NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
03. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tava drošība

Par bērnu drošību dziesmu un deju svētkos

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalīsies līdz šim lielākais dalībnieku skaits – 37 tūkstoši dziedātāju, dejotāju un citu pašdarbības kolektīvu dalībnieki.

Nākamnedēļ Rīgu pieskandinās XI Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētki, pulcējot līdz šim lielāko dalībnieku skaitu. Svētkos, kas ilgs no 6. līdz 12.jūlijam, piedalīsies apmēram 37 tūkstoši bērnu un jauniešu no visas Latvijas un arī latviešu diasporas no ārvalstīm. Atbildīgie dienesti veikuši nepieciešamos sagatavošanās darbus, lai svētkos garantētu drošību gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem.

Dalībnieku izmitināšanas vietas apsargās

Svētku laikā kolektīvu dalībniekus, kas darbojas ārpus galvaspilsētas, izmitinās Rīgas izglītības iestādēs. Vairāk nekā 26 tūkstoši dejotāju, dziedātāju un citu pašdarbības kolektīvu dalībnieku dzīvos 60 izglītības iestādēs. Visās svētku dalībnieku izmitināšanas vietās nodrošinās dalībnieku un viņu pavadošo personu drošību, informē XI Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Uz katriem 10 bērniem būs viena pavadošā persona, lielākoties pedagogi no skolām, kurās mācās bērni. Drošības un kārtības nodrošināšanai pašdarbības kolektīviem uz Rīgu līdzi dosies pašvaldības policijas pārstāvji un zemessargi. Īpašā režīmā strādās arī Rīgas pašvaldības policija un Valsts policija, kā arī drošības un kārtības nodrošināšanai svētkos piesaistītas apsardzes firmas.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis norāda, ka Valsts policija apsargās 12 skolas, kurās uzturēsies vairāk nekā 700 skolēni. Savukārt pārējās skolas būs konkrēta policijas iecirkņa dislokācijas rajonā un to tuvumā pastāvīgi tiks patrulēts. Tādējādi novēršot iespējamos riskus, arī nepiederošu personu iekļūšanu svētku dalībnieku uzturēšanās vietās.

"Uz katriem 10 bērniem būs viena pavadošā persona. "

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons informē, ka ir apsekotas visas skolas, kurās izmitinās svētku dalībniekus, un tajās konstatētās nepilnības iespēju robežās ir novērstas. Atsevišķās izglītības iestādēs jautājumi palika neatrisināti, tomēr, izskatot katru gadījumu individuāli, tikuši atrasti kompensējošie pasākumi, lai bērni skolās justos droši, skaidro K.Eklons.

Visās lielajās svētku norises vietās būs VUGD ekipāžas, lai iespējami samazinātu ierašanās laiku, ja būs nepieciešama palīdzība. Visos pasākumos dežurēs ugunsdrošības inspektori, kas sekos, lai telpas, laukumi un citas pasākumu norises vietas atbilstu prasībām. VUGD sola vakaros un nakts laikā veikt pārbaudes dalībnieku mītnes vietās, lai pārliecinātos, ka tās ir atbilstoši uzturētas un ir nodrošināta bērnu drošība.

Pastiprinātu uzmanību atbildīgie dienesti pievērsīs svētku dalībnieku autobusu vadītāju veselības pārbaudēm, arī kontrolējot, vai šoferi neatrodas narkotisko vielu vai alkohola ietekmē.

Rīgas iedzīvotājiem un autovadītājiem jāņem vērā, ka Rīgā pie izglītības iestādēm, kurās mitināsies svētku dalībnieki, paredzēti ātruma ierobežojumi, un svētku koncertu norises vietu tuvumā iespējami sastrēgumi.

Bērnu uzturs veselīgs un drošs

Visu svētku dalībnieku ēdināšanai ir izstrādāta vienota ēdienkarte, kas saskaņota ar atbildīgajām iestādēm. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori skolās, kurās izmitinās dalībniekus un kurās tos ēdinās, ir veikuši ēdināšanas bloku pārbaudes un to atbilstības novērtēšanu. "PVD speciālisti piedalījās Valsts izglītības satura centra rīkotajā sanāksmē ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, kurā atgādināja sen zināmas patiesības par pārtikas drošumu un nekaitīgumu, darbinieku personīgās higiēnas un pārtikas aprites higiēnas lielo lomu droša un nekaitīga ēdināšanas pakalpojuma sniegšanā, kā arī informēja par prasību ēdienkartē norādīt vielas vai produktus, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību, ja tās satur gatavais ēdiens," informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Arī svētku norises laikā vairāk nekā 40 PVD inspektori veiks uzraudzību ēdināšanas uzņēmumos, kas nodrošinās maltītes svētku dalībniekiem. Pārbaudes piedzīvos arī pārtikas produktu tirgotāji svētku norises vietās. PVD plāno, ka inspektori katru objektu apmeklēs vienreiz dienā, tomēr atgādina, ka galvenā atbildība ir uz tirgotāju un ēdinātāju pleciem.

Mediķu uzraudzība cauru diennakti

Dziesmu un deju svētku laikā dalībnieki atradīsies pastiprinātā mediķu uzraudzībā. Katrā skolā, kurā svētku laikā uzturēsies bērni, atradīsies arī mediķis. Mediķu brigādes nepieciešamības gadījumā palīdzību sniegs mēģinājumu un svētku pasākumu norises vietās. "Izņemot tos periodus, kad lielākie bērni vieni paši pārvietosies pa pilsētu, visu laiku bērniem būs nodrošināta medicīniskā palīdzība," uzsver Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniece Renāte Pupele.

Lai mediķi operatīvi spētu reaģēt, svētku norises vietās atradīsies arī reanimācijas brigādes, tajā skaitā bērnu reanimācijas brigāde, tiks piesaistīti arī traumatologi. Uz vietas nodrošinās pēc iespējas lielāku palīdzību, lai tikai nepieciešamības gadījumā bērni būtu jāved uz stacionāru.

"PVD inspektori veiks uzraudzību ēdināšanas uzņēmumos katru dienu. "

Mediķi bērniem ar hroniskām saslimšanām ieteic nēsāt līdzi kabatā zīmīti, kurā norādīts vārds, uzvārds, saslimšana un zāles, kuras šobrīd lieto. Vecākiem jānodrošina, lai bērnam pietiekamā daudzumā būtu līdzi medikamenti, ja bērnam ir hroniskas saslimšanas vai alerģijas. Līdzi uz svētkiem jāiedod arī pašpalīdzības līdzekļi – dažāda izmēra plāksteri un pārsēji ādas noberzumu un nobrāzumu apkopšanai, bērna vecumam atbilstoši aizsardzības līdzekļi (saules aizsargkrēms, līdzekļi pret kukaiņiem (odiem, ērcēm), roku dezinfekcijas gels), mitrās salvetes, personīgās higiēnas piederumi.

Neskatoties uz to, ka bērnu pārtika būs droša, svētku organizatori atgādina, ka bērniem jāievēro higiēnas prasības, lai izvairītos no saslimšanas un nesabojātu sev svētkus. Pirms ēdienreizēm obligāti jāmazgā rokas vai jālieto mitrās salvetes, ja ūdens un ziepes nav pieejamas.

Vecākiem ar bērniem jāpārrunā drošības jautājumi

Pirms došanās uz svētkiem vecākiem ar saviem bērniem jāpārrunā ar drošību saistītie jautājumi. VUGD vērš vecāku uzmanību uz šādiem jautājumiem, kas pārrunājami ar bērniem:

  • kādā adresē dzīvosim un kur notiks mēģinājumi vai koncerti;
  • kā neizraisīt ugunsnelaimi;
  • ko darīt, ja izcēlies ugunsgrēks;
  • kas jāatceras pirms došanās peldēties;
  • kur zvanīt, ja notikusi nelaime, un kā to darīt.

Plašāka informācija par pārrunājamiem jautājumiem pieejama VUGD mājaslapā.

NMPD speciālisti vecākiem iesaka ar bērnu un grupas atbildīgo izrunāt, kā rīkoties, ja rodas veselības problēmas. Tas ļaus bērnam labāk saprast, kā rīkoties krīzes situācijās.

Svētku laikā visdrīzāk sarosīsies arī likumpārkāpēji, arī tādi, kas nepilngadīgos mēģina pavest uz netiklām darbībām, norāda I.Ķuzis. Tādēļ ir svarīgi bērniem atgādināt, ka jāizvairās no svešinieku jautājumiem un personiskas informācijas sniegšanas un nekādā gadījumā šādām personām nedrīkst doties līdzi.

Pašiem dalībniekiem un viņus uzraugošajām personām jāatceras, ka saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērni no 7 līdz 16 gadu vecumam bez pilngadīgu personu klātbūtnes publiskās vietās nedrīkst uzturēties nakts laikā, t.i., no pulksten 22 līdz 6.

Plašāka informācija par to, kā svētku dalībniekiem parūpēties par savu drošību, apkopota svētku organizatoru mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI