei veltītā svinīgā pasākuma ietvaros , kas notiek šodien, 16.decembrī Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā pulksten 10.00. Pēc tam turpinājumā būs iespējams piedalīties svinīgajam pasākumam veltītajā konferencē, kas notiks LU Juridiskās fakultātes konferenču zālē.

Likuma desmitgade

Saeima Kriminālprocesa likumu pieņēma 2005.gada 21.aprīlī, bet spēkā tas stājās 2005.gada 1.oktobrī, nomainot kopš padomju laikiem spēkā esošo 1961.gadā pieņemto Kriminālprocesa kodeksu. Pēdējo 10 gadu laikā KPL grozīts 26 reizes, kas noticis trīs apstākļu dēļ:

  • iedzīvinot ES normas;
  • labojot  neprecizitātes, pretrunas un nepilnības;
  • reaģējot uz tiesību piemērošanas praksē apzinātām aktualitātēm.

Rakstu krājuma "Kriminālprocesa likumam - 10: pagātnes mācības un nākotnes izaicinājumi" zinātniskā redaktore LU profesore Ārija Meikališa stāsta, ka bijusi vēlme atzīmēt šo būtisko notikumu ar kādu paliekošu ieguldījumu – konferenci un monogrāfisku rakstu krājumu par jautājumiem, kas bijuši aktuāli kriminālprocesā pēdējo desmit gadu laikā. Viņa atzīst, ka jautājumi, kas ir bijuši svarīgi visu šo gadu laikā, ir aktuāli arī šobrīd un saglabās aktualitāti vai to iegūs tuvākajos gados.

"Saeima Kriminālprocesa likumu pieņēma 2005.gada 21.aprīlī, nomainot kopš padomju laikiem spēkā esošo 1961.gadā pieņemto Kriminālprocesa kodeksu."

Ideja pārvērtusies taustāmā veidolā – rakstu krājumā ar iepriekš nepublicētiem referātiem, bet otra grāmata izgaismo pēdējo piecu gadu aktualitātes kriminālprocesa tiesību attīstībā.

Abus izdevumus recenzējuši Latvijas Zinātnes padomes eksperti juridiskajā zinātnē: Daugavpils tiesas tiesnese, Baltijas Starptautiskās akadēmijas docente Dr.iur. Jana Zīle un Daugavpils Universitātes profesors Dr.iur. Vitolds Zahars.

Kriminālprocesa likumam – 10: pagātnes mācības un nākotnes izaicinājumi

Jaunajā grāmatā iekļautas 24 autoru pirmpublikācijas. Autori pārstāv gan akadēmiskās institūcijas – Latvijas Universitāti, Rīgas Stradiņa universitāti, Rēzeknes Augstskolu, gan juridiskās prakses iestādes – Saeimu, Augstāko tiesu, prokuratūru, advokatūru. Ārija Meikališa skaidro, ka krājuma autori netika saistīti ar kādu konkrētu kriminālprocesa institūtu, viņi varēja izvēlēties rakstīt par to jautājumu, kas pašiem šķiet aktuālākais un par kuru izteiktās domas spētu ieinteresēt arī citus. Monogrāfijā aptverts plašs ar kriminālprocesu saistītu jautājumu loks, kurus saista viens aspekts – aktualitāte mūsdienu apstākļos.

Tādējādi tiek sniegtas paliekošas liecības vēsturei. Raksti tapuši, ņemot vērā kriminālprocesuālo normu redakcijas, kādas tās ir spēkā 2015.gada maijā–jūnijā. Publikācijās paustie viedokļi noderēs visiem, kuru interešu lokā ir kriminālprocesa tiesības.

Kriminālprocess. Raksti. 2010–2015

Otrs "Latvijas Vēstneša" Grāmatu apgādā izdotais krājums ir nosacīts turpinājums iepriekš izdotajai grāmatai "Kriminālprocess. Raksti. 2005–2010", kurā apkopoti 35 raksti par kriminālprocesa aktuāliem jautājumiem. Šajā krājumā iekļauti 24 raksti, kas tapuši laika posmā no pagājušā rakstu krājuma izdošanas līdz 2015.gada jūnijam.

Lasītājiem atspoguļotas galvenās aizvadīto piecu gadu aktualitātes kriminālprocesa tiesību attīstībā. Liela daļa uzmanības veltīta kriminālprocesuālo tiesību normu grozījumiem, to analīzei un vērtējumam.

"Grāmatas būs noderīgs palīgs kā studiju procesā, tā tiesību zinātnes tālākā attīstībā, kā arī tiem, kuru interešu lokā ir kriminālprocesa tiesības."

Publikācijās tiek rastas atbildes uz jautājumiem par cietušo statusu kriminālprocesā, mantas konfiskāciju kriminālprocesa ietvaros, īpaši noziedzīgi iegūtas mantas konfiskāciju, kā arī uz jautājumiem par iztiesāšanas nepārtrauktību, kriminālprocesu pret juridisko personu, kriminālprocesuālās tiesību zinātnes nozīmi tiesu praksē.

Tāpat kā iepriekšējā grāmatā, arī šajā lasītāju ērtībai pēc katra raksta, kur autores to uzskatījušas par iederīgu, iekļauta Post scriptum sadaļa, kurā īsumā raksturotas izmaiņas Kriminālprocesa likumā, kas ataino notikumus pēc raksta tapšanas. Grāmata būs noderīgs palīgs kā studiju procesā, tā tiesību zinātnes tālākā attīstībā.

Visiem interesentiem, kas vēlas iegūt savā īpašumā jaunās grāmatas, jāatceras, ka tās var iegādāties, sākot ar šā gada 16.decembri e-grāmatnīcā (www.lv.lv/gramatas) vai "Latvijas Vēstneša" Klientu centrā Rīgā, Bruņinieku ielā 53.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI