E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10999
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darbinieka paveikto uzskaita darba devējs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2016
Madara

Labdien! Jautājums ir par šādu situāciju. Darbiniece aiziet uz darba nespējas lapas sakarā ar bērna piedzimšanu, par periodu līdz aiziešanai nav iesniegta paveikto darbu atskaite darba devējam (darba specifika: atalgojums tiek maksāts par padarīto darbu, jābūt darba atskaitei iesniegtai ik periodu). Darba alga ik mēnesi tiek maksāta, jo gada sākumā darbinieks veido darba plānu, ko paveiks, un atbilstoši darba plānam atskaites tiek iesniegtas. Pēdējā atskaite par paveikto periodu netika iesniegta, bet darbiniece aizgāja uz darba nespējas lapas. Darbinieks zināja, ka alga tiek izmaksāta par darba rezultātiem un atskaite ir jāiesniedz, bet tas netika izdarīts. Kad juridiski atskaiti par paveikto darbu darba devējs var pieprasīt un vai tiesīgs to pieprasīt? Jo pēc darba nespējas lapas darbinieks dodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
30. decembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Pastāv divas darba algas sistēmas – laika darba algas sistēma un akorda darba algas sistēma. Ja darbiniekam nolīgta laika darba alga, darba alga tiek aprēķināta atbilstoši nostrādātajam darba laikam. Savukārt, ja darbiniekam nolīgta akorda darba alga, darba alga tiek aprēķināta atbilstoši paveiktā darba daudzumam, aprēķina pamatā ir darba devēja noteiktās darba normas.

Darba likums neparedz darbinieka pienākumu iesniegt darba devējam atskaites, lai aprēķinātu mēneša darba algu nedz gadījumā, ja nolīgta laika darba alga, nedz arī gadījumā, ja nolīgta akorda algas sistēma. Darba devēja pienākums ir organizēt darbinieka paveiktā darba uzskaiti un samaksāt par to saskaņā ar darba līguma noteikumiem. Atskaites par paveikto darbu parasti tiek iesniegtas gadījumā, ja starp pusēm noslēgts civiltiesisks līgums, piemēram, uzņēmuma līgums, par konkrēta darba izpildi.

Izveidojusies situācija ir jārisina, pusēm vienojoties.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas