TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
18. maijā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Kā netiesāties
TĒMA: Tieslietas
19
19

Ārkārtējās situācijas laikā varēs saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai konsultācija būtu pēc iespējas kvalitatīvāka, vēlams iepriekš sagatavot situācijas aprakstu un jautājumus.

LV portāla infografika

Lai veicinātu iedzīvotāju informētību par savām tiesībām un tiesisko interešu aizsardzību ārkārtējās situācijas apstākļos, kā arī nodrošinātu juridisko atbalstu strīdu risināšanā un iespējamo seku novēršanā, no 18. maija līdz 29. maijam darba dienās no plkst. 10.00 līdz 16.00 ikvienam būs iespēja attālināti saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas, kuras sniegs augsti kvalificēti juristi.

īsumā
  • Rasts risinājums – īslaicīgi nodrošināt kvalitatīvu juridisko konsultāciju ikvienam, kuram ārkārtējās situācijas laikā ir radusies nepieciešamība pēc tās.
  • Konsultācijas veidotas ar mērķi, lai ikvienam iedzīvotājam ir iespēja saņemt profesionālu konsultāciju, noskaidrot savas procesuālas tiesības un izvairīties no situācijām, kad jāsastopas jau ar problēmu sekām, jo nebija iespējams savlaicīgs risinājums.
  • Konsultācijas paredzēts sniegt arī jūnijā.
  • Nevajadzētu konsultēties par jautājumiem, uz kuriem var atbildēt valsts iestādes.
  • Pirms konsultācijas nepieciešams sagatavoties – iepriekš sagatavot situācijas aprakstu un jautājumus.

Ikdienā valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pakalpojums ir pieejams tikai noteiktam personu lokam, kas atbilst konkrētiem kritērijiem (piemēram, personai ir maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss, persona ir valsts apgādībā u. c.) civillietās, noteikta veida administratīvajās lietās un Satversmes tiesas procesā. 

Apzinoties, ka ārkārtējā situācija ietekmē daudz lielāku sabiedrības daļu, kurai šobrīd ir ierobežotas iespējas saņemt kvalificēta juridiskās palīdzības sniedzēja konsultāciju, ir rasts risinājums – īslaicīgi nodrošināt ātru un kvalificētu juridisko konsultāciju ikvienam, kuram ir radusies nepieciešamība pēc tās.

Likuma “Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību” 40. pants paredz, ka Juridiskās palīdzības administrācija organizē telefoniskās konsultācijas par juridiskajiem jautājumiem, kas radušies ārkārtējās situācijas dēļ. Šim mērķim tiks izmantots bezmaksas informatīvais tālrunis 116006 “Palīdzības dienests noziegumu upuriem” vai tiešsaistes konsultāciju rīks interneta vietnē www.cietusajiem.lv.

Konsultēties ar juristiem varēs par šādām tēmām:

  • ģimenes tiesības;
  • aizsardzība no vardarbības;
  • cietušo tiesības;
  • darba tiesības;
  • saistību izpilde;
  • zaudējumu piedziņa;
  • maksātnespējas process u. c.

Konsultācijas par katra individuālo situāciju

Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) direktore Irina Ļitvinova skaidro, ka ikdienā JPA nodrošina juridiskās konsultācijas, profesionālu dokumentu sagatavošanu un pārstāvību tiesā. Savukārt bezmaksas telefonkonsultācijas norisināsies ar mērķi sniegt atbalstu ikvienam iedzīvotājam juridisko jautājumu vai strīdu risināšanā, nodrošinot iespēju attālināti saņemt profesionālu konsultāciju un noskaidrot savas procesuālas tiesības un izvairīties no situācijām, kad jāsastopas ar savlaicīgi neatrisināto problēmu sekām.

Konsultāciju sniegs tikai tie juridiskās palīdzības sniedzēji, kuri ir noslēguši līgumu ar Juridiskās palīdzības administrāciju. Tā ir tūlītēja palīdzība padoma un konsultācijas formā.

Konsultācijas ir anonīmas, nebūs jānorāda savi personas dati.

Apzinoties, ka ārkārtējā situācija ietekmē daudz vairāk cilvēku, nekā Juridiskās palīdzības administrācija ikdienā apkalpo, ir rasts risinājums: izmantot pašreizējo valsts finansēto infrastruktūru. Iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties šīm konsultācijām. Valsts ir piesaistījusi juridiskās palīdzības sniedzējus, kuri būs gatavi palīdzēt meklēt risinājumus civiltiesiskos strīdos. 

Šīm konsultācijām paredzēts turpinājums arī jūnijā, taču formāts varētu mainīties, izvērtējot pieprasījumu. Kurās dienās, kādā apjomā, – par to mēs spriedīsim pēc pirmās nedēļas rezultātiem,” tā I. Ļitvinova.

Lai konsultācija būtu kvalitatīva, vēlams sagatavoties

JPA direktore skaidro: likuma “Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību” anotācijā ir teikts, ka konsultācijas tiks sniegtas Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā noteiktajos gadījumos, taču netiks atteikts arī tiem zvanītājiem, kas lūgs konsultāciju savu tiesību aizsardzībai jautājumos, kuros JPA ikdienā palīdzību nenodrošina.

“Gribētos uzsvērt, ka šīs konsultācijas ir domātas tam, lai saņemtu padomu par to, kā vislabāk realizēt savas subjektīvās tiesības. Konsultācijas ir anonīmas, nebūs jānorāda savi personas dati. Taču jāatgādina, ka konsultāciju laiks būs ierobežots", uzsver I. Ļitvinova.

Tāpēc pirms konsultācijas nepieciešams sagatavoties – iepriekš sagatavot situācijas aprakstu un jautājumus, lai juridiskās palīdzības sniedzējam nav jāinterpretē tēma un viņš varētu sniegt konsultāciju par zvanītāja individuālo gadījumu. Pats būtiskākais, kas jāņem vērā zvanītājam, – nepieciešams noformulēt situāciju, ar ko saistīts jautājums, jo konteksts ir ļoti svarīgs. No tā būs atkarīga arī atbildes kvalitāte.

Tāpat zvanot vēlams atrasties telpās un veikt piezīmes, ja nepieciešams.

Konsultācijas varēs saņemt pa bezmaksas informatīvo tālruni 116006 “Palīdzības dienests noziegumu upuriem” vai izmantojot tiešsaistes konsultāciju rīku interneta vietnē www.cietusajiem.lv.

Attālinātās juristu konsultācijas Juridiskās palīdzības administrācija organizē, piesaistot juridiskās palīdzības sniedzējus, ar kuriem ir noslēgts juridiskās palīdzības līgums, un izmantojot bezmaksas informatīvo tālruņa 116006 tālruņa infrastruktūru (telefonlīnija un interaktīva komunikācijas platforma), kas izveidota cietušo personu informatīvajām atbalstam un darbojas atbilstoši noslēgtajam deleģēšanas līgumam starp Juridiskās palīdzības administrāciju un biedrību “Skalbes”.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI