E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6977
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja donora asinis nepieņem, bet ir kavējums darbā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2015
Eva

Labdien, pirms neilga laika vēlējos nodot asinis (donors), ievērojot iekšējos normatīvus, pieteicu tiešajam vadītājam, ka eju nodot asinis, taču, aizejot nodot asinis, veica analīzes, kas parādīja, ka nevaru būt donors. Diemžēl man neizsniedza nevienu dokumentu, ka biju plānojusi būt donors, tiešajam vadītājam nevarēju arī pierādīt, ka biju plānojusi nodot asinis, taču analīzes neatļāva, un tiešais vadītājs grafikā ierakstīja kā neattaisnotu prombūtni. Kas jāizsniedz asins donoru nodošanas punktam, ja es nevaru būt donors un ja es tomēr varu būt donors, kā darba devējam ir jāmaksā par šo atpūtas dienu, kad nododu asinis?

A
atbild:
21. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts asinsdonoru centrs
Zane Mistre, preses sekretāre

Darba likuma 74.panta pirmās daļas 2.punkts noteic, ja darbinieks, iepriekš par to informējot darba devēju, ārstniecības iestādē nodod asinis, tas uzskatāms par attaisnotu darba kavējumu, par kuru darba devējam ir pienākums izmaksāt noteikto darba samaksu vai vidējo izpeļņu.

Papildu minētajam Darba likuma 74.panta sestā daļa noteic, ka darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā, bet ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē.

Darba devēja pienākums ir apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā, ja vien darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts lielāks apmaksāto atpūtas dienu skaits. Šī paša Darba likuma panta trešā daļa precizē abos gadījumos izmaksājamās atlīdzības apmēru - ja darbiniekam ir noteikta laika alga, viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Savukārt, ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, kā rīkoties, ja dažādu iemeslu dēļ asins ziedošana netiek atļauta, Valsts asinsdonoru centra preses sekretāre Zane Mistre skaidro: „Šādā gadījumā pēc pieprasījuma tiek piešķirta izziņa par faktiski pavadīto laiku asins sagatavošanas iestādē. Šī izziņa nedod tiesības izmantot Darba likumā 74. pantā noteiktās privilēģijas.” 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā “Asins donora tiesības un iespējas”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas