E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13381
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Darbinieks var rosināt veikt grozījumus darba līgumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2017
Ella

Labvakar! Strādāju privātā medicīnas iestādē jau vairāk nekā 4 mēnešus. Darba līgumā par algu norādīts: “(..) atbilstoši padarītā darba apjomam – 40%.” Vairākus mēnešus pēc kārtas saņēmu mazāku algu (bruto), nekā aprēķināju, ņemot vērā cenrādi par manis sniegtajiem pakalpojumiem. Vēršoties pie vadītājas, saņēmu skaidrojumu, ka algas apjoms tiek aprēķināts atkarībā no tā, kādi ir ieņēmumi par šo pakalpojumu/procedūru: “Darba samaksu un tās izmaksas nosacījumus nosaka darba līguma 3. punkts: Darba samaksa: atbilstoši padarītā darba apjomam – 40%; darba samaksa tiek izmaksāta vienu reizi mēnesī par iepriekšējo mēnesi ne vēlāk kā mēneša 30. datumā. Ja darba devējs noteiktā termiņā un apjomā nav saņēmis valsts budžeta līdzekļus no Nacionālā veselības dienesta, darba samaksas izmaksas diena par valsts apmaksātajiem sniegtajiem pakalpojumiem var aizkavēties. “Atbilstoši padarītā darba apjomam – 40%” nozīmē, ka darbinieks saņem 40% (bruto) no ieņēmumiem, ko medicīnas iestāde saņem par konkrēto pakalpojumu. Tātad, ja klients samaksā, piemēram, 30 EUR, tad no šīs summas tiek rēķināti 40%, kas veido darbinieka bruto algu. Savukārt, ja klients apmaksā pakalpojumu ar apdrošināšanas polisi, tad par pakalpojumu maksā apdrošinātājs. Ir gadījumi, kad medicīnas iestāde no apdrošinātāja saņem mazāku summu, nekā norādīts medicīnas centra cenrādī. Taču arī šajos gadījumos darbiniekam darba samaksa tiek rēķināta no summas, kuru faktiski saņem medicīnas iestāde no apdrošinātāja, tādēļ darba samaksa par pakalpojumiem, kuri tiek apmaksāti ar apdrošināšanas polisi, ir mazāka. Tieši tāpēc darba samaksa līgumā tiek norādīta nevis precīzos skaitļos, bet gan kā procents no padarītā jeb no ieņēmumiem par pakalpojumu.” Šajā gadījumā padarītais darbs katras muguras masāžas reizē ir vienāds (tāpat arī attiecīgi konsultācijā vai nodarbībā). Kā var būt, ka vienāds padarītā darba apjoms tiek novērtēts atšķirīgi? Katras darbdienas beigās man tiek iedotas kvītis parakstīšanai, kurās ir norādīta summa, ko apdrošinātājs sedz (pārsvarā šajās kvītīs ir pilna nodarbības/procedūras summa saskaņā ar cenrādi, bet, ja tā nav, ir norādīta arī summa, ko pacients/klients ir piemaksājis, līdz ar to galīgā summa ir vienāda ar cenrādī norādīto par attiecīgo pakalpojumu). Tātad arī šis dokuments norāda, ka manis sniegtā darba apjoma vērtība ir cenrādī norādītā summa. Tā kā apdrošināšanas kompāniju līgumi nav mana kompetence, es nekādi nevaru sekot līdzi vai ietekmēt to, kā veidojas mana alga un kā tiek novērtēti manis sniegtie pakalpojumi. Es nezinu, cik kurš apdrošinātājs samaksā par pakalpojumiem, līdz ar to nevaru sekot līdzi savas algas apjomam. Par šādu darba algas aprēķina metodiku mani, slēdzot darba līgumu, neviens nav informējis, un šādu skaidrojumu esmu saņēmusi tikai vairāk nekā 4 mēnešus pēc darba sākšanas. Līdz ar to man rodas jautājums – vai šāda algas aprēķina metodika ir likumīga? Kādas ir manas tiesības attiecībā uz pārskatāmu darba samaksas aprēķinu?

A
atbild:
05. janvārī, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Dibinot darba tiesiskās attiecības, darba devējam un darbiniekam jāvienojas par vairākiem būtiskiem nodarbinātības nosacījumiem, tostarp par darbinieka arodu, amatu vai specialitāti, darba samaksas apmēru un izmaksas laiku, nolīgto dienas vai nedēļas darba laiku. Minētās ziņas saskaņā ar Darba likuma 40. panta otro daļu ir jānorāda darba līgumā vai jāietver uzņēmuma iekšējos normatīvajos aktos.

Darbiniekam, kurš strādā normālo darba laiku, ir jānosaka vismaz valsts noteiktā minimālā mēneša darba alga vai stundas tarifa likme.

Ja darba devējs darba līgumā vai citos iekšējos normatīvajos aktos nav iekļāvis iepriekšminēto jautājumu tiesisko regulējumu, darbiniekam ir tiesības pašam piedāvāt veikt nepieciešamos grozījumus darba līgumā.

Jānorāda, ka par savu tiesību aizskārumu darbinieks var vērsties Valsts darba inspekcijā un sniegt informāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas