E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12633
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par virsstundām piemaksa atbilstoši akorddarba izcenojumam vai apmaksāta atpūta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2017
Antons

Par virsstundu darbu. Vai es pareizi saprotu jaunās izmaiņas Darba likumā? Man ir noteikta akordalga. Ja es strādāju papildu stundu normālajam darba laikam, tad man pienākas mēneša vidējā stundas izpeļņa par papildu stundu, kā arī piemaksa par virsstundu, kas var būt 100% no stundas likmes, vai brīva stunda citā darba dienā?

A
atbild:
26. septembrī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 62. panta otro daļu akorda algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam neatkarīgi no laika, kādā tas paveikts. Arī gadījumā, ja darbinieks strādās virs nolīgtā dienas normālā darba laika, samaksas apmērs būs atkarīgs no noteiktās izstrādes normas un paveiktā darba daudzuma.

Vienlaikus ar rakstveida vienošanos par virsstundu darbu vai norīkošanu to veikt darbiniekam un darba devējam jāvienojas par virsstundu darba kompensēšanas mehānismu, proti, par piemaksu vai apmaksātu atpūtu.

Saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu darbinieks, kuram nolīgta akorda darba alga, virsstundu darba gadījumā saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. Saskaņā ar Darba likuma 136. panta devīto daļu darbinieks un darba devējs var vienoties, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, kā arī par šāda apmaksāta atpūtas laika piešķiršanas kārtību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas