E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6341
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Veselības apdrošināšanas polišu piešķiršanas kārtību nosaka darba devējs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2015
Arita

Labdien! Strādāju valsts iestādē, kura nodrošina veselības apdrošināšanu. Drīz došos dekrētā. Vai apdrošināšanu varēšu izmantot arī prombūtnē vai tā būs jāatdod? Vai pēc apdrošināšanas beigām (kas būs pēc pieciem mēnešiem), esot dekrētā, varu pretendēt uz jaunu?

A
atbild:
10. februārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Uģis Kozlovskis, eksperts ārējo sakaru jautājumos

Uz Jūsu jautājumu nav iespējams atbildēt viennozīmīgi. Jo veselības apdrošināšanas polišu iegāde un piešķiršana katrā darbavietā, arī valsts iestādē, var būt atšķirīga. Tā ir iestādes kompetence, kas balstās uz iestādes pieņemtu politiku, un parasti tā tiek noteikta iekšējā normatīvajā aktā – kam un kādos gadījumos polisi piešķir.

Darba devējs, plānojot līdzekļu izlietojumu, var noteikt šādām polisēm darbinieku līdzmaksājumu vai piešķirt tās, pamatojoties uz speciālo regulējumu (ir amati, kam veselības apdrošināšanu sedz valsts).

Darbiniecei, atrodoties dekrēta atvaļinājumā un pēc tam bērna kopšanas atvaļinājumā, darba devējs var gan piešķirt, gan arī nepiešķirt veselības apdrošināšanas polisi (likt par to pilnībā vai daļēji samaksāt), jo tajā brīdī šī darbiniece nav darba attiecībās, bet izmanto valsts apmaksātus atvaļinājumus. 

Jāpiebilst, ka veselības apdrošināšanas polise tiek klasificēta kā darbinieka ienākums, kam atbilstoši likumam „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” tiek piemērots algas nodoklis. Izmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu un saņemot valsts pabalstus, persona nevar būt nodarbināta, bet darba devējam nav pamata par šo darbinieku šajā periodā maksāt nodokļus.

Tomēr, kā norāda Valsts darba inspekcijas eksperts ārējo sakaru jautājumos Uģis Kozlovskisja iestādē  nav atrunāta apdrošināšanas polises piešķiršanas kārtība un tajā skaitā kritēriji, tad secināms, ka veselības apdrošināšanas polise jāpiešķir ikvienam uzņēmuma darbiniekam.

Rezumējot iepriekšminēto, var ieteikt Jums par jaunas polises saņemšanas iespējām un noteikumiem vaicāt savam darba devējām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas