VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
02. jūnijā, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
4
4

Vai partijas pašas maz zina, ko sola?

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Nevienā citā laikā tauta neuzzina to, cik labi tā dzīvos, kā dažas nedēļas pirms vēlēšanām. Nav nozīmes – Saeimas, Eiroparlamenta vai pašvaldību vēlēšanas – deputātu kandidāti pēkšņi atceras par elektorātu un mēģina to sev nodrošināt, piedāvājot vīziju par laimīgu nākotni, kas sagaida, ja vien vēlētājs būs gudrs un izdarīs pareizo izvēli, proti, balsos par attiecīgo partiju. Partiju priekšvēlēšanu solījumi ir patiesi saturīga lasāmviela plašai auditorijai. Tā var aizstāt gan zinātniskās fantastikas literatūru, gan anekdošu krājumu komēdiju cienītājiem.

Lai sevi nodrošinātu ar šādu bezmaksas izklaidi, tik vien kā jāieiet Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) interneta vietnē www.cvk.lv un apzināti vai nejauši jāizvēlas kāda politiskās apvienības vai partijas programma. Portāls „LV.LV” vadījās pēc nejaušības principa un lasītājam piedāvā, mūsuprāt, brīnišķīgāko priekšvēlēšanu solījumu apkopojumu.

Jāpiekrīt dzejniekam Ojāram Vācietim, ka „vajag tikai rakt”, jo no vēlēšanu solījumu apkārtrakstiem patiešām var izrakt brīnumu lietas.

Katrā mājā – ekonomiskās spuldzītes!

Potenciālie deputāti Rīgai un rīdziniekiem sola daudzveidīgus risinājumus laimīgai nākotnei. Vēlētājam atliek tikai izvēlēties, kurš no piedāvātajiem 16 „laimības kalniem” (16 partiju nākotnes vīzijām) viņam šķiet vistuvākais, un tad mēģināt uz attiecīgās partijas zirga tam tuvoties un varbūt pat tajā uzjāt (ja arī citiem šis kalns būs šķitis tikpat pievilcīgs un jūs nebūsiet vienīgais tā atbalstītājs). Princesi stikla kalnā partijas gan nesola, toties katrā no programmām ir daži citi ne mazāk svarīgi vēlētāju vilinājumi, piemēram, pilsēta bez sastrēgumiem, pilsēta ar jauniem pieminekļiem, pilsēta, kurā ikvienam mājās ir gaisma (vismaz elektrība, ja ne prāta gaisma) un visi rūpējas par vidi, jo lieto energoefektīvās spuldzītes.

Tā, piemēram, politisko partiju apvienība „Libertas.Lv” piedāvā rīdzinieku dzīvi uzlabot ar satiksmes regulētājiem, kas varētu atrisināt vienu no pilsētas problēmām – sastrēgumus.

LSDSP programmā teikts, ka galvaspilsētā paaugstinās energoefektivitāti, ar bezmaksas ekonomiskajām spuldzēm apgādājot katru mājsaimniecību, kur katra strādājošā ienākumi nepārsniedz 500 latu mēnesī.

"Rīgā sola ar bezmaksas ekonomiskajām spuldzēm apgādāt katru mājsaimniecību, kur katra strādājošā ienākumi nepārsniedz 500 latu mēnesī."

PCTVL Rīgu sola izdaiļot ar pieminekļiem – 1812. gada Uzvaras kolonnu un Pētera Pirmā pieminekli, ko „bites” uzskata par Rīgas simboliem.

Tautas partija sola nepieļaut koku ciršanu pilsētā, izņemot vietās, kur tas ir atļauts.

Rūpēties par dabas aizsardzību apņēmusies arī ZZS, kas savas programmas sākumdaļā Rīgai paudusi saukli „Pārtraukt sāls lietošanu ielu uzturēšanai”, un tikai pēc tam pievēršas jautājumiem par atbalstu mazāk aizsargātajai sabiedrības daļu un dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Vidzemē draudzēsies ar kaimiņiem

Vidzemē Valkas novadā „Demokrāti.lv” uzsver, ka pierobežas novadam  jāveido draudzīgas attiecības ar citām kaimiņvalstu pierobežas pašvaldībām. Lai cik tas nebūtu savādi, bet Ķekavas novada vēlēšanās ir iesaistījusies partija „Ogres novadam”, un tā sola atjaunot esošās un ierīkot jaunas peldvietas. Ja tāpat kā „Eirovīzijā” vēlētāji savas balsis atdos pēc reģionālā principa, partijai jācer uz spēcīgu ogrēniešu emigrantu kopienu Ķekavas pagastā.

Savukārt Ogres novada domes vēlētājiem šī pati partija apņemas arī attīstīt videonovērošanas sistēmu. Kamēr Rīgas domes krēsla tīkotāji pievēršas dabas aizsardzības jautājumiem, re, novados risina saimnieciskus jautājumus.

Pēc LSDSP vēlēšanu programmas Alūksnes novadā, atbalstāma jauniešu izglītošanās valstī un ārzemēs, „gaidot viņus pēc mācībām un labas prakses atgriežamies dzimtajā novadā”. Nez vai partija pati tam tic?

Bezmaksas skursteņslauķis

Daugavpilī LSDSP sola veicināt „ekoloģiski tīru pilsētas vidi, uzstādot stacionāro radiācijas fona mērītāju”. Kā lasām LPP/LC programmā, iedalot un labiekārtojot teritoriju, plānots izveidot Daugavpils „Haidparku” sabiedrisko diskusiju un netradicionālo akciju rīkošanai.

Saraksts „Par Dzimteni” sola radīt „municipālus uzņēmumus, kas nodarbosies ar gaļas un piena izejvielu, dārzkopības un graudkopības ražošanu, ar lauksaimniecības produkcijas pārstrādi pārtikas produktos, kas ir noderīgas pie lietošanas”, un „tirdzniecības punktus, kur tiks realizēti municipāla uzņēmuma ražotā produkcija”.

"Ventspilī sola pārtraukt ekonomisko tranzītbiznesa grupējumu savstarpējos ķīviņus."

Saraksts „Latgales tauta” uzskata, ka „bez neizmantotā ekonomiskā potenciāla vispusīgi jāizmanto liela kultūras un etniskā vide, kas efektīvi ietekmēs ekonomisko problēmu risināšanu”. Savukārt PCTVL atbalsta Daugavpils HES celtniecību „pēc jaunā projekta”, kā arī sola biļešu cenu sabiedriskajā transportā 10 santīmus pensionāriem un skolēniem. „Sabiedrība citai politikai” apņemas novērst korupciju, panākot KNAB nodaļas izveidošanu Daugavpilī.

Bet visoriģinālākā savos solījumos ir Tautas partija – tā iestājas par iespēju daugavpiliešiem domes sēdes vērot TV un interneta tiešraidēs un klausīties pa radio, bet privātās mājās dzīvojošiem pensionāriem un maznodrošinātajiem tikt pie bezmaksas skursteņslauķa. Nav gan norādīts – vai tas būs ar laimes pogām vai bez!

„Es zinu, ka kādreiz man dārziņš būs…”

Tikpat raibi ir partiju solījumi arī Rēzeknē. Kā uzskata „Savienība Latgales sirds”, „tuvākajos 2-3 gados jāatgriežas pie naturālās saimniecības modeļa”, bet „pilsētniekiem, kas palikuši bez darba vai bez iztikas līdzekļiem, jau tagad, pavasarī, jāatgriežas pie zemes ar nolūku sagādāt pārtiku ziemai un visam gadam”. Vasarnīcas atkal ir modē!

Savukārt „Sociāldemokrātiskā partija-SDP” filozofē, ka „caurspīdīgums lēmumu pieņemšanā padarīs par neiespējamu vēl viena „Dienvidu tilta” celtniecību gan Rīgā, gan jebkurā citā vietā”.

Saraksts „Vienota Rēzekne” ir izvēlējies konkrētu mērķauditoriju un mēģina to ieinteresēt ar piedāvājumu atjaunot atskurbtuvi un sola pieteikt karu nelegālajām alkohola un narkotiku tirdzniecības vietām.

Savukārt ZZS programmas ievadā ir ļoti liriska: „Darīsim to, kas ir atkarīgs no mums, lai mūsu skaistā zaļā Rēzekne – Latgales sirds – atgūtu tos straujos sirdspukstus, kas ir bijuši kādreiz.”

Zilupes novadā saraksts „Zilupei”, kuru pārstāv tikai viens deputātu kandidāts lauksaimnieks Sergejs Vanzovičs, stimulēs jauniešu piedalīšanos rajona, republikas un starptautiskos kultūras pasākumos.

Kurzemē rūp suņi un grupējumu izlīgums

Liepājā startējošā „Liepājas partija” arī orientējas uz konkrētu mērķauditoriju – suņu īpašniekiem, jo sola izveidot suņu pastaigas laukumu Jaunliepājā. Ventspilī LSDSP sola pārtraukt Ventspils ekonomisko tranzītbiznesa grupējumu savstarpējos ķīviņus.

Skrundas novadā „Demokrāti.lv” deklarē, ka viņi iestājas „pret ģenētiski modificēto organismu ieviešanu lauksaimniecībā”. Kā redzam pēc Durbes novada vēlēšanu komisijas iesniegtās informācijas CVK, sevi pieteikusi lozunga organizācija „Par izglītību, sociālo drošību, tradīcijām un gludiem ceļiem novadā”, kas apsolījusies kopt novada ceļus gan ziemā, gan vasarā.

"Privātās mājās dzīvojošiem pensionāriem un maznodrošinātajiem sola tikt pie bezmaksas skursteņslauķa."

Zemgale attīstīsies, pateicoties tūrisma objektu norādēm

Zemgales novadā Jelgavā „Saskaņas centrs” veicinās „dzīvnieku aizsardzību”. Rundāles novada saraksta „Vienoti novadam” programmas autori norāda uz nepieciešamību pievērsties mūsdienu tehnoloģijām, jo uzskata, ka noteikti jāuzlabo un jāaktualizē pašvaldības mājaslapa internetā.

Saraksts „Sēļu zeme”, kas pieteicies Salas novada vēlēšanām, sola uzstādīt norādes zīmes, „tādējādi veicinot tūrisma turpmāku attīstību novadā”. Savukārt saraksts „Bukaiši”, kas startē Tērvetes novadā, plāno sabiedrības drošībai „veikt sistemātiskus reidus sadarbībā ar zemessargiem”.

Protams, trāpīgāko citātu izvēle ir subjektīvs jautājums, tomēr, šķiet, arī citu pašvaldību kandidātu piedāvātajos risinājumos varēs atrast nevienu vien brīnišķīgu vīziju par pašvaldības nākotni, par kuru vai nu jānopūšas, vai labvēlīgi jāpasmaida, bet vēlēšanu dienā jānobalso tā, lai pašvaldībās strādātu īstie darba darītāji.

Iedomājieties – ja šie labie cilvēki, kas tautai paredz tik labu un gaišu nākotni, nokļūtu to 100 labo cilvēku vietās, kas sēž Saeimā, – mūsu valstij izeju no dižķibeles atrast būtu tīrais nieks. Latvijai būtu draudzīgas attiecības ar kaimiņiem, sava politiskā partija Īrijā, katram latvietim savs mazdārziņš un suņiem pastaigu laukumi, ielas bez sastrēgumiem un tīri skursteņi, mazi elektroenerģijas rēķini un brālīgi tranzītbiznesa grupējumi.

Bet par to droši vien lasīsim nākamajā zinātniskās fantastikas un anekdošu krājumā „Latvijas saulainā nākotne jeb partiju priekšvēlēšanu solījumi”, kas mūs sagaida pavisam drīz – pēc gada Saeimas vēlēšanās.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI