E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7627
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Iespējama brīvprātīga paternitātes atzīšana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2015
Marta Celmina

Ja man ir bērns no iepriekšējām attiecībām, kura dzimšanas apliecībā nav ieraksts par tēvu un es stājos laulībā ar cilvēku, kas nav šī bērna tēvs, kas manam bērnam skaitās šis cilvēks un vai ir nepieciešams jaunajam vīram bērnu atzīt/adoptēt vai kā citādi pierādīt, ka viņš par viņu gādās?

A
atbild:
03. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Pašlaik no juridiskā viedokļa Jūsu vīrs nav bērna likumiskais pārstāvis (tēvs vai aizbildnis) un līdz ar to viņš nav tiesīgs pārstāvēt bērna intereses nedz skolā, nedz ārstniecības iestādē, nedz kur citur.

Ja Jūsu laulātais ir gatavs uzņemties atbildību par Jūsu bērnu, tā kā bērna dzimšanas apliecībā nav ieraksta par tēvu, vieglākais un vienkāršākais ceļš šajā gadījumā ir brīvprātīga paternitātes atzīšana.

Paternitātes brīvprātīga atzīšana, ja bērns ir jaunāks par 12 gadiem (ja bērns sasniedzis 12 gadu vecumu, būs nepieciešama viņa piekrišana), ir ļoti vienkārša – Jums kopā ar vīru jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu un kopīgi jāiesniedz iesniegums. Paternitāte, kā to paredz Civillikuma 155.pants, tādējādi tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Lēmums atzīt paternitāti bērniņam, kurš nav bioloģiskais bērns, ir ļoti nopietns apzināts lēmums, kas nozīmē visu vecāka tiesību un pienākumu, tai skaitā arī šī bērna uzturēšanas pienākuma, uzņemšanos. No brīvprātīgi atzītas paternitātes nevar pēc kāda laika atteikties, ja, piemēram, laulība izirs. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 191 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas