E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7642
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējā izpeļņa jāmaksā par visu piespiedu kavējuma laiku

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2015
Lauris

13.maijā tiesa izdeva izpildrakstu par nekavējošu atjaunošanu darbā. Darba devējs to izpildīja 10.jūlijā. Sniedzot ziņas VID, darba devējs norādīja, ka esmu atjaunots darbā ar 10.jūliju. Izveidojās situācija, ka no 9.janvāra līdz 10.jūlijam neesmu strādājis. Es protestēju, un tagad darba devējs labojis informāciju VID, norādot, ka esmu atjaunots ar 13.maiju. Bet es nesaprotu, ja tiesa atzina uzteikumu par nebijušu (uzteikuma tiešām nebija), vai nav tā, ka mani būtu jāatjauno ar atlaišanas dienu - 9.janvāri? Vai piespiedu dīkstāve netiks ieskaitīta nodarbinātības periodā?

A
atbild:
28. augustā, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Neredzot tiesas spriedumu, ir ļoti grūti komentēt situāciju.

Tomēr varu norādīt, ka Darba likumā ir vairākas normas, kas regulē tiesas sprieduma izpildi par darbinieka atjaunošanu darbā:

Darbiniekam, kas prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā, saskaņā ar tiesas spriedumu izmaksājama vidējā izpeļņa par visu darba piespiedu kavējuma laiku. Atlīdzība par visu darba piespiedu kavējuma laiku izmaksājama arī gadījumā, ja tiesa, kaut arī pastāv pamats darbinieku atjaunot iepriekšējā darbā, pēc viņa lūguma izbeidz darba tiesiskās attiecības ar tiesas spriedumu.

Pēc darbinieka lūguma tiesa var noteikt, ka spriedums, kas paredz darbinieku atjaunot darbā un piedzīt vidējo izpeļņu par visu darba piespiedu kavējuma laiku, izpildāms nekavējoties. Ja darba devējs novilcinājis šā panta pirmajā daļā minētā sprieduma izpildi, darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa par visu novilcinājuma laiku no sprieduma pasludināšanas dienas līdz tā izpildes dienai.

Šajā kontekstā uzmanība vēršama uz Darba likuma 126.panta pirmo daļu – izmaksājama vidējā izpeļņa par visu darba piespiedu kavējuma laiku saskaņā ar tiesas spriedumu, proti, tiesa norāda no kura līdz kuram datumam.

Kā arī uz Civilprocesa likuma 202.pantu, kurš nosaka, ka tiesa, kura taisījusi spriedumu, var pēc lietas dalībnieka pieteikuma ar savu lēmumu to izskaidrot, negrozot sprieduma saturu.

Jums varam ieteikt, līdzi ņemot tiesas spriedumu, doties uz konsultāciju Valsts Darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas