NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
01. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: E-vide
2
2

No jūlija lētāki viesabonēšanas tarifi Eiropas Savienībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Salīdzinājumā ar 2007.gada līmeni viesabonēšanas pakalpojumu cenas ES 2014.gadā ir par 80–90% zemākas.

FOTO: www.sxc.hu

Ceļojot uz ārzemēm, mēs nereti vairāmies ilgstoši runāt pa telefonu ar mājiniekiem vai lejuplādēt datus augstās viesabonēšanas maksas dēļ. To, ka šāda situācija ir neērta, pamanījusi ar Eiropas Komisija (EK), kas jau kopš 2007.gada cenšas pakāpeniski viesabonēšanas cenas samazināt. No šā gada 1.jūlija viesabonēšanas cenas ir kļuvušas ievērojamāki zemākas.

Vislielākais cenu samazinājums – datu lejupielādei un "sērfošanai" internetā

Cenu samazinājums skars dažādus mobilās darbības veidus. Lētāki būs gan zvani, gan īsziņas. Tās ir labas ziņas, jo tas ļaus ceļot pa visu Eiropu, nezaudējot sakarus ar ģimeni un draugiem mājās.

Visspēcīgāk cenu kritums būs jūtams datu lejupielādē un tīmekļa pārlūkošanā, ko veikt ārzemēs nu būs uz pusi lētāk nekā pērn. Jāpiebilst, ka, kopš ES ieviesusi maksimālos tarifus datu viesabonēšanai, tās apjoms ir būtiski pieaudzis. No 2014.gada 1.jūlija ES vairāk nekā uz pusi samazinās datu lejupielādes maksimālos tarifus: no 45 eirocentiem par megabaitu (MB) līdz 20 eirocentiem par megabaitu. Tagad ceļojot ES, būs vēl lētāk lietot kartes, skatīties video, pārbaudīt e-pastu vai atjaunot savu profilu sociālajos tīklos. "Piemēram, futbola fani, kas šī pasaules čempionāta sezonā ceļo pa ES, par datu viesabonēšanu maksās 25 reizes mazāk salīdzinājumā ar tarifu, kāds bija spēkā 2010.gada pasaules čempionāta laikā," norāda Eiropas Komisijas pārstāvniecība.

To, kādas izmaiņas būs viesabonēšanas cenās, var redzēt EK sniegtajā tabulā:

Mobilās darbības veids ES 2013.g. maksimālais tarifs (bez PVN) 2014.g. maksimālais tarifs (bez PVN) Samazinājums
Zvanīšana 24 eirocenti par minūti 19 eirocenti par minūti 21%
Zvana saņemšana 7 eirocenti par minūti 5 eirocenti par minūti 28,5%
Īsziņas nosūtīšana 8 eirocenti 6 eirocenti 25%
Datu lejupielāde un tīmekļa pārlūkošana 45 eirocenti par MB 20 eirocenti par MB 55,5%

Jaunums ir arī tas, ka no 2014.gada 1.jūlija tiem klientiem, kas internetā vēlas lasīt ziņas, augšupielādēt fotogrāfijas un skatīties video, Eiropas mobilo sakaru operatori varēs piedāvāt īpašu viesabonēšanas līgumu, ko noslēgt jau pirms došanās ceļā, vai, ja iespējams, valstī, kur paredzēts ceļojums, atļaus izvēlēties vietējo operatoru datu viesabonēšanai. Līdz ar to parādīsies iespēja salīdzināt dažādus viesabonēšanas piedāvājumus un izvēlēties izdevīgāko, esot arī tālu no mājām.

Nākotnē iespējama atteikšanās no viesabonēšanas maksas

Lai cīnītos ar paaugstinātām viesabonēšanas cenām, Eiropas Komisija pirmos regulējumus piemēroja 2007.gadā, kad t.s. "Eirotarifs" noteica cenu griestus telefonu zvaniem, kas tiek veikti un saņemti, esot ārzemēs. Kopš tā brīža šie noteikumi, kas attiecas uz viesabonēšanu, tika mainīti pakāpeniski, lai pasargātu ES iedzīvotājus no šoka par lielajiem telefona rēķiniem, kas radušies pēc ceļojumiem uz citām Savienības valstīm.

Līdz ar to salīdzinājumā ar 2007.gada līmeni viesabonēšanas pakalpojumu cenas ES 2014.gadā ir par 80–90% zemākas.

Patlaban ES izstrādā arī noteikumus, kas nākotnē paredz pilnīgu atteikšanos no viesabonēšanas tarifiem. Komisijas ierosinātajā regulējuma paketē par savienotu kontinentu piedāvāts atteikties no viesabonēšanas tarifiem un nodrošināt atvērtu un neitrālu internetu, kā arī mobilo sakaru un platjoslas interneta lietotāju labāku aizsardzību.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krusa, kas ir atbildīga par digitalizācijas programmu, norāda: "Šis milzīgais datu viesabonēšanas cenu samazinājums mums visiem šovasar būs liela pārmaiņa. Tomēr ar to vien nepietiek. Kāpēc mums vienotajā tirgū vispār vajadzīgi viesabonēšanas tarifi? Ceru, ka līdz šā gada beigām izdosies vienoties par pilnīgu atteikšanos no tiem — Parlaments savu darbu ir padarījis, nu ir dalībvalstu kārta šo darījumu apstiprināt!"

Klientiem labi, bet operatoriem jādomā, kā kompensēt zaudējumus

"Tele2" komercdirektors Jānis Spoģis, LV portālam komentējot izmaiņas viesabonēšanas cenās, norādīja: "Šī ir ļoti laba ziņa klientiem – gan "Tele2", gan citu kompāniju klientiem. Es domāju, ka viņiem tas ir arī ērti un droši, jo nākotne būs mazāki pārsteigumi par rēķiniem. Taču, ja mēs skatāmies no operatoru un mobilo sakaru industrijas viedokļa, tad tas ir viens no ES regulācijas aspektiem, kas mums jāņem vērā. Līdz ar to uz tā pamata visiem Eiropas operatoriem nedaudz samazināsies ieņēmumi. Operatoriem būs pašiem jādomā, kā strādāt nākotnē, ar kādiem pakalpojumiem, lai atrisinātu ieņēmumu samazinājumu."

Jau no 1.aprīļa vajadzēja stāties spēkā arī iespējai izvēlēties operatoru, kas klientu apkalpos ārzemēs. J.Spoģis norāda, ka to pašreiz vēl nevar izdarīt. "Dzīvē šis princips varētu veiksmīgi sākt darboties tikai pēc kādiem diviem gadiem. Šobrīd ir ļoti maz sarunu par to, ka kāds no operatoriem varētu pārņemt citas kompānijas klientus citā valstī. Šis projekts ir tikai sācies. Ar katru operatoru būtu jāvienojas, lai tehniski šie sakari darbotos. Tas nozīmē ciešu tehnisku integrāciju. Mainās arī norēķinu veids – rēķinu sūtām nevis mēs, bet ārvalstu operators. Tas ir pietiekami sarežģīts process, lai to varētu īstenot jau šobrīd," skaidro "Tele2" komercdirektors.  

Savukārt ES plānus par to, lai viesabonēšanas maksu atceltu vispār, un jautājumu, vai tas varētu mudināt operatorus palielināt cenas citiem pakalpojumiem, J.Spoģis komentē šādi: "Tas vēl jāskatās, kā to kopumā Eiropa būvē, jo tās izmaksas, kas jāveic operatoram, jau paliks. Sanāk tā – klients nemaksā operatoram, bet operatoram par pakalpojuma nodrošināšanu Zviedrijā, Vācijā vai citur izmaksas paliek. Tādējādi pilnīgi visi vai vairums Eiropas operatoru būs spiesti domāt, ko darīt šādā situācijā – ieņēmumi izbeigušies, bet izmaksas parādījušās. Tas nozīmē to, ka būs jādomā, kur lai rod ieņēmumus, lai šīs izmaksas kompensētu."

Arī "Latvijas Mobilā telefona" preses sekretāre Elīna Lidere norāda uz to, ka šīs izmaiņas ir pozitīvas mobilo pakalpojumu klientiem. "Kamēr šīs izmaiņas ietekmē arī vairumtirdzniecības izmaksas, LMT ir iespēja piedāvāt klientiem labākus tarifus viesabonēšanā ne tikai balss sakariem, bet arī internetam. No 1.jūlija kā īpašu jaunumu tirgū LMT ir ieviesis arī fiksētu diennakts maksu internetam arī viesabonēšanā," norāda uzņēmuma pārstāve.

Saistībā ar nākotnē iespējamo viesabonēšanas atcelšanu Eiropā, E.Lidere akcentē: "Mūsuprāt, tas būtu jāskata ciešā kontekstā ar vairumtirdzniecības cenām visās Eiropas valstīs. Jāņem vērā, ka Latvijā jau šobrīd ir vienas no zemākajām mobilo sakaru pakalpojumu cenām Eiropā."

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI